Mehmet Şimşek'ten önemli Almanya açıklaması

Mehmet Şimşek, Almanya ile de ilişkilerin en az etkilenmesini sağlamak için gerekli her şeyi yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Mehmet Şimşek'ten önemli Almanya açıklaması
Mehmet Şimşek'ten önemli Almanya açıklaması
GİRİŞ 08.06.2016 12:50 GÜNCELLEME 08.06.2016 13:31
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Almanya'nın 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımasının dostluğa ve stratejik ortaklığa sığmayacağını ancak Türkiye'nin önemli bir ticaret partneri olan Almanya ile de ilişkilerin en az etkilenmesini sağlamak için gerekli her şeyi yapmaya devam edeceklerini söyledi. Şimşek, "Almanya bizim en büyük ticaret ortağımız, ihracat anlamında en büyük pazarımız. Bu ilişkileri daha da güçlendireceğiz" diye konuştu.

NTV'de katıldığı bir programda konuşan Şimşek, "Almanya'nın yaptığı hiçbir şeye sığmaz, dostluğa, stratejik ortaklığa.. Ama biz öfkeyle kalkmayız... Avrupa bizim için çok önemli bir pazar.

Avrupa'daki bir toparlanma var, bunun Türkiye ekonomisine olumlu etkisini maksimize etme noktasında çabalarımıza devam edeceğiz. Yani Almanya ile ikili yaşayacağımız bir sorun Avrupa ile ilişkileri fazla etkilememesi lazım" dedi.

Almanya ile siyasi anlamda bir sorun olduğunu belirten Şimşek, ancak ticaret, ekonomi ve yatırım noktasında bu ilişkilerin zedelenmemesi için gereken hassasiyeti göstereceklerini kaydetti.

"Çünkü biz kendi ayağımızdan vurmayız" diyen Şimşek, "İlişkilerin en az etkilenmesini sağlamak için gerekli her şeyi yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz. Almanya bizim en büyük ticaret ortağımız, ihracat anlamında en büyük pazarımız. Bu ilişkileri daha da güçlendireceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin AB ile entegrasyonu önceliklendirip, reform programını güçlü bir şekilde uygulaması halinde çok rahat bir şekilde küresel ekonomiden olumlu ayrışabileceğine dikkat çeken Şimşek, böylece daha güçlü bir büyümenin gerçekleşebileceğini belirtti.

Türkiye'nin temellerine bakıldığında demografik yapının elverişli olması ve düşük borçluluk oranlarıyla ciddi avantajları olduğuna dikkat çeken Şimşek, bunun da küresel ekonomiye kıyasla Türkiye'ye avantaj sağladığını söyledi.

Şimşek ayrıca cari açığa neşter vurma konusundaki çabalarını da hızlandıracaklarını kaydetti.

Bugün açıklanan Nisan ayı sanayi üretim verisini de değerlendiren Şimşek, "Tek aylık bir rakamdan bir trend çıkarmak zordur ama bazı veriler bir miktar momentum kaybına da işaret ediyor, PMI gibi. Ancak yeni hükümetin hızlı bir şekilde işe başlamasıyla, Meclis'te de ekonomik aktiviteyi destekleyecek bir takım düzenlemeler, çabalar devam edecek" dedi.

Büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretimi arındırılmamış olarak Mart'ta yüzde 4.7'lik artışın ardından Nisan'da yavaşlayarak yüzde 0.6 artış gösterirken, mevsimsellikten arındırılmış bazda da daralma kaydederek, ikinci çeyreğe zayıf bir başlangıç yaptı.

ÖZELLEŞTİRME

Türkiye'nin özelleştirmeyi bir reform olarak gördüğünü belirten Şimşek, şunları söyledi:

"2016 ve 2017 için özelleştirmede hedefleri tutturma konusunda zerre kadar bir tereddüt yok. 2016'nın başına giderseniz, gerek fondaki nakit gerekse önceki yıllarda özelleştirmesi yapılıp da taksitleri bu yıla denk gelen toplam 14 milyar lira civarında bir kaynak söz konusu. Bizim zaten hedefimiz 10.8 milyar liraydı. Hiç bir şey yapılmasa da hedefler tutturulacak."

Şimşek, şu anda özelleştirme bünyesinde 21 civarında şirket olduğunu ve bunun 11'inde yüzde 50 ve daha fazla hissenin kamu uhdesinde olduğunu kaydetti.

Şimşek ayrıca, Türkiye'de makro finansal istikrarı sağlanıp kalıcı bir şekilde risk priminin düşürülüp faizlerin daha düşük düzeye gelmesinin de herkesin arzusu olduğunu söyledi.

BES'te otomatik katılım için teknik çalışmanın tamamlandığını belirten Şimşek, ilk fırsatta bakanlar kuruluna sunulacağını da ifade etti.

YORUMLAR 3
  • zamansız 7 yıl önce Şikayet Et
    yapmanız gereken çok basit ! ! ÖZÜR DİLENINCEYE KADAR ELÇİMİZ GERİ DÖNMEYECEKTİR diye açıklama yapmanız gerekir ; ; ; ticari ilişkileri bitirin diye birşey kımse söylemıyor AMA EGER ALMANYA "hayır elçinizi geri göndereceksınız kabul etmıyoruz " DERSE işte o zaman ticari ilişkileride GÖMMEMİZ gerekir hesap yapma lüksümüz yok ! ! YANİ ALMANYA türkiyeden TEPKİSİZLİK beklememeli
    Cevapla
  • Remzi 61 7 yıl önce Şikayet Et
    Bireysel emekliliğin mecburi hale getirilmesini hala anlayabilmiş değiliz.Zaten asgari ücretli bir kişinin alacağı 1300.00 TL,bundan da 100.00 TL kestiğin zaman geriye ne kalacak,bu kadar acımasız olmanın ne anlamı var.Bireysel emeklilik konusunda mecburi uygulamanın altında yatan ne,bunun vatandaşlara tam olarak açıklanması lazım.Fakir ve garibanla bu şekilde uğraşmanın ne anlamı var?
    Cevapla
  • Halid bin Velid 7 yıl önce Şikayet Et
    Dünya büyümesi ancak yardımlaşmayı,paylaşmayı,zekatı,fitre,sadaka verilmesi ile büyüme sağlanır. (Kur'an-ı Kerimi ve sünneti yaşamakla olur)
    Cevapla