BES düzenlemesi Resmi Gazete'de

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

BES düzenlemesi Resmi Gazete'de
BES düzenlemesi Resmi Gazete'de
GİRİŞ 25.08.2016 11:32 GÜNCELLEME 25.08.2016 11:33
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Türk vatandaşı olup 45 yaşını doldurmamış olanlardan ücret karşılığı çalışanlar, işverenin, kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilecek. 

Kanuna göre, Türk vatandaşı olup 45 yaşını doldurmamış olanlardan  ücret karşılığı çalışanlar, işverenin, kanun hükümlerine göre düzenlediği bir  emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilecek. İşveren, çalışanını  otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığınca  uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edebilecek. Bakanlar  Kurulu, bu madde uyarınca emeklilik planına dahil edilecek işyerleri ile  çalışanları ve bu kapsamdaki uygulama esaslarını belirlemeye yetkili olacak.
 
Çalışanın katkı payı, prime esas kazancının yüzde 3'üne karşılık gelen  tutar olacak. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya  katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
 
Bu tutar en geç, çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü,  işveren tarafından şirkete aktarılacak. İşveren, katkı payını zamanında şirkete  aktarmaz veya geç aktarırsa, çalışanın birikiminde oluşan parasal kayıptan  sorumlu olacak.
 
Çalışan, otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesinde belirlenen  tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edebilecek.
 
Çalışan 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecek
 
Çalışan, emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği  tarihi müteakip 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecek. Cayma halinde, ödenen katkı  payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile 10 iş günü içinde çalışana  iade edilecek.
 
Şirket, cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini  sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumlu olacak.
 
Cayma hakkını kullanmayan çalışan, belirlenecek hallerde katkı payı  ödemesine ara verilmesini talep edebilecek.
 
Bu madde kapsamında bir emeklilik sözleşmesi bulunan çalışanın iş  yerinin değişmesi halinde, yeni iş yerinde bu madde kapsamında bir emeklilik  planı varsa, çalışanın birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni  iş yerindeki emeklilik sözleşmesine aktarılacak. Yeni iş yerinde emeklilik  planının bulunmaması halinde çalışan, talep ederse önceki iş yerinde düzenlenmiş  sözleşme kapsamında katkı payı ödemeye devam edebilecek; talep etmezse emeklilik  sözleşmesi sonlandırılacak.
 
Bin lira devlet katkısı sağlanacak
 
Çalışan adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı payları  üzerinden devlet katkısı sağlanacak. Çalışanın cayma hakkını kullanmaması  halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, bin lira ilave devlet  katkısı sağlanacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı yarısına kadar artırmaya veya  yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak.
 
Emeklilik hakkının kullanılması halinde, hesabında bulunan birikimi en  az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden  çalışana, birikiminin yüzde 5'i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.
 
Çalışan katkı payının takip ve tahsil sorumluluğu şirkete ait olacak.  Şirketlerce, fon işletim gideri kesintisi dışında başka bir kesinti  yapılamayacak. İşverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere  uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 100  lira idari para cezası uygulanacak.
 
Düzenleme, 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek.

YORUMLAR 21
  • Engin 7 yıl önce Şikayet Et
    4 seneden beri Vakıf emeklilige katkı payı yatırıyorum. İmkanı olanlara özellikle tavsiye ederim. Para yüzde sermaye piyasaları Hk. biraz bilginiz varsa kendi fonlarınızi rahatlıkla yönetebilirsiniz. Devlet katkısını almaya en az 3 yılı doldurduktan sonra hak kazaniyorsunuz. Bilginiz olsun.
    Cevapla
  • Yavuz TÜRK 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu sisteme emekli olana kadar çıkmamak niyetiyle girmeniz lazım, öyle hemen 5-10 senede zengin mi olmayı düşünüyorsunuz anlamadım? TSK personeli zorunlu olarak oyak üyesi oluyor ve maaşına göre 150-250TL kesinti yapılıyor görev hayatı boyunca da çıkamıyor. Onlar da asıl kazancı 20 seneden sonra yapmaya başlıyorlar çünkü içerideki ana paraları çoğalıyor öncesinde çok bir getirisi olmuyor, yani bu sisteme dahil olup unutacaksınız paranızı, öyle zırt pırt hesap yapmayacaksınız, hele ayda 150-200tl yi sigaraya verip BES e karşı olanlar yok mu Allah akıl versin size de ne diyeyim.
    Cevapla
  • Serkan 7 yıl önce Şikayet Et
    Haram birader hangi hocaya sorarsan sor haram.
    Cevapla
  • has 7 yıl önce Şikayet Et
    zırlangaca cevap .yazdıgım miktarın icinden 250 ₺ düş 3 yılın sonunda devlet katkısı bu işte
    Cevapla
  • Serkan 7 yıl önce Şikayet Et
    Hic durmam hemen cikarim.kiradan faturadan 500tl kaliyor yememe icmeme dugunume gezmeme. Onunda 100 lirasini bese mi vercem.2 ay caymada olsa zoraki katilim mi olur kardesim ya.
    Cevapla
  • has 7 yıl önce Şikayet Et
    3 seneyi gecti bes olalı şu anakadar yatırdıgım para 8040 ₺ şu an ayrılsam alacagım para 8650 ₺ hesap ortada gerisi size kalmış ben begenmedim ayrılacagım
    Cevapla
  • has 7 yıl önce Şikayet Et
    devlet katkısı dahil bu miktara
    Cevapla
  • has 7 yıl önce Şikayet Et
    yazdıgım miktarın icinden 250 ₺ düş 3 yılın sonunda devlet katkısı bu işte
    Cevapla
  • has 7 yıl önce Şikayet Et
    bu fiyattan 250 ₺ düş işte devlet katkısı bu 3 sene sonunda
    Cevapla
  • has 7 yıl önce Şikayet Et
    devlet katkısı icindedir bu miktarın
    Cevapla
  • zırlangaç 7 yıl önce Şikayet Et
    devlet katkısından niye bahsetmiyorsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle