Suriyeli çalıştırana kotasız ihracat

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Suriyeli mülteci çalıştıran Türk şirketlerin yaptığı ihracata vergi muafiyeti önerdi.

Suriyeli çalıştırana kotasız ihracat
Suriyeli çalıştırana kotasız ihracat
GİRİŞ 12.07.2016 13:49 GÜNCELLEME 12.07.2016 13:49
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Şangay’da G20 toplantısına katılan Bakan Zeybekci, Suriyeli mülteci çalıştıran Türk şirketlerin yaptığı ihracata vergi muafiyeti önerdi. Zeybekci’nin bu talebine Hollanda ve Kanada olumlu yaklaştı

Hafta sonu Çin’in Şangay kentinde yapılan G20 Ticaret Bakanları Zirvesi’de göçmenlerin dünya ekonomisine entegrasyonu konusunu sonuç bildirgesine koyduran Türkiye, bu yönde çarpıcı bir girişimde daha bulundu. Zirvede Türkiye’yi temsil eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci “Belli oranda Suriyeli çalıştıran Türk şirketlere ihracatta gümrük vergisi ve kota uygulamayın” çağrısı yaptı.

SURİYE TRAFİĞİ

Çağrıya Hollanda ve Kanada’dan olumlu yanıt geldi. Zirve sonrası bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Suriyeli göçmenlere evrensel standartlarda yaşam ve çalışma şartları sunan Türk şirketlerine ihracatta avantajlar yaratmak için uluslararası görüşmeler yaptıklarını açıkladı.

2 ÜLKE OLUMLU BAKTI

Zeybekci “Bu önerimizle Avrupa, ABD ve Japonya gibi ülkeler örneğin çalışanlarının yüzde 25’i Suriyelilerden oluşan bir firmadan ürün alırken gümrük vergisi uygulamasın istiyoruz. Böylece hem bu ülkelere olan ihracatımız artacak hem de Suriyeli göçmenlerin istihdam olanakları artırılacak. Bu tabi hemen sonuç alınacak birşey değil. Ama ikili görüşmelerle daha net sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz” dedi. Çin’de düzenlenen zirvede ilk etapta Kanada ve Hollanda’nın Türkiye’nin bu önerisine sıcak baktığını dile getiren Zeybekci, önümüzdeki günlerde bu gelişmeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’la da paylaşacaklarını söyledi.

RUSYA İLE KAZAN-KAZAN BULUŞMASI

Bakan Zeybekci, Türkiye ile Rusya arasında başlayan normalleşme sürecinin Kazan’da 25-26 Temmuz’da bakanlar düzeyinde yapılacak görüşmelerle ivme kazanacağını söyledi. Zeybekci’nin verdiği bilgiye göre her iki ülkeden 3-4 bakan Tataristan’ın Kazan bölgesinde Türkler’e tahsis edilen bölgedeki Alabuga özel ekonomik bölgesinde iki Türk yatırımının açılışını birlikte yapacak. Bakanlar kesilen anlaşmaları yeniden hayata geçirmek için de ilk adımı atacaklar. Zeybekci “Kazan’da Kastamonu Entegre ve Şişecam’ın açılış töreni olacak. Rusya’dan ekonomi ve enerji bakanları gelecek.  Biz de katılacağız. Bu açılış, ticaretin yeniden hızlanması için bir bahane olacak. Bozulan anlaşmalar için adımlar atılacak. Kesilen görüşmeleri yeniden başlatacağız” dedi.

MISIR’LA YAKIN TEMAS KURULACAK

Zeybekci, G20 sırasında Mısır’la da bir görüşme yaptığını belirterek “Görüşmeler pozitifti. Çünkü vazgeçilmez ekonomik menfaatlerimiz var. Önümüzdeki günlerde de yakın temaslar olacak. Ancak görüşmeler hassasiyetlerimiz çerçevesinde sürecek” dedi. Zeybekci bir soru üzerine Mısır’la ilişkilerin düzelmesinin hemen olmayacağını da söyledi. Zeybekci “Mısır ve Türkiye ekonomik olarak birbirinin kıymetini bilmesi gereken iki ülke. Önümüzdeki günlerde Mısır’la yakın temaslarımız mutlaka olacak. İki ülkenin hassasiyetlerini de biliyoruz. Bu nedenle iki ülkenin ekonomi bakanları olarak önümüzdeki günlerde masaya daha pozitif şeyleri koyacağız” dedi.

YORUMLAR 6
  • Ramo 7 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim adamlar zaten çalışıyor. Zaten beraber yaşıyoruz bunların kayıt altına alınmasına yani vatandaş olmalarına niye bu itiraz. Mezhepçilik mi? ırkçılık mı? ideolojik mi?
    Cevapla
  • nevşehirli 7 yıl önce Şikayet Et
    haram olsun size haklarım verdiğim oy
    Cevapla
  • kral 7 yıl önce Şikayet Et
    sıkın bakalım kendi ayagınıza
    Cevapla
  • burak 7 yıl önce Şikayet Et
    Artik yeterrr memleketteki işsizlikten haberiniz yok galiba
    Cevapla
  • ayyıldız 7 yıl önce Şikayet Et
    bilmediğimiz bişeyler dönüyor sanırım,yerli işsizlik %10 lardayken bunu mantıklı bir açıklaması olamaz bence.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle