Bugün yürürlüğe girdi, esnafın kabusu oldu

Türkiye'de binlerce iş yerini ilgilendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bugün yürürlüğe girdi.

Bugün yürürlüğe girdi, esnafın kabusu oldu
Bugün yürürlüğe girdi, esnafın kabusu oldu
GİRİŞ 01.07.2016 12:11 GÜNCELLEME 01.07.2016 12:59

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 2012'de çıkmış, yasadaki uygulamalar için işletmelere, sınıflarına göre geçiş süreleri tanınmıştı. Yasa ile işyerlerine işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirilmişti.  'Az tehlikeli işler' kapsamında çalışan sayısı 50'nin altında olan işletmeler için doktor ve uzman zorunluğunun başlayacağı tarih 1 Temmuz 2016 (bugün) olarak belirlenmişti.

Kapsam dışı kalsın

Bakkal, tuhafiye, kırtasiye ve büro gibi işçi sağlığı yönünden tehlike içermeyen işyerleri de artık iş güvenliği uzmanı ve hekim çalıştıracak. Bu kapsamdaki işyerlerinden 10 ve daha az işçi çalıştıranların kendileri 'iş güvenliği uzmanı belgesi' alırsa hekim çalıştırmasına gerek kalmayacak. Esnaf ve mali müşavirler 10 kişiden az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinin kapsam dışı kalmasını talep ediyor. 

Eczacı da bekliyor

Eczaneler de az tehlikeli işyerleri arasında yer alıyor. Eczacı İşverenler Sendikası Başkfiı* Nurten Saydan, 10'dan az çalışanı bulunan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı zorunluluğu uygulamasının yürürlük tarihinin ertelenmesini istedi. Nurten Saydan, "Uygulama ertelenmezse ciddi sıkıntılar yaşanır. Çünkü sınava girerek almaya hak kazandığımız sertifikalarımız sisteme işlenmediği için mağduruz. Smav sonuç belgelerinin sisteme girilmesi 3 ay sürer" dedi.

'1 yıl ertelensin'

Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, konuyla ilgili olarak milletvekillerinden yardım isteyip hazırladığı raporu ilgililere sundu. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uygulamalarında bazı sıkıntıların yaşandığını belirten Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de "Esnaf ve sanatkarımız hazırlıklarını tamamlayamadığı için uygulamanın 1 yıl ertelenmesi çok olumlu olacaktır" dedi.