'İngiltere'nin kararı en çok Türkiye'ye yarar'

İngiltere'nin Brexit sonrası Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na dair kararının en çok Türkiye'ye yarayabilecği belirtiliyor.

'İngiltere'nin kararı en çok Türkiye'ye yarar'
'İngiltere'nin kararı en çok Türkiye'ye yarar'
GİRİŞ 13.08.2016 14:02 GÜNCELLEME 13.08.2016 14:19
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılma kararı almasının ardından tüm ticaret ve gümrük anlaşmalarını yenilemek zorunda kalacağı tartışılırken, bu durumun ticari anlaşmalarda AB üyesi olmayan ülkelerin de durumunu belirleyeceği ifade ediliyor.

TÜRKİYE'YE NASIL YARAR?

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, bu noktada gerçekleşmesi muhtemel senaryoyu da şöyle açıkladı:

"İngiltere, AB ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) sürecine üçüncü bir taraf olarak dahil olmayı talep edecektir. İngiltere'nin AB pazarına erişime devam edebilmesi için TTIP'e taraf olması gerekir. İngiltere'nin TTIP'e üçüncü bir ülke olarak taraf olması ise en çok Türkiye'ye yarar. Böylece TTIP süreci, üçüncü ülkeleri de kapsamına alan bir genişleme perspektifi kazanmış olur ki, AB üyesi olmayan ülkelerin de sürece dahil edilmesinin önü açılır."

'BREXIT'E KADAR SOMUT YORUM YOKTU'

TDG Group Portföy Yatırım Danışmanı Öner Ayan ise İngiltere'nin AB'nin parçası olmasının TTIP için büyük önem taşıdığını, geçmişten gelen bağları ve ilişkileri dolayısıyla İngiliz Hükümetinin hem Kanada hem de ABDile çok iyi ticaret bağlantıları kurduğunu söyledi.

Türkiye'nin baştan beri kendisinin de TTIP'de taraf olması gerektiğini haklı olarak savunduğunu ve konuyu hiç atlamadan her fırsatta gündeme getirdiğini belirten Ayan, İngiltere'nin Brexit oylamasına kadar bu konuda diğer ülkelerden çok somut bir yorum gelmediğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • Konya 7 yıl önce Şikayet Et
    Artık ne olacaksa olsun
    Cevapla
  • Ahmet Bircan 7 yıl önce Şikayet Et
    Gumruk birligi gibi bizim kaliteli satabilecegimiz tarim urunlerini almayacaklar. Satamayacagimiz elektronik urunleri bize satabilirsiniz diyecekler. Ama onlar bize hepsini satabilecek.
    Cevapla
  • misafirb 7 yıl önce Şikayet Et
    Tabi transatlantige taraf olmaliyiz yoksa amerika gdo lu sebzelerini ve hormonlu tavuklarini bize satamaz. AB bizim sebze meyvemizi almiyor bi suru bahane ile ki biz tarim ulkesi olarak cok buyuk gelir elde edebilriz ama izin verilmiyor bu yuzden hep aldigimiz sattigimizdan daha fazla. Tamam elektronik de satalim ama amerikan japon elektronigi dururken biz bile kullanmiyoken kendi elektronigini adam niye alsin ama sebze meyve en kalitelisi bizde yetisiyor cok para kazaniriz istesek organik tarima gecip. Ingiltere 4 saat uzaklikta bir tane Turk mali meyve sebze gormedim alisveris merkezlerinde kaysi bile avrupadan tam mason mantigi birbirlerinden alisveris yapiyolar.
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    ....Avrupa birligi ciftcimize yardim yapiyo 2 milyar euro devletimiz diye agladilar su an ayni elestiriyi ABD avrupaya yapiyo ciftciye 7.5 milyar euro yardim yapmayin sonra biz sebze meyvemizi size satamayiz diye. Insallah uyaniriz uykudan ne diyim.
    Cevapla
  • Mahmut 7 yıl önce Şikayet Et
    Bize açılan AB üyeliği gibimi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle