İhracatçılardan Erdoğan'a 10 maddelik liste!

İhracatçılar, 2023 hedefleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümet’ten bekledikleri 10 maddelik taleplerini açıkladı.

İhracatçılardan Erdoğan'a 10 maddelik liste!
İhracatçılardan Erdoğan'a 10 maddelik liste!
GİRİŞ 04.06.2016 17:45 GÜNCELLEME 04.06.2016 17:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 23. Olağan Genel Kurulu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirildi. 2015 ihracat verilerine göre Türkiye geneli ve sektörel bazda en fazla ihracat yapan toplam 35 firmaya plaket verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dünyada üretim ve ticaret konusunda ciddi sıkıntıların yaşadığı bir dönemde, büyümenin sürmesinde en büyük paylardan biri ihracatçılarımıza aittir. Bu camia her türlü takdiri ve desteği hak ediyor” dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, “Ateş çemberinin tam ortasında olmamıza rağmen miktar olarak daha fazla mal satıyoruz. Geçen yıl üç rekor birden kıran ihracatımız, Türkiye ekonomisinin 5’te 1’ini oluşturdu. 2023 hedefimiz 500 milyar dolar ihracat ve dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümetten 2023 hedefi için 10 başlıkta yardım isteyen Büyükekşi, “Gün artık tıkanık bürokrasinin direncini kırma, milyar dolarlık yeni şirketler oluşturma, daha güçlü bir Türkiye için daha hızlı büyüme günü” dedi.

Büyükekşi’nin açıkladığı 10 talep arasında; büyümeye destek verecek inovatif girişimci modeli, AB ile Gümrük Birliği anlaşmasında güncelleme, kayıt dışı ile mücadele ve uygun maliyetli finansman gibi öneriler bulunuyor.

İhracat camiası her türlü takdiri ve desteği hak ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, “Dünyada üretim ve ticaret konusunda ciddi sıkıntıların yaşadığı bir dönemde, büyümenin sürmesinde en büyük paylardan biri ihracatçılarımıza aittir. Bu camia her türlü takdiri ve desteği hak ediyor. O yüzden ihracatçıları ekibimizin ayrılmaz parçası haline getirdik. Doğu Afrika seyahatinden 135 ihracatçımızla birlikte döndük. Ben sizden razıyım, inşallah sizler de bizden razısınız. 2023 hedefleri artık bizim için bir namus borcu haline dönüştü. İhracatı ve turizmi süratle toparlamamız gerekiyor. Rusya krizi, farklı coğrafyalarda yeni pazarlar aramamız gerektiğini ortaya koydu. Doğu Afrika’da ülkemize yönelik çok farklı bir muhabbet var. Üst ve altyapıda girişimcilerimizi bekliyorlar” dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de ihracatçılarla birlikte Türkiye’nin bilgiyi ve teknolojiyi üreten, kendi markalarını yaratan bir ülke olacağını, bu kapsamda Hükümet olarak öncelikli hedefleri arasında ihracatçı ve sanayicilerin finansmana ucuz ve kolay ulaşmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

İhracatçılar geçen yıl üç rekor kırdı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi konuşmasında, meclisin temsil ettiği 65 bin ihracatçının Türkiye için çalıştığını ve yapılacak daha çok işleri olduğunu belirterek “İnanıyoruz ki; gün artık tıkanık bürokrasinin direncini kırma günü. Gün artık milyar dolar değerinde yeni şirketler oluşturma günü. Gün artık daha güçlü bir Türkiye için daha hızlı büyüme günü. Yani yeniden başlama günü. Biriz, iriyiz, diriyiz. Biz Türkiye’nin geleceğiz” dedi.

İhracatçılar olarak komşu ülkelerde yaşanan ekonomik ve siyasi krize rağmen başarı elde ettiklerini vurgulayan Büyükekşi, “Dünya genelinde fiyatlar geriliyor. Pazarlarımız daralıyor. Deyim yerindeyse ateş çemberinin tam ortasındayız. Buna rağmen miktar olarak daha fazla mal satabiliyoruz. 2023 hedefimiz 500 milyar dolar ihracat ve dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak. Bu kapsamda geçen yıl üç rekor kırdık. Birincisi, dünya ticaretindeki payımızı binde 8,7’ye, ikincisi AB’nin ithalatındaki payımızı yüzde 1,2’ye ve üçüncüsü ise ihracatın milli gelirimizdeki payını yüzde 20’ye çıkardık. Yani ekonomimizin 5’te 1’ini ihracat oluşturdu. Her türlü zorlu şartlara rağmen bunları hep birlikte başardık. Türkiye’nin daha büyük işler başarmak için yeniden harekete geçmesi gerekiyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Medeniyet yolunda başarı, yenileşmeye bağlıdır.” 65. Hükümetimizin yeni ve taze bir güçle Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıyacağına inanıyoruz” dedi.

