Vergi affı (2016) başvuru süresi ne zaman bitiyor? - İşte prim borcu affının şartları!

Genel Vergi affı (2016) başvuru süresi ne zaman bitiyor? sorusu yanıt buldu. Vergi Affı kapsamına giren af alanlarından biri de prim borçları. Prim borcundan dolayı emekli olamayanlara yüzbinlerce insanımıza müjde. Uygulama ile birlikte prim borcunu ödeyemeyen, yaş ve yıl şartını doldurmuş onbinlerce vatandaşın gecikme zammı ve faizler silinecek. Böylelikle insanlar toplu prim ödeyerek emekliliğine kavuçacak. Peki prim borçları nasıl yapılandırılacak?, prim borçları indirimi nasıl hesaplanacak?. İşte yanıtları ve Vergi Affı (2016) ile ilgili son dakika gelişmeler haber7.com'da..

Vergi affı (2016) başvuru süresi ne zaman bitiyor? - İşte prim borcu affının şartları!
Vergi affı (2016) başvuru süresi ne zaman bitiyor? - İşte prim borcu affının şartları!
GİRİŞ 05.10.2016 09:25 GÜNCELLEME 05.10.2016 09:26
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Hükümetin 2016 Vergi borcu yapılandırma kanun onaylanması ile hangi vergi borcu olursa olsun borçların ana kısmına taksitlendirme ve daha az tutarda ödeme imkanı geldi. 6,3 milyon vatandaşımızın yararlanması beklenen Vergi Affı 2016 ile ilgili tüm bilinmeyenlar haber7.com'da..

VERGİ AFFI (2016) SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN? 

Hükümetin Maliyeden sorunlu Bakanı Naci Ağbal yaptığı açıklama ile, yeniden  yapılandırma imkanından yararlanmak için başvuru süresinin 31 Ekim'de sona  ereceğini duyurdu.

2016 VERGİ BORCU KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

2016 Vergi borcu yapılandırma kanun onaylanması ile hangi vergi borcu olursa olsun borçların ana kısmına taksitlendirme ve daha az tutarda ödeme geliyor. Aynı zamanda söz konusu olan borçlar ile ilgili geçmişten gelen cezalarda kaldırılırken gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçiliyor. Bu faiz borçlarının yerine Yurtiçi ÜFE oranı ilave tutulacak.

VERGİ BORCU AFFI (2016) YAPILANDIRMA’DAN 6,3 MİLYON YARARLANACAK

Vergi yapılandırılma kanunun yürürlüğe girmesi ile yaklaşık olarak 6,3 milyon vatandaşın yararlanması bekleniyor. Borçların ödenmesi sonrasında 93 milyar TL vergi alınacağı belirtiliyor. Yapılandırma kapsamında 4,2 trafik ceza olan ve 3,9 milyon vatandaşın motorlu taşıtlar vergisi olan vatandaşlar da bu kapsamda geçmiş dönemden gelen borçlarını vergi dairelerine başvurarak yapılandıra – taksitlendirebilecekler.   

VERGİ BORCU 2016 YAPILANDIRMNIN KAPSADIĞI ALANLAR

Vergi yapılandırma kanunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onaylamasından sonra vergi borcu olan vatandaşlar kanunun kapsamını merak ettiler.  Devlet kurumlarına olan birçok borcu içine alan kanun özellikle, gecikme faizleri, vergi ve vergi cezaları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gecikme zamları, gümrük vergileri, emlak vergisi çevre temizlik vergisi, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK prim borçlarının yanı sıra Belediyelerin alacakları da bu kapsamın içerisinde yer alıyor.

PRİM BORCUNU ÖDE, HEMEN EMEKLİ OL!

Cumhurbaşkanı tarafından dün onaylanan ve Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen af yasası prim borcu olan Bağ-Kur'luların da yüzünü güldürdü. Bağ-Kur'lular yapılandırma imkanıyla borçlarını daha az ödemeyle kapatabilecek.

Prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar da muradına erecek. Bir başka ifadeyle 30 Haziran 2016'ya kadar olan prim borcunu ödeyen prim, yaş ve yıl şartını tamamlarsa hemen emekli olacak. Kapatmak avantajlı Başvurular, Ekim sonuna kadar ilgili Sosyal Güvenlik Merkezi ya da Sosyal Güvenlik Müdürlükleri'ne yapılacak. Yapılandırmaya başvuranların borçları yeniden hesaplanacak. Ana paranın tahsilinden vazgeçilmeyecek. Ama gecikme zammı ve faizi silinirken; bunların yerine Yurt içi ÜFE (enflasyon oranları) esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek. Böylece borç azalacak. Peşin ödemede borcun yüzde 75'i silinecek.

6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun,  SGK alacakları olmak üzere devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandırıyor.   2016 yılı Haziran ayı ve daha önceki aylara ilişkin SGK alacakları ve bunların gecikme cezaları yapılandırma kapsamına girecek. Ayrıca,  gecikme cezaları affedilecek,  bunun yerine TÜİK verilerine göre hesaplanan enflasyon farkı, borç asılına eklenerek tahsil edilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle; 

"İDARİ PARA CEZALARINDA ANAPARANIN YÜZDE 50’Sİ SİLİNECEK 

Yapılandırma kapsamında, idari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50’si silinecek. Yani 100 lira idari para cezası,  40 lira da bunun gecikme cezası olan bir borçlu bu tutarı öderken borç aslını 50 lira olarak, 40 lira gecikme cezasını da 50 lira borç aslına uygulanacak enflasyona göre güncellenecek tutarla birlikte ödeyecek.  

