Almanya 35 milyar dolarlık ortaklığı yabana atıyor

Almanya’nın sözde soykırım tasarısını kabul etmesiyle gözler iki ülke arasındaki 35 milyar dolarlık dış ticarete çevrildi.

Almanya 35 milyar dolarlık ortaklığı yabana atıyor
Almanya 35 milyar dolarlık ortaklığı yabana atıyor
GİRİŞ 03.06.2016 09:59 GÜNCELLEME 03.06.2016 10:01

Almanya ile yakın ilişkide bulunan işadamlarına göre muhtemel bir yaptırımda Almanya zararlı çıkacak.

Alman Federal Meclisi’nin Ermeniler’in 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını ‘soykırım’ olarak tanımlayan karar tasarısını kabul etmesinin ardından gözler iki ülke arasındaki ticari ilişkilere çevrildi. Söz konusu kararın iki ülke arasında 35 milyar doları bulan dış ticaret hacmini ve yatırımlarını nasıl etkileyeceğini zaman gösterecek ancak muhtemel bir yaptırımdan Almanya’nın zararlı çıkacağı belirtiliyor. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre iki ülke arasında 34.8 milyar dolarlık dış ticaret hacmi bulunuyor.

80 BİN TÜRK İŞLETME VAR

Bunun 13.4 milyar doları ihracat, 21.3 milyar doları ise ithalat rakamlarından oluşuyor. Almanya ile ilişkimiz ticaretle sınırlı değil. Almanya’da 80 bin dolayında Türk kökenli işletme var. Bunlar 370 bin kişilik bir istihdam yaratıyor. Bu şirketlerin yıllık ciroları ise 35 milyar Euro. İşadamlarına göre ticari ilişkiler kesilemeyecek ilişkiler üzerine inşa edildi ancak muhtemel bir yaptırım karşısında Almanya’dan mal alan Türkiye, alımını başka ülkelere kaydırarak Almanya ekonomisine zarar verebilir.

TOBB: TARİHİ OLAYLAR SİYASİLERİN İŞİ DEĞİL

Sözde Ermeni soykırımı tasarısının kabulünün ardından ilk açıklama Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan geldi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Almanya Parlamentosu’nun aldığı kararı tarihi bir hata olarak değerlendirdi. Hisarcıklıoğlu “Kınıyorum. Tarihi olayları siyasetçiler değil tarihçiler değerlendirmelidir” dedi.

‘MAL ALMAKTAN VAZGEÇMEYİZ’ DEDİLER

Almanya Türk Konseyi Başkanı Tacettin Yatkın: Federal Meclis kararı öncesinde biz farklı eyaletlerde bir saha çalışması yaptık. Almanlar’a ‘Türkiye bu karar sonrasında bir ekonomik ambargo uygularsa Almanya’ya sizin tavrınız ne olur’ diye sorduk. Almanlar dedi ki ‘Bizim Türkiye ile bir sorunumuz yok. Bu karar siyasi. Biz Türk mallarını tüketmek isteriz, o nedenle de hükümete ‘Bu işi düzeltin’ diye baskı yaparız.’ Almanlar böyle düşünüyor.

İLİŞKİLERİ ETKİLEYEN UNSUR HALİNE GELDİ

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan: Alınan bu karar, iki ülke arasında ekonomik ve ticari faaliyetler sürdüren biz iş dünyasını derin kaygıya düşürmüştür. Gerçeklerle bağdaşmayan ve ‘oldu bittiye’ getirilen bu tasarı ile ekonomik ilişkileri etkileyecek bir unsur haline gelmiştir. TÜMSİAD olarak Almanya’nın gerçeklerle örtüşmediği belgelerle ortaya konulan 1915 olaylarını sözde ‘soykırım’ olarak kabul etmesini şiddetle kınıyoruz.

ALMAN EKONOMİSİ ZARAR GÖRÜR

Almanya Türk Demokratlar eski Başkanı Süleyman Çelik: Almanya bu işten ekonomik olarak zararlı çıkacak. Çünkü Almanya’da yaşayan 3.5 milyon Türk, hiçbir zaman Türkiye ile ekonomik bağlarını kesmedi. Türkiye ile çok girift bir ekonomik ilişki içindeler. Rakamlar belki 60-70 milyar Euro’lar civarında. Bir Türk girişimci Almanya’dan mal almak yerine kaliteli malları Fransa’dan, Hollanda’dan ya da Amerika’dan alabilir. Bu da Almanlar’a zarar verir.

BU KARAR 40 YILLIK DOSTLUĞA YAKIŞMADI

İstanbul Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle: Alınan kararı 40 yıllık dostluğumuza yakışmadı. Almanya, ihracatta en büyük pazarlarımızın başında geliyor. 3.5 milyon Türk Almanya’da yaşıyor ve bunların azımsanmayacak bir bölümü de ülke ekonomisine katkı sağlıyor, yön veriyorlar.

‘İlişkiler bozulmaz ama gerekli cevap hemen verilmeli’

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, yaşananları iç siyasi hesaplaşma olarak değerlendirdi. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Kurucu Başkanı olan Şahin,  gelişmelerin ticarete ve yatırımlara yansımayacağını söyledi. Şahin, “Ticarete etkisi olmaz. Yabancı yatırımlarda da olmaz. Umarım hızlı geçer. İlişkilerimize çok zarar vereceğini zannetmiyorum. Çünkü yabancı yatırım, turizm, ihracat ve ithalatımız için önemli bir ülke. Orada 100 bin işadamımız var. Almanya bizim Avrupa’daki kalemiz” dedi. Şahin, sözde Ermenri soykırımını ders kitaplarına koymaya çalışacaklarını da belirterek “500 bin çocuğumuz var. İlgili bakanlarımız bunu engellemeliler” uyarısında bulundu.