Darbe girişimi ihracatı nasıl etkiledi?

FETÖ'nün darbe girişimi piyasalarda dalgalanmaya neden olsa da ihracatçıları etkilemedi.

Darbe girişimi ihracatı nasıl etkiledi?
Darbe girişimi ihracatı nasıl etkiledi?
GİRİŞ 27.07.2016 10:59 GÜNCELLEME 27.07.2016 15:36
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Darbe girişimi sonrası piyasalar dalgalı bir süreç geçirirken, reel sektör bu süreçten en az kayıpla çıkmayı başardı. Girişimin gerçekleşmesinin sonraki hafta 2.4 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Bu da, bir önceki haftaya göre yüzde 16’lık artışa işaret ediyor.

Bayram sonrası haftalarda verilerde ciddi sapmalar olabiliyor. Bir önceki yılın bayramdan sonraki ikinci haftasında da 2.4 milyar dolarlıki hracat yapılmış. Başka bir deyişle darbe girişimi sonrası geçen yılki seviyeler korunmuş oldu. İşlerin rayında gitmesi sadece mevcut işlerle de sınırlı kalmadı. Dünya'dan Mehmet Filoğlu'nun haberine göre ihracatçılardan alınan bilgilere göre siparişlerde de bir azalma meydana gelmedi. Hatta tam tersi hazır giyim başta olmak üzere büyük oranda sipariş artışı gerçekleştiği belirtildi.

'DAHA ÖNCE GÖRMEDİĞİMİZ KADAR ARTTI'

Darbe girişimi sonrası yurtdışı alıcıların en büyük endişesi siparişlerin zamanında teslim edilip edilemeyeceği oldu. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat, girişimin hemen ardından teslimatın aksayıp aksamayacağı konusunda soru işaretleri olduğunu ancak alıcılara bu konuda güven verdiklerini söyledi. Pazartesi günü iş başı yaparak yurtdışı muhataplarını şaşırttıklarını belirten Fayat, “Darbe girişimi sonrası hafta daha önce görmediğimiz bir sipariş artışı oldu. Böyle bir ortamda dahi sevkiyat yapabildiğimizi görmeleri bize olan güveni artırdı” dedi.

'1-2 AYA İHRACATA YANSIYACAK'

Kimya sektöründe de benzer bir süreç yaşanıyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, darbe girişiminin başarısız olmasının Türkiye’ye duyulan güveni artırdığını vurguladı. Geçen hafta siparişlerde artış yaşandığını söyleyen Akyüz, bu artışın etkilerinin 1-2 ayda görüleceğini kaydetti. Akyüz bu çerçevede geçen hafta yaşanan ihracat artışının teknik sebeplerden kaynaklandığını, aylar öncesinde alınan siparişlerin bayram sonrası süreçte yüklenmesi sonucu gerçekleştiğini ifade etti.

OTOMOTİVDE DURUM NASIL?

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv sektörünün geçen haftadaki ihracat performansının genel ihracatla paralel olduğunu aktardı. Şu anda üretimin ve ihracatın normal seyrinde sürdüğünü kaydeden Sabuncu, “Otomotiv sektörü uzun vadeli birlikteliklere dayanıyor. Son günlerde yaşadıklarımız ilişkilerimizi kolay kolay etkilemez. Net bilgim yok ama geçen hafta siparişlerde de bir düşüş yaşandığını zannetmiyorum” dedi. Sabuncu, ayrıca temmuz ayı ihracatlarının 9 günlük bayram tatiline rağmen geçen yılın üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

BORÇLAR DA ÖDENDİ

Dış ticaret firmalarının ödeme kapasitesi de bu süreçte zarar görmedi. Küresel alacak sigortası firması Coface da, “Hafta sonu yaşananlar 5 gün içerisinde belirgin herhangi bir 'ödenmeme' durumuna neden olmadı” ifadesine yer verdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Şu ana kadar bir sorun görülmedi ancak geçtiğimiz süre firmaların borçlarını bu nedenle ödemediklerini söyleyebilmek için çok az, bu yönde bilgi verebilmek için çok erken. Biz bu etkileri ancak önümüzdeki aylarda görmeye başlar ve sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz. Coface’ın bir ülkenin risk primini artırması için; politik riskinin artması ve ticareti etkileyecek boyutlara ulaşması, güven kaybının oluşması gibi birçok etken gerekiyor. Şu an için ülkemizde bu görünüm yok.”

YORUMLAR 5
  • Kayı boyu 7 yıl önce Şikayet Et
    İçeride ve dışarıda hazmedemeyenlere kapak olsun.Bizi izlemeye devam edin.
    Cevapla
  • Musa 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu iş ekonomik olarak Türkiyeyi etkileyecek ama , kurşunun önüne kendini atan , kuru ekmeğe razı bir halkımız var.Evelallah bize bir şey olmaz.Sadece Allaha güvenin yeter.Her şeyin sahibi odur.
    Cevapla
  • bir vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    MÂŞÂALLAH , MÂŞÂALLAH nazar değmesin...
    Cevapla
  • Selami 7 yıl önce Şikayet Et
    Fakat her ne hikmetse TL dolar ve euro karşısında değerlenmedi.dollar halen daha 3 tl üstünde euro desen hakeza
    Cevapla
  • Ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    İhracatta siparişler bakkaldan ekmek almaya mı benziyor? Alçakların darbe girişiminin etkisi, hiç etkilemeyecek olsa da, ihracata aylar sonra yansır.
    Cevapla