Araziye uyan değil meydan okuyan ihracatçı ordusu

Türkiye’nin artık araziye uyan değil meydan okuyan yeni nesil bir ihracatçı ordusu oluşturmak mecburiyetinde olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, bu kapsamda yeni nesil girişimci yetiştirmeye, küresel doğan şirketler yaratmaya ve yeni bir dönem başlatmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Son beş yılda inovasyon haftalarıyla 250 bin kişiye ulaştıklarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın etkinliklere katılımının ihracatçılara büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu dile getiren Büyükekşi, Cumhurbaşkanı’ndan ihracatçıların odaklanması ve ekonomik sıçramayı, dönüşümü, ihracatı ve reel ekonomiyi Türkiye’nin ana gündemi yapması için yardım istedi.

Yılbaşından bu yana 14 ülkeye yapılan resmi ziyarette Cumhurbaşkanına eşlik ettiklerini hatırlatan Büyükekşi, “Gemiler limanda güvendedir. Ama hiçbir gemi limanda kalsın diye yapılmaz. Biz ihracatçılar olarak engin deryalara açılacak gemiler gibiyiz. Bizi bağlayan halatları çözmemize yolumuzun açılmasına destek bekliyoruz. Sizlerden temel beklentilerimiz 10 başlıktan ibaret” dedi.

İhracatçıların Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hükümet’ten beklediği 10 başlık

1-Büyüme; 2023 hedefi için her yıl en az yüzde 5 büyüme gerekli. Bunun için de büyümeye pozitif katkı veren net ihracat, marka değeri yüksek bir Türkiye ve tuttuğunu koparan inovatif girişimci modeli gerek,

2-Kayıtdışı Ekonomi İle Mücadele; firmalar arasındaki haksız rekabet önlenmeli,

3-İhracat Destekleri; ihracat ölçek büyüklüklerine göre desteklenmeli,

4-Avrupa Birliği ile İlişkiler; yeni fasıllar açılmalı, Gümrük Birliği Anlaşması güncellenmeli,

5- Uygun maliyetli finansman; yüksek kredi faizleri yatırımı, üretimi, istihdamı ve büyümeyi

olumsuz etkiliyor. Faiz indiriminin devamı gelmeli. Kurlar, sanayiye, ihracata, istihdama ve

büyümeye zarar verecek şekilde düşük seviyelere inmemeli,

6-Yeşil Pasaport; ihracat yapan firmaların yetkililerine yeşil pasaport verilmeli,

7-Sanayi 4.0 Devrimi; Türkiye bu sürecin dışında kalmamalı,

8-Yatırım Ortamı; yatırım patlaması için iyileşmeye yönelik mevzuat düzenlemeleri yapılmalı,

9-Yeni Anayasa; insan haklarını gözeten, hukukun üstünlüğünü teminat altına alan, çatışma

değil, uyum ve denge mantığını getirecek yeni anayasa hayata geçmeli,

10-Terörle mücadele; Türkiye’nin terörden temizlenmesi için 65 bin ihracatçı Hükümet’in

yanında yer alıyor. 

YORUMLAR 1
  • İbrahim ARSLAN 7 yıl önce Şikayet Et
    Bende bir madde eklemek istiyorum. Uzak ülkelere yaşam süresi kısa ürünleri daha kolay taşıma yapabilmek için ihracat olarak çıkan mallarda THY ile yapılan taşımada bir miktar daha indirime gidilsin. Bu değişiklik ülke için yapılan ihracakta çok çok büyük ufuklar açacaktır. Madem bir milli havayolumuz var ve bir çok noktaya uçuyor, bu potansiyeli ihracat yapmak için de değerlendirelim.
    Cevapla