Merkez Bankası 50 bp indirim yapabilir

Bugün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren JP Morgan, Merkez Bankası'nın haziran ayında 50 baz puan indirim yapabileceğini belirtti

Merkez Bankası 50 bp indirim yapabilir
Merkez Bankası 50 bp indirim yapabilir
GİRİŞ 03.06.2016 14:39 GÜNCELLEME 03.06.2016 14:39

TÜİK'in bugün açıkladığı Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren JP Morgan, enflasyonun 4 aydır düşüş göstermesinin süpriz olduğunu ve bu düşüşün TCMB'nin faiz indirimine gitmesi için kapıyı açık tuttuğunu bildirdi. 

"Enflasyon 4 ay üst üste düşerek şaşırttı, fiyat baskılarının zayıfladığına dair taze kanıt bağladı. Açıklanan veriler 10 yılın en uzun aşağı yönlü sürprizleri ile tutarlı" değerlendirmesini yapan JP Morgan, asıl önemli olanın geçtiğimiz 3 ayda düşük gıda fiyatlarından kaynaklanan sürpriz TÜFE rakamlarının, Mayıs'ta düşük çekirdek enflasyondan kaynaklanması olduğunu vurguladı. 

Değerlendirmesinde gıda fiyatlarında aşağı yönlü ayarlamaların sonuna gelindiğini düşündüklerini de belirten JP Morgan, önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarında güçlü bir toparlanma öngörmediklerini ancak fiyatlarda daha fazla düşüşün de muhtemel görünmediğini savundu.Ramazanın başlaşacak olduğunu da işaret eden JP Morgan, Eylül ayına kadar enflasyonun yüzde 7 civarında göreceli olarak istikrarlı kalmaya devam etmesini beklediğiklerini belirtti. 

"Mayıs ayı TÜFE verisinin TCMB'nin para politikasını daha da gevşetmesi için kapıyı açık tuttu" ifadelerini de kullanan JP Morgan "TCMB'nin faiz koridoru üst bandında indirim yoluyla sadeleşme politikasını devam ettirmesini bekliyoruz. Burada soru TCMB'nin 50 baz puanlık indirime devam mı edeceği yoksa indirimi 25 baz puana mı yavaşlatacağı. Bizim temel senaryomuzda faiz indirimi beklentisi 25 baz puandı. Ancak bugünkü TÜFE verisi sonrası 50 baz puan indirim olasılığı arttı" değerlendirmesini yaptı.