Gıdada taklit ve tağşiş cezaları ağırlaşıyor

Bakan Çelik, taklit ve tağşiş uygulamalarına dönük yaptırımların yeniden belirlenmesiyle ilgili yasal düzenleme yapılacağı müjdesini verdi.

Gıdada taklit ve tağşiş cezaları ağırlaşıyor
Gıdada taklit ve tağşiş cezaları ağırlaşıyor
GİRİŞ 13.06.2016 12:03 GÜNCELLEME 13.06.2016 13:31

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Faruk Çelik, taklit ve tağşiş uygulamalarına dönük yaptırımların yeniden  belirlenmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi en kısa zamanda Meclis gündemine  getireceklerini belirterek, "Bu düzenleme ile insan sağlığını tehlikeye sokan  gıda ürünlerini üretenler veya piyasaya arz edenlere 100 bin lira idari para  cezası verilecek, iş yerleri de 1 yıl süreyle faaliyetten men edilecek." dedi. 

 Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015'te gıda üretim, satış ve  toplu tüketim yerlerine, yaklaşık 735 bin denetim yapıldığını ifade ederek, 92 iş  yeri için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ve toplam 65 milyon 68 bin 814  lira idari para cezası kesildiğini kaydetti.
 
 Bu yılın mayıs ayı itibarıyla ise 355 bin denetim yapıldığına dikkati  çeken Çelik, 4 bin 958 idari para cezası uygulandığını, 48 iş yeri için savcılığa  suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Çelik, bütün bunların yanında son 4 yılda taklit ve tağşiş yapan 418  firmanın 818 parti ürününü kamuoyuna ifşa ettiklerini dile getirerek, "Ama gördük  ki yaptırımlar yetersiz. 17 kez ifşa ettiğimiz firmanın yüzü kızarmıyor, 18'inci  kez aynı şeyi yapıyor." ifadesini kullandı.
 
"İş yeri 6 ay kapatılacak"
 
İnsan sağlığı söz konusuysa akan suların duracağını belirten Çelik, bu  amaçla yaptırımları artırmaya dönük yasal düzenlemeyi en kısa zamanda Meclis  gündemine getireceklerini vurguladı. Bu düzenleme ile cezaların artırılacağına  işaret eden Çelik, şunları kaydetti:
 
"Yaptırım bununla da sınırlı kalmayacak. İnsan sağlığını tehlikeye  sokan gıda ürünlerini üretenler veya piyasaya arz edenlere 100 bin lira idari  para cezası verilecek, iş yerleri de 1 yıl süreyle faaliyetten men edilecek. Gıda  kodeksine uygun üretilmeyen ve insan sağlığını tehlikeye sokan ve risk oluşturan  ürünler de imha edilecek. Gıdada taklit ve tağşiş yapanlara verilen para cezası  şu anda 15 bin 466 lira. Yeni düzenleme ile taklit ve tağşiş yapanlara verilecek  cezalar 20 bin liraya çıkarılacak. Eğer taklit ve tağşiş fiili 1 yıl içinde  tekrarlanırsa ceza 100 bin lira olacak ve ayrıca iş yerinin faaliyeti 3 ay  durdurulacak. Fiil 1 yıl içinde üçüncü kez tekrarlanırsa idari para cezası 10 kat  artacak, iş yeri 6 ay kapatılacak. Yani sağlıklı gıdaların üretilmesi noktasında  tavizimiz yok."

KAYNAK: AA