Piyasaları çökertme oyunu hüsrana uğradı

Gezi olayları, terör ve darbe kalkışmasıyla hedefine ulaşamayan FETÖ'cü ihanet çetesi, yeniden Türkiye ekonomisini kendine hedef seçti.

Piyasaları çökertme oyunu hüsrana uğradı
Piyasaları çökertme oyunu hüsrana uğradı
GİRİŞ 20.07.2016 14:16 GÜNCELLEME 20.07.2016 14:16

Gezi olayları, terör ve darbe kalkışmasıyla milli iradeyi teslim alamayan FETÖ'cü ihanet çetesi, yeniden Türkiye ekonomisini kendine hedef seçti. Uzmanlar, 'ekonomi üzerinden yeni bir algı operasyonuna' karşı uyarıda bulunuyorlar.

Üst akıl, FETÖ'cü darbe kalkışmasının silahla yapamadığını, ekonomiüzerinden yapmaya niyetlendi. Fakat 15 Temmuz kalkışmasının ardından "Ekonomi bitti, piyasalar çökecek" yorumları havada uçuşurken, buna en güzel cevabı Türk para piyasaları verdi. Dolar, darbe gecesi gördüğü 3.05 TL'nin ardından 2.95 TL seviyesine geriledi. Borsa ise yine pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin darbeci vatan hainlerini kollayan açıklamalarının etkisiyle gerilese de dün gün genelinde yükseliş ağırlıklı bir seyir izledi. Seans sonunda gelen satışların etkisiyle yüzde 1.01 değer yitirdi.

17-25 ARALIK'TA TUTMADI

Aslında Türkiye, bu filmi 17/25 Aralık darbe girişimi sürecinde de görmüştü. Paralel terör örgütünün başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümeti hedef alan bu darbe girişimi savuşturulmuş, peşinden de "ekonomik bir suikast"e girişilmişti. Dövizdeki yükseliş ve borsadaki düşüşle 17 – 25 Aralık'ın piyasalara maliyeti bir haftada 102 milyar lirayı bulmuştu. Buna faizdeki yükseliş ve enerji maliyetleri de eklenince dolaylı etki 150 milyar liraya yükselmişti. Paralel terör örgütü ve onun yurtdışındaki finans destekçileri yoluyla girişilen bu 'ekonomik suikast girişimi' tutmadı.

DÜNYANIN HIZLI BALIĞIYIZ

Sağlam temeller üzerinde yükselen Türk ekonomisi, yaralarını dünyanın şaşkın bakışları arasında hem de oldukça kısa sürede sarmayı başardı. Ve piyasa tabiriyle yeniden 'dünyanın hızlı balığı' olmayı başardı.

OYUN VE YÖNTEM AYNI

Kalkışmanın ardından aynı 'ekonomik suikast timi' yeniden iş başına geçmişe benziyor. Uzmanlar ise piyasalar üzerindeki 'zafiyet algısı' girişimini "Oyun da aynı, yöntem de" şeklinde yorumluyorlar. Bunun en somut örneği ise önceki akşam geldi.

PİYASA TOKADI

2008 öncesindeki isabetsiz öngörüleri nedeniyle dünyayı 'finansal bir cehennemin' ortasına atan Moody's, kalkışmanın başarısız olmasına, iki günde ülkenin normale dönmesine, piyasalardaki sakinliğe ve Türk bankacılık sektöründe en ufak bir bozulma yaşanmamasına aldırmadan Türkiye'nin Baa3 olan notunu 'çöp'e düşürülebileceğini açıkladı. Bu skandal açıklamaya rağmen, dolar ise 2.97-3.01 TL aralığında hareket etti. Kurdaki bu yükseliş, doların tüm dünya para birimlerindeki harekete bağlı olarak gerçekleşti.