Erdoğan'ın çağrısını şarta bağladılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi çağrısını bankacılar şarta bağladı.

Erdoğan'ın çağrısını şarta bağladılar
Erdoğan'ın çağrısını şarta bağladılar
GİRİŞ 27.07.2016 13:00 GÜNCELLEME 27.07.2016 13:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bankacılar, kredi faizlerinin düşmesi için mevduat maliyetlerinin azalması ve tasarrufların artması gerektiğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimi çağrısının ardından bankacılar, kredi faizlerinin düşmesi için mevduat maliyetlerinin azalması ve tasarrufların artması gerektiğini belirtiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimlerinin ardından bazı hükümet yetkilileri ve iş dünyası temsilcilerinin yaptığı "faiz indiriminde sıra bankalarda" açıklamasına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Finans sektörüne sesleniyorum; bakın siz de lütfen faizlerinizi düşürün. Bu millete, vatana eğer hizmet verecekseniz düşürün, biraz az kazanın. Yatırımcı, sizin vereceğiniz bu ucuz krediyle bu ülkede çok daha farklı adımları atabilsin" sözleri ile destek vermişti.

Kredi faiz oranlarının düşmesini kendilerinin de istediğini ifade eden bankacılık sektörü temsilcileri, bu düşüşü bazı şartlara bağladı. Bankacılar, TCMB'nin mart ayından bu yana faiz koridorunun üst bandında 200 baz puan indirim gerçekleştirmesine karşın bankaların Merkez Bankasından sağladığı fonlamanın maliyetindeki azalışın yaklaşık 90-100 baz puanda kaldığını kaydediyor.

Bankaların ticari ve bireysel müşterilerine sunduğu kredilerin büyük bölümünün mevduattan geldiğini ifade eden sektör temsilcileri, kredi faiz oranlarında indirim yapılabilmesi için mevduat maliyetlerinde düşüş olması gerektiğine işaret ediyor.

Bankacılar, tasarrufların artırılmasının yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bankaların maliyetlerini azaltıcı yönde atacağı adımların da kredi faizlerine olumlu yansıyacağını belirtiyor.

"BU DÖNEMDE BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN ÖNCELİĞİ KAR ETMEK DEĞİL"

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Oluşan yeniden fiyatlamalarla birlikte mevduat faizlerinde aşağı yönlü gerçekleşecek hareket önümüzdeki dönemde kredi faizlerinin daha etkili düzeyde aşağı çekilmesini sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Taşkesenlioğlu, "Piyasalarda normalleşme sürecinin başladığı bu dönemde bankacılık sektörünün de ilk önceliği kar etmek değil, Türkiye'yi ayağa kaldıracak projelere destek vermek olacaktır." şeklinde konuştu.

"MEVDUAT MALİYETLERİ, BANKALARIN LİKİDİTE MALİYETİ İÇİN ESAS TEŞKİL EDİYOR"

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de bankaların haftalık veya gecelik vadede fonlamalarının 105 milyar TL'sini Merkez Bankasından sağladığını, vadeli mevduatla sağlanan kaynağın bu miktarın yaklaşık 6 katı tutarında 625 milyar TL seviyesinde olduğunu, buradan hareketle mevduat maliyetlerinin bankaların likidite maliyeti için esas teşkil ettiğini söyledi.

"FAİZ İNDİRİMLERİNİN TEMKİNLİ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise "Mevduat maliyetinin düşüşündeki hız arttıkça bu trendin de (kredi faizlerinde düşüş) hız kazanacağını düşünüyoruz. Yatırım ortamının hızla iyileşmesi için bankalar üzerine düşeni yapacaktır." dedi.

Leblebici, "Merkez Bankası piyasalara faiz indirimi hissi vererek doğru olanı yaptı. Bu süreçte faiz indirimlerinin temkinli bir şekilde devam edeceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"BANKALAR TCMB'DEN GELEN SİNYALLERİ DOĞRU ALIYOR"

Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, "Kredi faizindeki düşüşün devam etmesi ve kalıcı olabilmesi için yüzde 120'nin üzerine çıkan kredi mevduat oranı çerçevesinde, enflasyonda hareketliliğin düşük ve yönünün büyük ölçüde aşağıya olduğu algısının oluşmasıyla mevduat faizlerinde de sürdürülebilir düşüşün sağlanması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Açıkalın, Merkez Bankası tarafından açıklanan Haziran 2016 verilerine göre, ikinci çeyrekte TCMB'nin gösterge faizinin 124 baz puan, bankaları fonlama maliyetinin ilk çeyreğe kıyasla 69 baz puan ve ticari kredi faiz oranlarının 132 baz puan azaldığını, dolayısıyla bankaların Merkez Bankasından gelen sinyalleri doğru aldığını ve piyasalara doğruyu yansıttığını söyledi.

"FAİZİN DÜŞMESİ İÇİN KOORDİNELİ ÇALIŞMAK GEREKİYOR"

Akbank yetkilileri de "Ekonomideki tüm oyuncuların faizlerin düşmesi için koordineli olarak çalışması gerekir. Kredi faizindeki etkili bir düşüş, mevduat maliyetlerindeki azalma ile gerçekleşecektir." açıklamasında bulundu.

"KREDİ FAİZLERİNDEKİ DÜŞÜŞ, PİYASA VE MEVDUAT FAİZLERİNDEKİ DÜŞÜŞLE ORANTILI"

Garanti Bankası yetkilileri ise "Önümüzdeki günlerde Merkez Bankamızın piyasa faizleri üzerine alacağı aksiyonlarla bağlantılı olarak mevduat ve kredi faizlerinde benzer değişimler yine söz konusu olacaktır." diyerek, kredi faizlerindeki düşüşün ortalama piyasa fonlama faizi ve mevduat faizlerindeki düşüşle orantılı bir şekilde gerçekleştiğini kaydettiler.

YORUMLAR 2
  • yavuz selim 7 yıl önce Şikayet Et
    sayın cumhurbaşkanım önce devlet bankaları faiz indirmeli onlar özel bankalardan daha despot
    Cevapla
  • zamansız 7 yıl önce Şikayet Et
    DEMEKKİ darbeden kutulmak darbeyi püskürtmek akp nin %50 oy alması hatta darbeden sonra erdoğanın oyunun %79 a çıkması bile faizleri etkılemıyormuş AKP YÖNETİM ANLAYIŞINI MUTLAKA DEĞİŞTİRMELİ akp hayal kırıklıgı yaratmamalı
    Cevapla