36 AYA VARAN ORANLARDA  TAKSİTLENDİRME İMKANI 

Yapılandırma kapsamında, SGK’ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, ana paraya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak. SGK’ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki  aylık dönemler  halinde  ödeme yapabilecekler.  Böylece;  6 taksit  (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay),  18 taksit  36 ay vade ile ödenebilecek

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARI DA YAPILANDIRMA KAPSAMINDA  

Yapılandırma Genel Sağlık Sigorta Borçlarını (GSS) da kapsayacak. 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların,  gecikme cezası ve gecikme zamları  silinerek borç aslını vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebilecek. 

GSS BORÇLARI İÇİN EN SON BAŞVURU 2 OCAK 2017 

Gelir testi yaptırmamış olanlar 2 Ocak 2017 tarihine kadar gelir testine müracaat edebilecekler.  Belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primleri ödenme imkanına kavuşmuş olunacak. Borçları dolayısıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayan genel sağlık sigortalılar, ilk taksiti ödemeleri halinde  sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.

BORÇLARINI YAPILANDIRAN İŞVEREN NELERDEN YARARLANACAK; 

Kanun kapsamında borcunu yeniden yapılandıran ve borcu yoktur yazısı alan esnaf ve işveren;  bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinden kurtulacak,  teşviklerden yararlanabilecek. Ayrıca daha önce tecil edilen, taksitlendirilen ve yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabilecek.

KAPANMIŞ İŞYERLERİNİN 50 LİRAYI  AŞMAYAN ALACAKLARI SİLİNECEK  

Kapanan işyerlerine ait 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemedikleri 50 lirayı aşmayan borçları ile tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı ceza tutarı 100 lirasını aşmayanlar silinecek.  

YAPILANDIRMA HANGİ DURUMLARDA KAYBEDİLECEK? 

Kanun kapsamında SGK borcu olanlar, yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin  süresi içinde ödememesi, taksitlendirme süresi içerisinde cari ay prim borçlarının, bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma haklarını kaybedecekler.

BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 

Kanun kapsamında borcunu  peşin ya da taksitli  ödemek isteyenler, 31 Ekim 2016 tarihine kadar başvurabilecekler. Borcunu peşin ya da taksitli ödemek isteyenler ise ilk ödemeyi 2 Ocak 2017 tarihine kadar yapabilecekler.

HANGİ ALACAKLAR? 

Sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, genel sağlık sigortası priminin asılları ile bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.

Yaşlılık aylığı, emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra, kendi işinde çalışması nedeniyle sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerden, 2016 yılı Şubat ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmeyen destek primlerinin asıllarıyla, bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde de gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacak."

TAKSİT BİTİNCE MAAŞ

Şartları tamamlamış ancak prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar, yapılandırma imkanıyla fırsat yakalayacak. Peşin ödemeyi seçerek borcunu kapatanlar, emeklilik için gerekli şartları tamamlamışsa hemen maaş almaya başlayacak. Ama taksitle ödemeyi seçenler borç bittikten sonra emekli maaşma kavuşacak. Yeni çıkan yasa kapsammda 300 binden fazla esnafın emeklilik hakkı elde etmesi bekleniyor. 

YORUMLAR 19
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    vergi affı ve matrah arttırımı süresi yıl sonuna kadar uzatılsın çok mağduruz
    Cevapla
  • emine 7 yıl önce Şikayet Et
    Yapilandirmaya gitdim ama yanlis Islem olmus tekrar ne yapmam lazim
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    1999 öncesinde işyeri olup bağkura tescil yaptırmayanlar ancak vergi ve oda paralarını ödeyenler o günlerini borçlanabiliyor mu????
    Cevapla
  • ayse can atac 7 yıl önce Şikayet Et
    ben 1 eylul 1997 yılında sıgortam basladı 2129 gunluk sıgortam var sımdı 15 aydır ıstege baglı ev hanımı sıgortası oduyorum 610 gunum kaldı 3600 gunu doldurmaya yasım 19 9 1962 dogumluyum ben ne zaman emeklı olcam yenı cıkan yasalar bana bır yarar saglarmı lutfen yardımcı olun sgk gıdıyoz kımse cevap bıle dogru durust vermıyorlar ne olur bılgı verın bıze ıyı gunler dılerım
    Cevapla
  • recep arda 7 yıl önce Şikayet Et
    Abla sen kalan primlerini pesin odersen emekli olursun
    Cevapla
  • Yakup 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben yapılandırmayı yaptım ama borçta daha katlanıyor pek düşen borç yok e- haciz ler kaldırılmıyor yanı banka blokelerini kaldırmıyorlar 1 ci taksidi hemen ödemen gerekiyor 7ile 8 ci ayın pirim borçlarını da ayrıca ödemen gerekiyor ben borç harç ettim yatıramk zorunda kaldım bu bahsettiğim sgk maliyede durum nedir onuda bilmiyorum allah yardımcımız olsun nasıl odiyecez bilemiyorum iş yok kazanç yok ama vergiler sgk alacakları çok ağır en iyisi kapatıp maaşlı bir iş bulmak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle