Eti de kabuğu da döviz getiriyor

Türkiye'nin ihraç ettiği en önemli su ürünlerinden biri olan deniz salyangozunun hem eti hem de kabuğu resmen para basıyor

GİRİŞ 03.06.2016 14:19 GÜNCELLEME 03.06.2016 15:56
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Denizlerde balık avı yasağının 15 Nisan'da başlamasıyla Karadenizli balıkçıların umudu, deniz salyangozu oldu. Dalgıçlarca 5 ila 25 metre derinlikten tek tek toplanan deniz salyangozu, fabrikalarda yüksek derecede suda kaynatıldıktan sonra temizleniyor ve eti kabuğundan ayrılıyor.

Fabrikada temizlenen deniz salyangozunun eti gibi kabuğu da başta Çin, Güney Kore, Tayland,Japonya ve ABD olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor. Bölgedeki bir firmanın sahibi Mustafa Sadık, Türkiye'den yılda 3 bin ton civarında salyangoz ihracatı yapıldığını, bunun yüzde 35'ini kendilerinin gerçekleştirdiğini söyledi.

YILDA 15 MİLYON DOLAR KAZANDIRIYOR

Deniz salyangozunun etinin işçilerce kabuğundan tek tek çıkarıldığını anlatan Sadık, şöyle konuştu:

"Salyangozlar denizde dalgıçlar tarafından tek tek avlanıyor. Salyangoz, işlenmesi çok zor bir ürün. Sırayla 2 tür yıkamadan geçiriliyor. Denizden çıkan pislikler temizlendikten sonra kalibre makinesinde boyutlarına göre ayrılıyor. Daha sonra klorlu bekleme havuzlarına dökülüyor. Burada yaklaşık bir saat bekletiliyor. Kasalara konularak 10 kilogram olacak şekilde tartılıyor. Ardından sıfırın altında 35-40 derecede şoklanıyor. Bir gün burada kalıyor. Ardından paketlemeye geçiyor. Paketlendikten sonra sıfırın altında 18 derecedeki soğuk hava depolarında bekletiyoruz. Daha sonra ihraç ediyoruz. Etinden ayrılan kabuğu ise daha çok Uzak Doğu ülkelerine ahtapot avında kullanılması için ayrı satıyoruz."

Salyangoz etinin kilogramının yaklaşık 5 dolar, kabuğun ise 50 sent olduğunu belirten Sadık, Türkiye ekonomisine yılda 15 milyon dolar kazandırdıklarını vurguladı.

DENİZ SALYANGOZU HER GEÇEN YIL AZALIYOR

Geçmiş yıllara oranla deniz salyangozunun daha az çıktığına dikkati çeken Sadık, "Salyangoz 4 veya 5 yılda belirli bir büyüklüğe ulaşıyor. Son yıllarda boy küçülmesi yaşanmaya başlandı. Artık denizde avlanma azalıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yeni düzenlemeleriyle inşallah sürdürülebilir bir düzeye geleceğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sadık, firmasının ihracat miktarının bazı yıllar 800 tona kadar çıktığını, 2016'da ise 5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini sözlerini ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Varsayalim ismail 7 yıl önce Şikayet Et
    Neye gore haram diyorsunuz. 3 meshep imami helal derken siz kim oluyorsunuz ?
    Cevapla
  • mert 7 yıl önce Şikayet Et
    parasım haram onu deyin bari
    Cevapla
  • kadir 7 yıl önce Şikayet Et
    kazanılan para helal olmalı, yenmesi haram olan birşeyi üretip satmakta haramdır..
    Cevapla