Yatırım paketinin ayrıntıları belli oldu

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tatile girmeden Meclis'ten geçmesini hedefledikleri yatırım paketinin ayrıntılarını anlattı.

Yatırım paketinin ayrıntıları belli oldu
Yatırım paketinin ayrıntıları belli oldu
GİRİŞ 17.06.2016 09:29 GÜNCELLEME 17.06.2016 09:32

Düzenlemenin TBMM tatile girmeden Meclis’ten geçmesini hedeflediklerini kaydeden Ağbal, paketin bir ayağıyla nitelikli insan gücünü ülkeye çekeceklerine dikkat çekti

Maliye Bakanı Naci Ağbal, önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevk edilecek yatırım paketi ile finansman maliyetlerini aşağı çekeceklerini belirterek, bu amaçla pek çok harç ve vergiye istisna getireceklerini söyledi. Ağbal, bir grup gazeteciye, paketin ayrıntılarını anlattı. Düzenlemenin TBMM tatile girmeden Meclis’ten geçmesini hedeflediklerini kaydeden Ağbal, paketin bir ayağıyla nitelikli insan gücünü ülkeye çekeceklerine dikkat çekti.

‘BSMV’Yİ İADE EDECEĞİZ’

Ağbal, yabancıların Türkiye’de çalışmalarını kolaylaştıracak ve süreklilik sağlayacak Turkuaz Kart’ı yabancı bakıcıların da alıp alamayacağı yönünde kendisine soru geldiğini belirterek, “Hayır onlar yararlanmayacak. Diğer ülkeler nitelikli insan gücü çekmek için ne yapıyorsa biz de yapacağız. İlim adamı, mühendis ve buluş sahibi gelsin” dedi. Ağbal, tüketici hakem heyetlerinin vatandaşa iade ettirdiği Banka Sigorta Muamele Vergisi’ni de (BSMV) bankalara geri vereceklerini ifade etti. Ağbal, pakette yer alan sahte belge düzenleyenlerin teşvik yasağının kaldırılması ile ilgili düzenlemeye yönelik eleştirileri de “Burada ‘Naylon faturacıya teşvik verilecek’ deniyor. Fatura konusu belki bin TL, ama 100 milyon TL’lik yatırım var. Naylon fatura deniyor. Allah’ından kork” sözleriyle yanıtladı.

EV ALAN VATANDAŞ OLABİLECEK

Ağbal, yatırım paketi ile ev alana vatandaşlık hakkı ve ikamet imkânı sunacaklarını dile getirdi. Uygulamanın Avrupa’da da olduğuna dikket çeken Ağbal, “Kuzey Avrupalılar burada ev almak istiyor. Buna konut turizmi diyelim. Böyle bir piyasa var ve gittikçe de büyüyor. İspanya milyarlarca dolar kazanıyor. Bu paket, tüm dünya vatandaşlarına açık” diye konuştu.

YABANCI ŞİRKETE KOLAYLIK

Ağbal, paketteki diğer düzenlemeleri de şöyle anlattı:

-Finansal kiralama işlemlerindeki harçlar kalkacak. Finansal kiralama işleminin sonunda taşınmazın devrinde tapu harcı alınmayacak.

-Kredi Garanti Fonu’nun kefaleti için alınan harcı kaldırıyoruz. Uluslararası şirketlerin kârını yurtdışına götürmemesi ve burada vergi ödemesi için uygulanan transfer fiyatlama uygulamasında, esneme getiriyoruz. Yüzde 1’lik şirket hissesi şartını yüzde 10’a çıkarırken, transfer fiyatlama süresini de 3 yıldan 5 yıla çıkarıyoruz.

-Patente dayalı kazançlar, vergi denetimlerinde diğer kazançlardan ayrılacak.

-“Sat-kirala-geri al” adı verilen finans yöntemi, kurumlar vergisi ve KDV’den istisna olacak.

YABANCI HASTAYA BAKAN DOKTORA VERGİ İSTİSNASI

Ağbal, yurtdışına sunulan hizmetlere vergi istisnası getireceklerini belirterek, “Yurtdışından hasta getirir, ve yurtdışına ürün test, sertifikasyon ve veri işleme hizmeti verilirse kazancın yarısından vergi almayacağız. Gelirlerinin yüzde 85’ini yurtdışı hizmetten sağlıyorsa, kilit personelden gelir vergisi almayacağız” dedi.

DAMGA VERGİSİ MALİYETİ 500 MİLYON LİRA

Ağbal, paket ile kaldırılacak damga vergisinin maliyetine yönelik soru üzerine de sözleşme üzerinden alınan toplam damga vergisinin 2.4 milyar lira olduğunu söyledi. Ağbal, paketle ortaya çıkacak maliyetin yaklaşık 500 milyon lira olacağını kaydetti. Ağbal, teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlarda damga vergisi ödenmeyeceğini söyledi.

ŞİRKET KURMA MALİYETİ 300 TL'YE İNDİ

Şirket kuruluşları için noter ve bankaya gitme şartının kalkacağını ifade eden Ağbal, “Ticaret odasında şirket kurulabilecek. Harçların kalkmasıyla bin TL olan kuruluş maliyeti 300 TL’lere çekildi. Eskiden şirket 1 haftada kurulurken, 2 günde kurulabilecek” dedi.

KAYNAK: HABERTÜRK