Kıdem tazminatında sistem netleşti

İstifa edenin de 1 gün çalışanın da tazminatı olacak. Hesaplamada 30 gün esası korunacak. Mevcut çalışanlara tercih imkanı sunulacak

Kıdem tazminatında sistem netleşti
Kıdem tazminatında sistem netleşti
GİRİŞ 15.06.2016 08:50 GÜNCELLEME 15.06.2016 12:04
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Hükümetin 'sıfır mağduriyet' sözü verdiği kıdem tazminatı modeli şekillendi. Buna göre, kıdemde 30 gün esası korunurken, gelir endeksli bir fon sistemi kuruluyor. Bir gün çalışan da kıdem alırken; yeni işe girenler için sisteme girmek zorunlu olacak, eski çalışanlar için gönüllülük esası uygulanacak. İstifa eden de işyeri iflas eden de kıdem tazminatını alabilecek. Fon yönetiminde sosyal taraflar da yer alacak. Bireysel hesaptaki birikim altın ve dövizde değerlendirebilecek.

Milyonlarca çalışanın gözünün çevrildiği kıdem tazminatı modeli için teknik çalışmalar tamamlandı. Sosyal tarafların da görüşleri dikkate alınarak son şekli verilecek çalışmayla, bugün yüzde 8-10'larda olan kıdem alanların oranının yüzde 100'e çıkarılması hedefleniyor.

15 BAŞLIKTA KIDEMDE TÜRK MODELİ

1- GELİR ENDEKSLİ FON: Kıdem Tazminat Fonu kurulacak. Tamamen gelir endeksli bir fon olacak. 1 gün bile çalışanın hakkı Fon'a yatırılacak. Fon sisteminde bütün çalışanların kıdemi olacak.

2- FON'A DEVREDİLECEK: Mevcut kıdemler de Fon'a devredilecek.

3- KAZANIMLARA KORUMA: Fon sistemi ile çalışanların hem kazanılan hem de gelecek hakları korunacak.

4- DEVLET GÜVENCESİ: Çalışanların düşük kıdemle işten çıkarılması önlenecek. Kıdem tazminatını kaybetme korkusu ortadan kalkınca başka işlere geçiş de kolaylaşacak.

5- 30 GÜNE DEVAM: Kıdemde 30 günü muhafaza eden katsayı oluşturulacak. 1 yıl çalışmaya karşılık 30 gün brüt ücret tutarındaki tazminat miktarının fonla birlikte azalmaması sağlanacak.

6- BİREYSEL HESAP: Her çalışanın bireysel hesabı olacak. İşveren hesaba her ay prim yatıracak.

7- SÖZLEŞMESİ BİTENE DE VAR: Kıdem kazanmadan sözleşmesi sona erenlerin paraları da birikmiş sayılacak.

8- DEVLET DESTEĞİ: İşveren çalıştırdığı her bir işçi için prim ödemek zorunda olacak, buna devlet desteği de eklenecek.

9- SOSYAL TARAFLAR DA KIDEM FONU'NDA: Fon yönetimine sosyal taraflar da dahil edilecek, denetimde de görev alabilecekler. Takvim'in haberine göre, bireysel emeklilikşirketleri de kıdem tazminat hesabını yönetmek için Hazine'den yetki alabilecek.

10- İSTEYEN ALTIN, İSTEYEN DÖVİZDE: Çalışanlar birikimlerini tahvil, döviz, hisse senedi, altın gibi yatırım araçlarında değerlendirebilecek. Çalışan bir tercih yapmazsa bir bölümü kamu borçlanma araçları ile değerlendirilecek.

11- YATIRMAYANA TEŞVİK YOK: Bireysel kıdem tazminatı hesabına primi düzenli yatırmayan işverene vergi desteği başta olmak üzere teşvik kapıları kapanacak.

12- AYLIK TAKİP: Her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğu ve neması takip edilebilecek.

13- İSTİFA EDEN DE ALACAK: İstifa eden de kıdemini alabilecek. İşçinin istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak. İşini devredenin sorumluluğu devam edecek. İşveren iflas etse bile çalışan tazminatını alabilecek.

14- ESKİ ÇALIŞANLARDA İSTEĞE BAĞLI: Yeni işe girenlerde Fon'a katılım zorunlu, eski çalışanlarda isteğe bağlı olacak. Çalışan ve işverenin uzlaşması durumunda yeni sisteme geçiş de mümkün olacak. İşten ayrılma gibi bir durumda aynı hesap üzerinden kıdem hakkı sürecek.

15- BELLİ SÜRE DOKUNULMAYACAK: Kıdem Fonu'na belli bir süre dokunulamayacak. Ancak sınırlı özel durumlarda erken.

YORUMLAR 20
  • Cxxxxx 7 yıl önce Şikayet Et
    Benim işyerim tazminatımı brüt değerden fazlasıyla ödeme yapıyor Devletin şartları bile benim işyerimden çok daha zayıf bence devlet çalışanların parasına gözdikeceğine tazminat ödemeyen işyerlerine yaptırım uygulasın aynı düzen işsizlik maaşı içinde geçerli yıllarca dünyanın parasını işverenle birlikte öde ama işsizlik maaşı ile bir kısmı geri kazanılabilsin yeter artık sömürdüğünüx
    Cevapla
  • işçi 7 yıl önce Şikayet Et
    taşeron yasasını yani kadroyu bekliyoruz
    Cevapla
  • hyr 7 yıl önce Şikayet Et
    çok kötü... taşeron yasasında ümitler tükendi...
    Cevapla
  • hak yemez 7 yıl önce Şikayet Et
    Peki bugüne kadar kazanılan haklar ne olacak. Kazanılan haklarda garanti altına alınsın. Ayrıca sisteme geçmek (otomatik) zorunlu olsun. Yoksa işveren sisteme geçmek isteyenlere sıkıntı yaşatır. Bu işin hakkı budur ve yetkililer bu hakkı koruma altına alsınlar.
    Cevapla
  • doğrucu 7 yıl önce Şikayet Et
    İşsizlik maaşı Benim adıma firmam her ay devlete (bir kısmı benden bir kısmı işverenden) Brüt ücret üzerinden %3 kesinti yapılıyor. Buda aylık ortalama 66 TL *12 Ay =801,12 *6 Yıl = 4.809 TL. İşveren çıkartırsa alacağım maksimum 425*10 ay = 4.250 TL ve bunun içinde En önemli kıstas işveren çıkartırsa ! niye kardeşim işveren çıkarınca oluyor Ben çıkarsam benim adıma ödenen ve benden kesilen işsizlik maaşı nerede? Ya da kalan 556 TL nerede... Bu 1 kişinin varın milyonların hesabını siz yapın !
    Cevapla
  • ddd 7 yıl önce Şikayet Et
    haberi oku kardes, isci cikarsa da alacak diyor, o kadar yazana kadar haberi okusaydin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle