Ayakbastı parası söz konusu değil

Adalar Belediyesi, son günlerde adalara ‘ayakbastı parası’ olarak haberleştirilen kanun teklifini üzerine açıklama yaptı.

Ayakbastı parası söz konusu değil
Ayakbastı parası söz konusu değil
GİRİŞ 17.08.2016 14:47 GÜNCELLEME 17.08.2016 14:47

Geçen yıldan beri tartışılan “Adalar’a girişte ayakbastı parası alınacak” söylentileri, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın TBMM’ye konu hakkında kanun teklifi sunması üzerine tekrar alevlendi. Adalar Belediyesi ve Milletvekili Tanal, “Kanun teklifinde böyle bir madde yok” diye itiraz ediyor...

İstanbullunun nefes aldığı yer Adalar. Kentin karmaşasından, curcunasından sıkılıp bir nebze de olsa rahatlayıp küçük bir kaçamak yapmak için İstanbullunun ilk aklına gelen yer.

Ama dünden bu güne günübirlik kaçamaklar ve yazlıkçıların getirdiği nüfus yoğunluğu ada yerlilerince sıklıkla ‘rahatsızlık’ konusu olarak gündeme taşındı ve bu da özellikle geçtiğimiz yıldan bu yana tartışılan ‘ayakbastı’ parasını gündeme getirdi.

Peki şu günlerde CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın TBMM’ye konu hakkında kanun teklifi sunmasıyla tekrar alevlenen ayakbastı parasının aslı astarı ne? Adaya giriş paralı olacak söylentileri üzerine Adalar Belediyesi’ne durumu sorduk. Belediye, “Konu çok yanlış anlaşıldı, 8 maddelik kanun teklifinde böyle bir madde yok” diyor...

‘VATANDAŞ ÖDEMEYECEK’

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın önceki gün TBMM’ye sunduğu kanun teklifi, “Prens adaları” olarak bilinen Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı ve Sedef adasının yanı sıra Çanakkale yakınlarında, Ege Denizi’nde bulunan Gökçeada ve Bozcada’yı da kapsıyor.

Adalar Belediyesi son günlerde adalara ‘ayakbastı parası’ olarak haberleştirilen kanun teklifinin aslında ulaşımdan pay ayrılmasını kapsadığını belirtiyor.

Adalar Belediyesi konuyla ilgili şunları söylüyor: “Bu kanun teklifi Adalar ve benzeri ilçeler için özel bir yasa çıkarılmasını kapsıyor. Adalarda nüfusa göre pay alınıyor. Yazın yazlıkçılar ve günübirlikçilerle adanın hizmet kalitesinde de düşme oluyor. 8 maddeden oluşan teklifte ücret alınacak maddesi yok. Bu madde şehir hatlarına binen vatandaşların ulaşım paylarından yüzde 1-2’lik pay verilmesini kapsıyor. Yani ayakbastı parası yok, haberler yanlış yansıtılıyor. Vatandaşın ödeyeceği para söz konusu değil. Mevcut ulaşım ücretlerinden pay ayrılmasını kastediyoruz."

‘TALEP, ULAŞIMDAN PAY AYRILMASINA YÖNELİK’

Konuyla ilgili kendisine ulaştığımız CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise, “Hadise elbette öyle değil. Basından bazı arkadaşların ‘Adalara giriş paralı olacak’ ifadeleri gerçeği yansıtmıyor. Adaların yazın nüfusu 1 milyon oluyor ve belediyenin mevcut kaynakları bu nüfusa hizmet konusunda yeterli olmuyor. Elbette vatandaşın cebinden para çıkmayacak. Biz sadece adalara yapılan ulaşımdan belli bir payın belediyenin hizmet harcamalarına aktarılmasını talep ediyoruz” diyor.