İlaçta ‘stok’ kurnazlığı

500’ün üzerinde ilaca 26 Haziran’da zam geleceği haberi stok fırsatçılarını harekete geçirdi.

İlaçta ‘stok’ kurnazlığı
İlaçta ‘stok’ kurnazlığı
GİRİŞ 15.06.2016 10:36 GÜNCELLEME 15.06.2016 10:36

Referans ilaç fiyatlarını düşük bulan ilaç şirketleri ve eczacıların zam talebi karşılandı. 26 Haziran'da toplam 520 ilaca yüzde 6 ila 185 arasında zam yapılacak. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun fiyatı artacak ürün listesini yayımlaması ilaçta stok fırsatçılarını harekete geçirdi. Birçok firma ve ecza deposu listede bulunan ilaçları piyasaya kısıtlı miktarda vererek hastaları mağdur etti. Eczanelerden istediği ilacı alamayan hastalar, bu duruma tepki gösterdi.

MECBUREN FİYAT FARKI ÖDÜYORLAR

Hastalar, yüksek zam beklentisiyle piyasaya kısıtlı arz edilen bazı ilaçların muadilini fiyat farkı ödeyerek almak zorunda kalıyor. Eczacı Pelin Babatutmaz, "Eczacının, elindeki ürünü satmama şansı yok, çünkü bu yasal bir zorunluluk. Ancak depo ve ilaç şirketleri için aynı durum söz konusu değil. Böyle olunca hastalara, zam nedeniyle piyasada bulunmayan ilaçların muadillerini vermek zorunda kalıyoruz. Normalde raporlu hasta reçetesinde yazan ilacı aldığında fiyat farkı ödemezken, muadiline fark ödemek zorunda kalıyor" diye konuştu.

PARASI YETTİĞİ KADARINI ALIYOR

Babatutmaz, kimi hastaların reçetesinde yazan tüm ilaçları alamadığını cebindeki paraya göre ilaç satın aldığını söyledi. Babatutmaz şu bilgileri verdi: "Bu durumda hasta zor durumda kalıyor. Reçetesinde yazan ilaç olmadığı için muadiline fazla para ödemek zorunda kalıyor. Tedavisi için gerekli tüm ilaçları alamıyor. Yazık bu insanlara. Stok fırsatçılarına fırsat verilmemeli."

PİYASADA ARZ-TALEP SIKINTISI VAR

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, 26 Haziran'a kadariki ayaklı bir sıkıntı ortaya çıktığını söyledi. Örneğin 10'dan 15 liraya çıkacak bir ilacın firma tarafından piyasaya arzının kısıldığını vurgulayan Sarıalioğlu, "Zam döneminde eczacı yüksek ilaç alımı yapıyor. Bu kez depo sıkıntı yaşıyor. Dolayısıyla o da arzı kısıyor. Sonuçta ortaya bir sorun çıkıyor. Ama 10 gün içerisinde bu sıkıntı ortadan kalkacak" dedi.

REFERANS FİYAT UYGULAMASI

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Başkanı Nezih Barut, 200 ilaçta zam olacağını bunun 60'ını mama gibi beslenme ürünlerinin oluşturduğunu söyledi. Referans ilaçlara yurtdışındaki fiyat artışlarına paralel olarak zam yapılacağını dile getiren Barut, "Depolar stok yapıyor olabilir ama bu konuda bir bilgim yok" dedi. Barut referans fiyat uygulaması çerçevesinde 800'e yakın ilaçta da fiyat düşüşü olacağı bilgisini verdi.

HASTA TEPKİ GÖSTERİYOR

Eczacı İrem Bilik, bazı hastalara durumu anlatmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi. "Hasta haklı olarak fiyat farkı vermek istemiyor. Ama stokumuzda ilaç olmadığı ve depodan da gelmediği için pahalı olanı vermek zorunda kalıyoruz" diyen Bilik, buna hastaların tepki gösterdiğini kaydetti.

KRİTİK İLAÇLAR PİYASADA YOK

Ortalama yüzde 40 zam gelecek ilaçların bazılarında ise oranlar yüzde 185'e kadar çıkıyor. Yüksek zam beklentisiyle piyasaya kısıtlı arz edilen ürünler arasında yeşil reçeteyle verilen ve muadili olmayan sinir sistemi hapları, çocuk astım şurupları, ateş düşürücüler ve antibiyotikler, kardiyovasküler sistem ilaçları gibi kritik ilaçlar da yer alıyor.