Bakan Ağbal'dan Türk vatandaşlarına uyarı!

Bakan Ağbal, Türk vatandaşlarının yurt dışında bulunan varlıklarını ülkeye getirmeleri için bir dizi düzenleme yapılacağını söyledi.

Bakan Ağbal'dan Türk vatandaşlarına uyarı!
Bakan Ağbal'dan Türk vatandaşlarına uyarı!
GİRİŞ 24.06.2016 14:15 GÜNCELLEME 24.06.2016 14:15

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı açıklamada, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Bugüne kadar çalışmalar sırasında gündeme gelmeyen ama bir süredir değerlendirdikleri önemli bir konunun da yurt dışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi olduğunu ifade eden Ağbal, "Vandaşlarımızın, şirketlerimizin yurt dışında farklı şekilde varlıkları, mevduatları, hisse senetleri, menkul kıymetleri, taşınmazları, alacakları var. Yapacağımız düzenleme ile vatandaşlarımızın yurt dışında bulunan varlıklarını Türkiye'ye getirmelerini teşvik etmek istiyoruz." diye konuştu.

Bu düzenlemenin daha önce 2008, 2011 ve 2013 yıllarında olmak üzere 3 defa yapıldığını anımsatan Ağbal, "Önceki düzenlemeleri de dikkate alarak yatırımcı güvenini sağlayacak, daha basit, anlaşılır, yatırımcının Türkiye'ye varlıklarını getirmesi noktasında kendisini daha rahat hissedebileceği yeni bir model getirdik. Daha fazla kaynağı ülkemize çekmek istiyoruz. İstiyoruz ki Türkiye'ye daha fazla doğrudan sermaye yatırımı gelsin." ifadelerini kullandı. 

Bakan Ağbal, Türkiye'de yaşayan, işletmesi, şirketi olan ama farklı nedenlerle yurt dışında da varlıkları bulunan kişilerin, bu varlıklarını rahatlıkla Türkiye'ye getirip değerlendirmelerini amaçladıklarını vurguladı.

Bu şekilde, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu kaynağı vatandaşlarının getireceğini anlatan Ağbal, şunları kaydetti: 

"Bugün getirebilirler mi? Getirmek için bazen teşvik edici düzenlemeler bekleniyor. Parasını getirdiği zaman 'acaba başıma bir sıkıntı gelir mi' diye bazen endişe ediliyor. Halbuki paranızı yurt dışına getirirsiniz götürürsünüz, bunda bir sorun yok.

Yeni düzenlemede, gerçek kişi ya da şirketler, yurt dışında bulunan para, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Türkiye'ye getirmek istediklerini 31 Aralık 2016'ya kadar Türkiye'deki bir banka ya da aracı kuruma bildirecek. Geçen defa vergi dairesine bildiriyordu, bu defa doğrudan bankaya bildirimde bulunacak. Bu tarihe kadar da parasını getirebilecek. Normalde ağustos ayında bildirimde bulundu, 1 ay içerisinde getirmesi gerekiyor."

Ağbal, yıl sonuna kadar yurt dışındaki alacağı ya da taşınmazına ilişkin bildirimde bulunanların, 1 yıllık dönemde bunun karşılığını Türkiye'ye getirmesi halinde düzenlemeden yararlanabileceğini belirtti.

ŞİRKETLERE ÇOKLU SEÇENEK

Şirketlerin getirdikleri varlıklarını Türkiye'de defterlerine kaydettireceklerini, kişilerin ise bankaya yatırdıkları para üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunabileceğini anlatan Ağbal, şöyle konuştu:

"Yaptığımız düzenleme ile diyoruz ki yurt dışındaki paranızı, varlığınızı Türkiye'ye getirip şirketinize koyarsanız herhangi bir vergi almayacağız. Buradan bir vergi çıkmayacak. Burada önceki düzenlemelerden farklı bir düzenleme yapıyoruz. Önceden diyorduk ki para gelecek, deftere kaydedilecek, özel işletme bilanço esasına göre defter tutuyorsa özel bir fon hesabı açılacak, para fon hesabında tutulacak, hiçbir şekilde de bu para işletmeden çekilmeyecek. Sermayenin bir cüz'ü olarak orada duracak. Yaptığımız yeni düzenlemede diyoruz ki parayı getirin, işletmenize kaydedin ama özel bir fon hesabında tutmanıza gerek yok. Tutmak istiyorsanız tutabilirsiniz, sermayeye eklemek istiyorsanız ekleyebilirsiniz ama önceki düzenleme gibi vergi almamak için illa sermayeye ekleyin demiyoruz. Böylelikle vatandaş, Türkiye'ye getirmiş olduğu parayı şirketinde sermaye hesabına bağlı olmaksızın değerlendirebilsin, kendini güvende hissetsin. İstiyorsa şirketinden o parayı çeksin. Bu parayla ayrı bir şirket kurabilir, bina alabilir, bankada mevduat olarak değerlendirebilir. İsterse tekrar yurt dışına da çıkarabilir. Kısıtlama getirmiyoruz. Yurtdışındaki varlıkları getirip sermayelerine eklerlerse de buradan bir vergi avantajı elde edecekler. Belli bir faiz gibi buna gider indirimi yapabilecekler."

