Türkiye, Rusya ile neden yakınlaştı?

Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Öğretim Görevlisi Weber,Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile yakınlaşmasına ilişkin gelişmeleri değerlendirdi

Türkiye, Rusya ile neden yakınlaştı?
Türkiye, Rusya ile neden yakınlaştı?
GİRİŞ 02.07.2016 13:28 GÜNCELLEME 02.07.2016 13:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Öğretim Görevlisi Weber, "Türkiye'nin Avrupa'ya olan inancı Brexit sonrasında sarsıldı. Bu da Türkiye'yi Rusya ve İsrail ile diplomatik problemleri çözmeye yönlendirdi" dedi. 

Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Fakültesi Öğretim Görevlisi Yuval Weber, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının (Brexit), Türkiye'nin Avrupa'ya olan inancını sarsarak, Rusya ve İsrail ile diplomatik sorunlarını çözmeye yönlendirdiğini söyledi.

Rusya ve Türkiye arasındaki enerji ilişkilerinin sadece diplomatik krizden değil, aynı zamanda enerjide yaşanan fiyat düşüşlerinden de etkilendiğini vurgulayan Weber, şöyle devam etti:

"ABD ve Ortadoğu'daki arz fazlası da bu ilişkileri küresel piyasayı etkilediği kadar etkiledi. Türkiye'nin Avrupa'ya olan inancı Brexit sonrasında sarsıldı. Bu da Türkiye'yi Rusya ve İsrail ile diplomatik problemleri çözmeye yönlendirdi. Gerçekleşecek anlaşmaların ciddi getiri beklentisiyle yapılabileceğini düşünüyorum. Rus ekonomisinin kötü gidişatı devam ediyor. Ayrıca gelecek yıl milletvekili seçimleri ve 2018'de Rusya başkanlık seçimleri var. Rusya bu aralar harcamalarını kendi içinde yapmaya özen göstermeli."

ENERJİ ORTAKLIĞI DEVAM EDECEK

Merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Politika Merkezi (EPC) Uzmanı Marco Giuli de Türkiye ve Rusya'nın enerjide birbirine yakın iki ülke olduğunu belirterek, "Rusya Türkiye için önemli bir enerji ortağı olarak kalacak." ifadesini kullandı.

Giuli, Türk Akımı projesinin de tekrar gündeme geleceğine dikkati çekerek, "Ancak şunu da unutmamak gerekiyor. Büyük çaplı altyapı yatırımları uluslararası çevrede zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor. Ayrıca Avrupa'nın talebiyle ilgili dinamikler değişken, projeyi istemeyebilirler." görüşünü aktardı.

Oxford Enerji Enstitüsü Gaz Araştırma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Jonathan Stern ise "Rusya ile son dönemde yaşanan sorunların çözülmesi durumunda, Türk Akımı projesi bu yılın sonu veya gelecek yılın erken dönemlerinde tekrar düşünülebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Stern, iki ülke arasındaki gerginliğe sebep olan uçak krizinin Rusya'nın daha önce dile getirdiği tazminat benzeri tüm detaylar dikkate alınarak çözülememesi durumundaysa, Türk Akımı projesinin 'uzun süreli olarak rafa kaldırılabileceğini' kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • giresunlu 7 yıl önce Şikayet Et
    tabi ya ab dağılacak türkiye shangay birliğine girmeli natodan cıkmalı
    Cevapla