Türkiye düşmanlarının beklemediği tablo!

Fethullahçı Terör Örgütü(FETÖ) tarafından 15 Temmuz günü gerçekleştirilen barşarısız darbe girişimi sonrası piyasalar yara sarmaya başladı

Türkiye düşmanlarının beklemediği tablo!
Türkiye düşmanlarının beklemediği tablo!
GİRİŞ 31.07.2016 12:42 GÜNCELLEME 31.07.2016 12:42
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimine piyasalar ilk olarak sert bir tepki vermesine karşın zamanında alınan önlemler, yapılan açıklamaların etkisiyle hem TL hem de borsa çok hızlı bir şekilde toparlanma sürecine girdi. 

Darbe girişiminin tüm dünya televizyonlarından son dakika haberi şeklinde duyurulması ile ilk tepkiyi dolar/TL kuru verdi. 15 Temmuz günü piyasalarda işlem yapıldığı saatlerde 2,90'ları gören dolar, saatler gece yarısını gösterdiğinde tarihi seviyeler olan 3,09 liranının üzerini görmüştü. Haftasonu da bu seyiyelerde kalan kur, pazar günü Merkez Bankası'nın bankaların yöneticileri ile acil durum toplantısı yapması ve birtakım tedbirler almasıyla birlikte darbe girişimi sonrası kur yeniden 3 TL'nin altını gördü.

YERLİ YATIRIMCI 10 MİLYAR DOLARA YAKIN SATIŞ YAPTI

Ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin not görünümünü düşürmesi gbi gelişmelerle 3,07'lere kadar tırmanan dolar, bu seviyelerden kademeli olarak düşmeye başladı. Yaşanan bu düşüşte elindeki dolarları satan yerli yatırımcıların çok büyük etkisi olduğu, satılan dolar tutarının 10 milyar doları bulduğu söyleniyor.

Sonuç olarak 15 Temmuz akşamı darbe girişimi öncesi 2,90 seviyelerinde olan dolar, tarihi seviyeleri de görmesine rağmen sadece 2 hafta içerisinde 2,98'lere kadar gerilemeyi başardı. Tarihinin zorlu haftalarından geçen Türkiye'de TL'nin dolar karşısında değer kaybı yaklaşık yüzde 3 olarak sınırlı kaldı.

BORSA İSTANBUL 15 TEMMUZ'A RAĞMEN YILBAŞINA GÖRE ARTIDA

Tıpkı Türk Lirası'nda olduğu gibi Borsa İstanbul'da da darbe girişimi sonrası gözle görülür bir toparlanma yaşanıyor. Endekste yüzde 9 civarında bir kayıp yaşanmış olsa da, borsa yılbaşına göre yatırımcısına kazandırmaya devam ediyor.  Borsa İstanbul 100 Endeksi, 1 Ocak 2016'ya göre yatırımcıları yüzde 3 kazandırmış durumda.

STERLİN BREXIT SONRASI HALA TOPARLANAMADI

Tarihinin en zorlu günlerinden birini geçiren Türkiye'de piyasaların hala güçlü oluşu, TL'nin değer kaybını sınırlı tutması kolay kolay örneklenebilecek bir durum değil. Örneğin 23 Haziran günü Brexit referandumu ile Avrupa Birliği'nden çıkma kararı alan İngiltere'nin para birimi olan Sterlin, dolar karşısında çok sert düşüşler yaşamış ve sonrasında toparlanamamıştı. Darbe girişiminden 2 hafta sonra TL, dolar karşısında yüzde 3 değer kaybı yaşarken, İngiltere para birimi Sterlin'in Brexit sonrası aradan bir aydan fazla geçmesine karşın dolar karşısındaki değer kaybı hala yüzde 10 seviyelerinde dolaşıyor.

YORUMLAR 2
  • zırlangaç 7 yıl önce Şikayet Et
    fişinizi faturanızı isteyin alın devlet vergi kazansın
    Cevapla
  • hür adam 7 yıl önce Şikayet Et
    birlik beraberlik ne güzel ALLAH hım bizi bir et iri et diri et ağızımızın kilidini ac bizi korkularımızdan emin et sen her şeyi bilensin
    Cevapla