İflas ertelemede borç ödeme süresi 2 yıla düşecek

Son dönemlerde oldukça istismar edilen iflas erteleme yöntemine ekonomi yönetiminden önlem geliyor.

İflas ertelemede borç ödeme süresi 2 yıla düşecek
İflas ertelemede borç ödeme süresi 2 yıla düşecek
GİRİŞ 16.06.2016 13:05 GÜNCELLEME 16.06.2016 13:05

Son dönemlerde ödeme güçlüğü içindeki şirketlerin sıkça başvurduğu ve istismarların giderek arttığı iflas erteleme uygulamasında 5 yıla kadar uzayan koruma zırhının 2 yıl ile sınırlandırılması gündeme geldi. Kaynaklar, çok suiistimal edilen sistemin yerine halen mevzuatta bulunan ve iyi niyetli borçlular için önemli bir uygulama olan ‘konkordato’ mekanizmasının daha sık kullanılabileceğini kaydettiler.

Dünya’nın edindiği bilgilere göre, kamuoyunda artan şikayetler üzerine harekete geçen ekonomi yönetimi, borçlu şirketleri rahatlatan ancak alacaklıları sıkıntıya düşüren iflas ertelemede istismarı önleyecek adım atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda halen verilen ek sürelerle birlikte, borçların ödenmesini 5 yıla kadar erteleyen sistemde süreyi 2 yıla düşürecek.
 
Kaynaklara göre, iflas ertelemeyle ilgili sıkıntı sistemin işleyiş yönteminden kaynaklanıyor. Çıkış noktası iyi niyetli şirketleri kurtarmak olmasına rağmen, son dönemde iflas ertelemeye giren şirketlerde geri dönüş oranının yüzde 2’lerde kalması suiistimal iddialarını güçlendiriyor.
 
Şirkete kayyım olarak atanıyorlar
 
Mali durumu kötüleşen bir şirket, borçlarını ödeyemeyecek duruma gelince mahkemeye başvuruyor. Burada mahkemenin tayin ettiği bilirkişi ve yeminli mali müşavir, şirketin iflas ertelemesine girip girmemesi hakkında rapor hazırlıyor. Mahkeme de bu rapora istinaden iflas ertelemeye karar verirse, şirket kayyum tarafından yönetiliyor. Ancak burada asıl tartışma konusu, mahkeme sürecinde bilirkişilik yapan kişilerin aynı zamanda iflas ertelemesine karar verilen şirkette kayyım olarak görev yapması. Başka bir ifade ile şirketi iflas erteleme sürecine sokan kişinin aynı zamanda bu şirkette maaşlı olarak çalışmaya başlaması, sistemin en önemli sıkıntılarından birisi olarak gösteriliyor.
 
Borçlu şirket nelerden kurtuluyor?
 
Normal şartlarda ekonomik durumu gereği iflasına karar verilmesi gereken bir şirketin, mali durumunun iyileştirilmesi ihtimali dikkate alınarak, hazırlanacak proje ile birlikte mahkemeye başvuruluyor. Mahkeme, projeyi ciddi bulursa şirketin iflasının ertelenmesine karar veriyor. Bu süreçte, borçlu şirketin verdiği teminat mektuplarının nakde çevrilmesi durduruluyor. Borçlu şirketin borcundan dolayı elektrik, su, doğalgaz gibi ihtiyaçları kesintiye uğratılmıyor. Daha önce haczedilmiş ekipman ve demirbaşlar borçlu şirkete yedi emin olarak teslim ediliyor. Yasal takip yolları ve rehinli mallarının satışı durduruluyor. Borçlu şirketin mal varlığı olan gayrimenkuller ve araçlar üçüncü şahıslara devir ve temliki engelleniyor. Şirkete kayyum atanıyor ve iyileştirme projelerinin uygulanması ile ilgili raporlar hazırlanıyor. İflas erteleme ile borçlu şirket normal faaliyetlerine devam edebiliyor, kamu alacağı ve SSK primleri dâhil hiçbir yasal takip yapılamıyor.
 
İflas ertelemesine karar verilen bir şirkette, koruma zırhı çeşitli süre uzatımlarıyla birlikte 5 yılı bulabiliyor. Bu durumun alacaklı şirketleri mağdur edeceği gerekçesiyle hareket eden ekonomi yönetimi, giderek artan şikayetler üzerine, koruma zırhının süresini en fazla 2 yılla sınırlandırmaya hazırlanıyor.