Şimşek: Moody's yetkilileriyle görüşeceğim

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Moody's yetkilileriyle bugün Ankara'da bir görüşme gerçekleştireceğini söyledi

Şimşek: Moody's yetkilileriyle görüşeceğim
Şimşek: Moody's yetkilileriyle görüşeceğim
GİRİŞ 27.07.2016 11:14 GÜNCELLEME 27.07.2016 11:14
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir televizyon kanalında katıldığı programda, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin kalıcı bir etkisinin olmasını beklemediğini ve Türkiye'ye fon akımının tekrar başladığını söyledi.

Şimşek, darbenin yaşandığı günden bu yana Türk vatandaşlarının 9 milyar dolar düzeyinde dolar sattığını ve bu satışların dolar kurunda dalgalanmayı kısıtladığını söyledi. Yabancı yatırımcılarla düzenlediği telekonferanslara da değinen Şimşek, yatırımcıların "Türkiye bu süreci iyi yönetir mi? Türkiye bir daha bu tür olayları yaşamamak için yapısal reformları yapar mı?" şeklinde sorular yönelttiğini söyledi.

Şimşek, darbe girişiminin ilk gününden bu yana soruların değiştiğini, ilk etkinin atlatıldığını ve artık bir daha aynı sorunların yaşanmaması için ne tür yapısal reformlar yapılacağına yönelik sorular sorulduğunu belirtti. Şimşek, "Son bir kaç günki sorularda 'Türkiye bu tür olayları bir daha yaşamamak için gerekli yapısal reformları yapacak mı?' merakı var" dedi.

"BİZ S&P İLE ÇALIŞMIYORUZ"

Standard & Poors'un (S&P) kredi notu kararına da değinen Şimşek, şunları kaydetti:

"Bir kere biz, S&P ile çalışmıyoruz, çalışmamız gerekmiyor. Dışarıdan kurumlar para ödemeseniz de, onlarla çalışmasanız da kredi notu verebiliyor. Ben ülke ile ilgili yorum yapanları saygı ile karşılıyorum ama tenkitlerim de var. Tenkitlerim ne, normalde siz bir ülke ile kanaat yürüteceksiniz ne yaparsınız Allah için bir ararsınız ve 'sizin diyeceğiniz bir şey var mı' sorusunu sorarsınız. Ama onlar kararı vermişler, ya bir oturup görüşelim. S&P'nin temel argümanı, ifadeleri 'Türkiye'de siyasi gerilim artacak, Türkiye'nin demokrasisi tehlikeye girecek onun için notu kırıyoruz' idi. Anlaşılır değil. Aksine Türkiye'de demokrasi güçlendi, milletimiz daha da kenetlendi. Bunu her yerde görüyorsunuz. Bunların not indiriminde temel argümanın tamamen yanlış olduğu anlaşıldı.

Tabii diğer reyting kurumları ile de diyalogdayız. Darbe girişiminin hemen ardından görüşmeler yaptık, beni dinlediler. Moody's Ankara'da. Onlarla oturacağız ve bu dönemi ne şekilde yönettiğimizi anlatacağız, reformlardan söz edeceğiz. Reformlardan söz edeceğiz. Kanımca bu darbe girişiminin ardından Türkiye'nin demokrasisi güçlenmiştir, Türkiye'nin ekonomisi de güçlenecektir. Reformlar ile ilgili kararlılık da arttı. Şu aşamada Türkiye'nin kredi notunun indirilmesi için hiçbir neden yoktur."

Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılım konusunda ise "Bu, pek çok ülkede var, başarı ile uygulanıyor. Başında kem küm edenler oluyor ama İngiltere'den Şili'ye kadar önemli örnekler var. " yorumunu yaptı.

YORUMLAR 2
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Aman sen bir geri dur gözünü seveyim. Ağzından çıkan her kelime Reis e zarar.
    Cevapla
  • herkese 7 yıl önce Şikayet Et
    BU MİLLETLE KAFA YAPIYOR galiba sen görüşsen ne olur bu ekip varken ekonomiden hiç bir şey beklemıyorum ULUSLARARASI SİSTEMİN DEĞİL HALKIN ADAMI olmak önemli yoksa böyle süs gibi o makamda oturur ama ekonomidede bir halt yiyemezsın
    Cevapla