Merkez Bankası'ndan Haziran uyarısı

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ve faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapılan PPK toplantı özetleri yayınlandı.

Merkez Bankası'ndan Haziran uyarısı
Merkez Bankası'ndan Haziran uyarısı
GİRİŞ 28.06.2016 14:54 GÜNCELLEME 28.06.2016 14:54

Merkez Bankası Para Politikası özetlerinde "Haziran'a ilişkin ilk veriler baz etkisi ile gıda grubunun yıllık enflasyonunda belirgin artış gözlenebileceğini gösteriyor" denildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun geçtiğimiz hafta faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan daha indirim ile yüzde 9'a çektiği toplantıya ilişkin özetler yayınlandı.

Toplantı özetlerinde öne çıkan mesajlar şöyle:

"Haziran ayına ilişkin ilk veriler işlenmemiş gıda fiyatlarında kısmi bir düzeltme yaşanabileceğine ve baz etkisi ile gıda grubunun yıllık enflasyonunda belirgin bir artış gözlenebileceğine işaret etse de, yıl genelinde gıda fiyatlarının enflasyondaki düşük seyri desteklemesi bekleniyor. 

Döviz kurlarının birikimli etkisinin azalmasıyla temel mal grubu yıllık enflasyonunun yılın ikinci yarısında yavaşlamaya devam edeceği tahmin ediliyor.

2016 yılı ikinci çeyreğine ilişkin veriler iktisadi faaliyette ek bir hızlanmaya işaret etmiyor. 

Geçtiğimiz Mayıs ayında otomotiv sektörü üretiminde grev kaynaklı oluşan düşük baz ve olumlu takvim etkileri de göz önüne alındığında, Mayıs ayı yıllık sanayi üretim artış hızında Nisan ayına kıyasla belirgin bir artış olması bekleniyor.

Azalan belirsizlikler ve iyileşen finansal koşulların yatırımların toparlanmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Önümüzdeki dönem için işsizlik oranı üzerinde yukarı yönlü riskler devam ediyor. İşsizlik oranı üzerinde yukarı yönlü riskler sürüyor.

Önümüzdeki dönemde, iç talebin büyümeye verdiği katkının süreceği öngörülmekte, istihdamdaki ılımlı artış eğilimi korunmakta.

Küresel finans piyasalarındaki oynaklıklar devam etmektedir. Küresel büyümeye dair endişeler, Birleşik Krallıkın Avrupa Birliği'nden çıkma yönündeki gelişmeleri ve küresel para politikalarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi oynaklık artışında etkili."