PARASINI GETİRENE GÜVENCE

Bakan Ağbal, yurt dışından parasını getirenlerin, bu nedenle bir yaptırımla karşılaşıp karşılaşmama konusunda tereddütler yaşadığına işaret ederek, "Kişiye sırf getirdiği bu parayı gerekçe göstererek vergi incelemesi yapmayacağız. Vergi kanunları karşısında vatandaşımızı koruyoruz. Sadece bu para kaynak gösterilerek vergi yazılamayacak ancak kişiler bu paradan bağımsız herhangi bir nedenle her zaman incelemeye alınabilir. Sağladığımız bir koruma ve güvence de değil. Vatandaşın hukukunu koruyoruz. Böyle bir düzenleme yaptıktan sonra güveni sarsacak hiçbir işe girişmememiz lazım. Bunun hukuki temelini de yaptığımız yasal düzenleme ile sağlıyoruz." dedi.

"PARA BAŞKA KİŞİ ADINA DA GETİRİLEBİLECEK"

Eskiden herkesin yurt dışından kendi adına parayı ülkeye getirebildiğini anımsatan Ağbal, yapılacak düzenlemeyle paranın ülkeye başka kişi adına da getirilebileceğini söyledi. Ağbal, buradan Veraset ve İntikal Vergisi de istenmeyeceğini bildirdi. Ağbal, kendi adına para getirilen kişinin de bu para nedeniyle vergi incelemesine tabi tutulmama olanağından yararlanabileceğini belirtti.

BAKAN AĞBAL, ŞU BİLGİLERİ AKTARDI:

"Düzenlemede yurt dışındaki varlıklarını Türkiye'ye getiren kişilere sırf bu parayı getirdi diye herhangi bir mevzuattan dolayı araştırma, inceleme, soruşturma, kovuşturma yapılmasın diyoruz. Bir koruma sağlamıyoruz. 'Bu kişi Türkiye'ye para getirmiştir her bakımdan korunaklıdır' demiyoruz. Kişi yurt dışından varlığını getirdi diye sadece vergi kanunları bakımından değil, başka kanunlar bakımından da soruşturma ve takibata konu edilmesin. Aksi bir durum iyi niyetle masum şekilde devletin verdiği imkanı kullanarak parasını getiren kişilere haksızlık olur. Başka bir nedenle herkes hakkında her zaman soruşturma yapılabilir. Kimse soruşturma korumasına asla sahip değil. Mevzuatta herhangi bir tereddüde yer vermemek açısından genel anlamdaki soruşturma konusunda sağladığımız haklarla ilgili bir kısım kanunları da özel olarak belirliyoruz. Böylelikle kişi gönül rahatlığıyla devletin hukukuna, yasalara güvenerek varlıklarını Türkiye'ye getirebilecek."

"VERGİ TOPLAYALIM DİYE BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK"

Önceki düzenlemelerde yurt dışından varlık getirildiğinde beyan edilen varlığın değerinin yüzde 2'si kadar vergi ödendiğini anımsatan Ağbal, "Yeni düzenlemede herhangi bir vergi ödemeyecek. Burada esas olan kişinin yurtdışındaki varlığını Türkiye'ye getirmiş olması. Buradan vergi toplayalım, vergi geliri oluşturalım gibi bir düşüncemiz yok. Amacımız ekonominin kaynak ihtiyacının değerlendirilmesi. Onun için bu defa yaptığımız düzenlemede, öncekilerden farklı olarak herhangi bir vergi almayacağız. Bu önemli bir yenilik." dedi. 

Bakan Ağbal, ayrıca şirketlerin yurt dışındaki kredi borçlarının yine yurt dışındaki varlıklarıyla kapatılabileceğini bildirdi. 

KAYNAK: AA