Dev barış için başvuru zamanı

Vergi, prim, ceza, öğrenim kredisi, su gibi borçların yapılandırma başvuruları, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla başlayacak.

Dev barış için başvuru zamanı
Dev barış için başvuru zamanı
GİRİŞ 09.08.2016 09:31 GÜNCELLEME 09.08.2016 09:31

Hükümet'in hayata geçirdiği dev barış, milyonların yüzünü güldürdü. Vergi, prim, ceza, öğrenim kredisi, su gibi kamuya olan tüm borçlara yapılandırma imkanı sağlandı. Yasa Meclis'ten geçti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Böylece yapılandırma için başvuru süreci başlayacak. Ekim sonuna kadar başvuranlar da birikmiş borçlarından kolayca kurtulacak. Vergi ve trafik cezası borçları için vergi dairelerine, prim borçları için Sosyal Güvenlik Kurumu'na, su ve emlak vergisi borçları için ise belediyelere başvuru yapılacak. Belirlenen süre içinde başvurularını yapanlar 30 Haziran 2016'ya kadar oluşmuş borçlarını yapılandıracak.

FAİZ SİLİNİYOR

Başvuru sırasında isteyen peşin, isteyen de taksitli ödemeyi tercih edecek. Buna göre başvuru yapan kişiye bir ödeme planı verilecek. Başvuru sırasında borç yeniden hesaplanacak. Kesinleşmiş kamu alacakların asıl tutarlarının tahsilinden vazgeçilmeyecek. Bu asıllara uygulanan gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine Yurt İçi ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek. Peşin ödemede, ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar üzerinden ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak. Taksitli ödeme seçilirse, ana para + ÜFE ile hesaplanan borç, 6 taksit için (1,045), 9 taksit için (1,083), 12 taksit için (1,105), 18 taksit için (1,15), katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacak. Peşin ödemeler ve ilk taksit ödemesi vergi borcunda Kasım'da, primde Aralık'ta yapılacak. Örneğin; Şubat 2013'te 100 bin lira olan borç, 3 yılda yüzde 16.8 faizin işletilmesiyle 154 bin 400 liraya ulaştı. Bu borç yapılandırmaya başvurularak peşin ödeme yapılırsa 109 bin liraya inecek.

50 LİRANIN ALTINDAKİ BORÇLAR SİLİNİYOR

YASA kapsamında 29 milyon dosyadaki 50 liranın altındaki borçlar siliniyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu konuda, "Vatandaş 50 liranın altındaki borcu ödemekten, Maliye de tahsil masrafından kurtulacak. Bu kapsamda yaklaşık 29 milyon dosya var. Bütün bu dosyaları da işlemden kaldırıyoruz" demişti. Bu kapsamda 1.2 milyar liralık bir kamu alacağından vazgeçilmiş oldu.

SU VE TRAFİK CEZASI

Yapılandırılan borçlar kapsamında trafik cezaları ve belediyelere ödenecek olan emlak vergisi, çevre vergisi ile su faturası borçları da bulunuyor. 30 Haziran ve öncesindeki tarihlere ait borçlar için ilgili kurumlara başvurularak ya peşin ödeme, yada taksitle ödeme seçenekleri kullanılacak. Yetkililer vatandaşların son günü beklemeden müracaat etmelerini tavsiye ediyor.