Türkiye’de ilk kez karekodlu pastırma- sucuk

Türkiye genelinde ilk kez coğrafi işaret olarak kabul edilen Kayseri pastırması, sucuğu ve mantısına karekod konuldu.

Türkiye’de ilk kez karekodlu pastırma- sucuk
Türkiye’de ilk kez karekodlu pastırma- sucuk
GİRİŞ 01.07.2016 14:45 GÜNCELLEME 01.07.2016 14:50
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kayseri Ticaret Odası (KTO) tarafından yapılan girişimle, Türkiye genelinde ilk kez coğrafi işaret olarak kabul edilen Kayseri pastırması, sucuğu ve mantısına karekod konuldu. Tüketiciler akıllı telefonlardan veya bilgisayarlardan karekod okutarak ürünle ilgili bilgi alıp, gerekirse firmaya direkt olarak şikayetlerini iletebilecek. Türkçe olan karekod yazılım uygulaması İngilizce, Almanca ve Rusça da düzenlenecek.


Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türkiye’de bir ilk olan, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Teknokent Merkezi'ndeki bir firma tarafından hazırlanan yazılım ile Kayseri’de faaliyet gösteren ve coğrafi işaret almış bulunan 6 firmanın pastırma, sucuk ve mantı dallarında ayrı ayrı 9 karekod kullanım izini aldığını söyledi. Hiçyılmaz, şunları söyledi:

"Coğrafi işaretler, patent gibi gerekli şartları taşıyan ürünlerde kullanılmaktadır. Pastırma ve sucuk ile mantı gibi üç dalda 6 firma ile 9 ürün konusunda görüşmeler olumlu sonuçlandı. Karekodlu coğrafi işaret taşıyan ürünlerimizin ihracatı konusunda AB’ye de gerekli başvuruyu yaptık" dedi.

Kayseri’ye özgü mantıda sarı-lacivert, sucuk ve pastırmada ise sarı-kırmızı renklerdeki etiketler kullanılacak. Ürünlerdeki renklerin, Fenerbahçe, Galatasaray arasındaki rekabetini çağrıştırması ise ilgi konusu oldu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 2
  • Vatansever 7 yıl önce Şikayet Et
    Sarı kırmızı Kayseri spor bidefa beyler şaşırmayalım... Sarı lacivertte Erciyes sporun eski renkleri.
    Cevapla
  • Kartal 7 yıl önce Şikayet Et
    Yani milyonlarca Beşiktaş gönüllüsünü enayi yerine koyacaksınız nasılsa onlar alır diyeceksiniz. Bir Beşiktaşlı olarak alırsam .....
    Cevapla