FETÖ’ye dijital operasyon!

FETÖ’nün paraları sanal para birimleri üzerinden transfer ederek denetimlerden kurtulduğu ortaya çıktı.

FETÖ’ye dijital operasyon!
FETÖ’ye dijital operasyon!
GİRİŞ 17.08.2016 09:48 GÜNCELLEME 17.08.2016 09:49

Darbe girişiminin ardından FETÖ adına faaliyette bulunan şirketlere yönelik operasyon sürerken, örgütün kripto dijital para birimleri ile gerçekleştirdiği yüklü miktardaki transferler ve toplanan yardımların da peşine düşüldü. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre dünyada 140 ülkede okulu bulunan örgütün buralardan elde ettiği paranın önemli bölümünü sanal para birimleri ile transfer ederek denetimlerden kurtulduğu belirlendi.

El konulan yazılı ve dijital materyaller üzerinde yapılan incelemelerde örgütün uluslararası bağlantıları da ortaya çıktı. Bazı şirketlerin himmet adı altında topladığı paraları altından kazanılmış gösterdiği, farklı isimlerle kurulan paravan şirketler adına çalıştıkları bankalar üzerinden kara paraakladığı ve FETÖ'ye aktarılmasının sağlandığı belirlendi.

DİJİTAL PARA DEVREDE

Dijital para kullanımında kimlik bilgileri izlenirken, kullanıcıların kendi aralarında yaptıkları transferler takip edilemiyor. Yetkililer, FETÖ'nün özellikle son 7-8 yıldır resmi para birimlerine alternatif olarak geliştirilen kripto, dijital para birimlerini de kullandığına dikkat çekerek, "Kara paranın önemli bölümünü bu yolla akladılar. Farklı web siteleri üzerinden komisyon karşılığında yapılan bu transferlerin takibi çok zor. Ancak kişi bilgilerine ulaşılabiliyor" değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan yapılan incelemelerde FETÖ ile ilişkili çok sayıda şirketin iflas ertelemeye başvurduğu da ortaya çıktı. Ayrıca ekonomide FETÖ üyesi bürokratların ayıklanması için yürütülen saha taramasının kapsamı genişletildi. Kritik noktalardaki bürokratlara ilişkin yakın çevresinden sosyal medya paylaşımlarına kadar geniş bir tarama yapılıyor.

SUÇ ÖRGÜTLERİ İLE İÇ İÇE

FETÖ'ye finansal destek sağlayan şirketlerin, uluslararası suç örgütlerinin parasını da akladığı ortaya çıktı. Küresel suç şebekeleri ile bağlantılar konusunda ABD ile Avrupa ülkelerinin ilgili kurumlarından da bilgi istendi. ABD'deki okulların kayıtlarının araştırılması talep edildi.