Yaşa takılanlara erken emeklilik müjdesi!

Sigortalı prim gün sayısını doldurmuş olmasına rağmen yaş şartını bekleyen 300 bin çalışana müjde.

Yaşa takılanlara erken emeklilik müjdesi!
Yaşa takılanlara erken emeklilik müjdesi!
GİRİŞ 24.06.2016 10:35 GÜNCELLEME 24.06.2016 13:48
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Sigortalı olarak prim gün sayısını doldurmuş olmasına rağmen yaş şartı nedeniyle emekli olamayan 300 bin civarındaki sigortalıyla ilgili çalışma yeniden başlatıldı. Emeklilikte yaş bekleyenlerin durumu Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında konuşuldu. Başbakan Binali Yıldırım’ın da, bu konuda bir çözüm bulunması yönünde talimat verdiği ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, konuyla ilgili çalışma başlattıkları öğrenildi. Çalışanların lehine olabilecek şekilde bir formül aranacağı belirtildi. Düzenleme, her iki bakanlığın çalışmasının sonucunda yeniden değerlendirmeye alınacak, son kararı Başbakan Yıldırım verecek.

FORMÜL ARAYIŞI SÜRÜYOR

Emeklilikte yaşa takılanların problemi, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan düzenlemeyle ortaya çıkmıştı. Daha önce sadece prim günü-yıl hesabı emeklilikte esas alınırken, yapılan düzenlemeyle, emeklilik için yaş sınırı da konulmuştu. 8 Eylül 1999’dan önceki sigortalılar için kademeli geçiş sağlanırken, 8 Eylül’den sonra sigortalı olanlar için yeni sistem geçerli sayıldı. Kademeli geçiş, emeklilik sürelerini doldurup, ancak yaşı tutmayanlar için mağduriyete yol açmıştı.

MALİYE KARŞI ÇIKMIŞTI

Daha önceki girişimlerde yaş şartına takılanlara emeklilik imkanının verilmesi durumunda verilecek maaşlardan kesinti yapılması gündeme gelmiş, ancak Maliye Bakanlığı, emekli-çalışan dengesini olumsuz etkileyecek olmasından dolayı yıllar içinde bütçeye getireceği yük nedeniyle karşı çıkmıştı. Ancak yaşa takılanlar, mağduriyetlerini yüksek sesle dillendirilip, bu konuda bir yasal düzenleme beklentisini yoğun şekilde ifade edince, seçim döneminde partilerin önüne gelen sorunlardan birisi oldu.

ÇALIŞMA YENİDEN BAŞLATILDI

Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantılarında, yaşa takılanların durumları da gündeme geldi. Başbakan Yıldırım’ın da vatandaşın kendi müdahale ve tercihi olmaksızın, tamamen devletin yaptığı bir düzenlemeden dolayı ortaya çıkan durum karşısında mağdur olmalarının haksızlık olduğunu vurguladığı öğrenildi.

SON KARARI YILDIRIM VERECEK

Yıldırım’ın, bu mağduriyet ve haksızlığın giderilmesini sağlayacak düzenleme yapılması konusunda talimat verdiği belirtildi. Bu çerçevede Maliye ve Çalışma Bakanlıkları yeniden çalışma başlattılar. Çalışanların lehine olabilecek şekilde bir formül aranacağı belirtildi. Düzenleme, her iki bakanlığın çalışmasının sonucunda yeniden değerlendirmeye sunularak, son kararı Başbakan Yıldırım verecek.

YORUMLAR 43
  • umut 7 yıl önce Şikayet Et
    27 sene oldu dahamı bekletecek hükümetimiz eyt li vatandaşlarını
    Cevapla
  • umut 7 yıl önce Şikayet Et
    Hükümetimizden sadece sgk lı vatandaşlarını emekli etmesini istiyoruz devlet memuru zaten emekli olmuyor maaş düşecek diye
    Cevapla
  • umut 7 yıl önce Şikayet Et
    Başbakanımız bin ali yıldırım eyt liler için sözünde durmalı
    Cevapla
  • haspi filiz 7 yıl önce Şikayet Et
    28 sene oldu.prim 9623gün yaş 50 oldu.hakımı helal etmiyorum.haram zıkkım olsun.
    Cevapla
  • hakan er 7 yıl önce Şikayet Et
    1999 çıkarılanlar hiç gündeme gelmiyor ve biri şuan mecliste görevini devam ediyor bize müstak biz o zatı meclisi haram etseydik belki bugün emeklydik kimse konuşmasın bahçeli karnınızı doyursun susun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle