Canikli: Körfez’in parası Türkiye’ye akar

Yatırımı teşvik paketi tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda önceki gece kabul edildi.

Canikli: Körfez’in parası Türkiye’ye akar
Canikli: Körfez’in parası Türkiye’ye akar
GİRİŞ 01.07.2016 10:24 GÜNCELLEME 01.07.2016 10:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Canikli, varlık barışı ile Türkiye içindeki paraların da sisteme girdiğini ifade ederken, dışarıdan gelecek olan para için de “Gelen para dünya sistemi içindeki para" dedi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “varlık barışı” düzenlemesine yönelik eleştirileri yanıtlarken, “Gelen para dünya sistem içinde olan para. Bankacılık sisteminden gelen para olduğu için de kara para diye bir şey olamaz” ifadelerini kullandı.

Canikli, “varlık barışı” konusunda daha önce yapılan düzenlemelerin, Türkiye içindeki paraların da sisteme girmesine imkân tanıdığını ve hiçbir sıkıntı yaşanmadığını söyledi. Bu düzenlemenin önceki düzenlemelerden daha ağır olduğuna işaret eden Canikli, “Biz dışarıdan temiz parayı istiyoruz” dedi. Canikli, Türkiye’nin her zaman için sermayeye ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “Bundan daha ideal bir düzenleme gelmez. Biz hiçbir ilave koruma zırh da sağlamıyoruz. Çünkü gelen para dünya sistemi içinde olan para. Bankacılık sisteminden gelen para olduğu için de kara para diye bir şey olamaz. Eğer bizi bu konuda suçlarlarsa, somut olarak bir şey ortaya koymaları lazım. Öyle bir tespit yoksa da öyle bir suçlamada bulunulamaz” diye konuştu. 

TASARI NE GETİRİYOR? 

Tasarıya göre yurt dışındaki para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetlerin 31 Aralık 2016’ya kadar bildirilmesi halinde, bu kıymete vergi incelemesi ve soruşturma yapılmayacak. Karşılıksız çek veren kişi, her bir çek için bin 500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Adli para cezasının ödenmemesi halinde, doğrudan hapis cezası verilebilecek. Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilenler sermaye şirketlerinin yönetim organlarında görev alamayacak

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ: İŞ DÜNYASI İSTEDİ BİZ DE YAPTIK 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bakan olduktan sonra tebrik ziyaretine gelen iş dünyası ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, esnafın, ekonomi çevrelerinin “Çeke hapis cezası ne zaman gelecek?” ve “İflas erteleme konusu ne olacak?” sorularını yönelttiğini belirterek, düzenlemenin piyasanın talebi üzerine yapıldığını söyledi. 

‘SUİİSTİMAL EDİLİYOR’ 

İflas erteleme düzenlemesinin iyi niyetle hazırlandığını, ancak mahkemeler de kullanılarak piyasa sahtekârları tarafından suiistimal edildiğini anlatan Bozdağ, “Hükümet olarak bizim, bütün iş çevrelerinin açık şekilde dile getirdiği soruna duyarsız kalmamız beklenemez. Hükümetimiz bu soruna bir neşter atma kararı almıştır. Bu karar piyasanın sorunlarını yüzde 100 ortadan kaldırmayacak ama sorunların yaşanmasını azaltacak” dedi.Piyasada hapis cezası olmamasının karşılıksız çeki artırdığı gibi yanlış bir algı olduğunu ifade eden Bozdağ, “Hapis cezası olduğunda ya da olmadığında oransal olarak büyük düşüş veya artış yok. Birbiriyle uyumlu durum söz konusu. Ekonomik hayatın psikolojisini düzeltmek de bizim görevimiz” diye konuştu. 

'ADLİ PARA CEZASI ÖDENMEZSE HAPİS’

Bozdağ, karşılıksız çeke öngörülen hapis cezasının adli para cezası ödenmemesi halinde uygulanacağını vurgulayarak, “Adli para cezasını ödemezsen veya borcu ödemezsen hapse gireceksin. Ödemeye zorlama bakımından son derece önemli bir düzenleme. Karşılıksız çekte hükmün açıklanması, cezanın ertelenmesi, denetimli serbestlik uygulanmayacak” dedi. 

YORUMLAR 2
  • cengiz 7 yıl önce Şikayet Et
    sayın adalet bakanı bu iş çevreleri kim sizin amacınız küçük esnafı bitirmek mi biraz aşağıya halkın arasına girin ve küçük esnafla görüşün
    Cevapla
  • hakan can 7 yıl önce Şikayet Et
    ne yani kucuk esnaf ceklerin odenmemesini mi istiyor. nebicim yorum yapmışsın.
    Cevapla