KKTC'den Türkiy'ye gümrük birliği önerisi!

KKTC, Türkiye ile tıpkı Türkiye-AB Gümrük Birliği anlaşması benzeri bir uygulama istiyor.

KKTC'den Türkiy'ye gümrük birliği önerisi!
KKTC'den Türkiy'ye gümrük birliği önerisi!
GİRİŞ 31.05.2016 16:30 GÜNCELLEME 31.05.2016 16:30
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs Türk ekonomisinin "ayağa kalkması ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi" için Türkiye ile serbest ticaret uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Milliyet'in haberine göre Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği uygulamasının bir benzerinin, Türkiye ile KKTC arasında da yapılması gerektiğini ifade eden Serder Denktaş, "Bizler, TSE'ye uygun bir şekilde ürettiğimi malların bazılarını gümrüksüz olarak Türkiye'ye satabilmeliyiz. Şu anda ürettiğimizi satamıyoruz" dedi. Türkiye ile KKTC arasında bir delegasyon yayınlanarak, "KKTC'li üreticilerin teknik ve mali yapıları düzelene kadar, Türkiye kapıları bizlere açılmalı" diye konuştu.

GÖLDE BALIK KALMADI!

Kıbrıslı Türk üreticilerin ve sanayinin, kendisini geliştirmesini AB'ye uyum açısından da değerlendirmek gerektiğini kaydeden Denktaş, "Kıbrıslı Türk ve Türkiye'deki sermayelerin müşterek yatırımlara açılması şart. Tek başına ayakta durmanın yolu buradan geçmekte. Bunu Türkiye ve dünya ile konuşmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.

Türkiye sermayesinin son yıllarda yükselen bir ivmeyle büyüğüne işaret eden KKTC Başbakan Yardımcısı, "Türkiye'deki şirketler, artık yabancı şirketleri devralabilen bir duruma geldi. fırsatverilirse, bizler de bunu yaparız" diye konuştu.

Kıbrıslı Türkler olarak "balık tutmayı bildiklerini" ancak balık tutmaya çalıştıkları gölde balık kalmadığını ifade eden Denktaş, "Türkiye ile farklı bir ekonomik yapılanma içerisine girmeliyiz. Türkiye ile aynı ekonomik zemin üzerinde buluşmamız gerekir. Bu şekilde Kıbrıslı Türklerin önü açılır" dedi. Türkiye özel sektörüne de çağrı yaparak, "aynı hedefe doğru yürümek için birlik halinde olmak gerektiğini" belirten Denktaş, KKTC'nin ekonomik kalkınma seferberliğine ihtiyaç duyduğununun altını çizerek "Kurtuluş bu!" ifadesini kullandı.

MUSLUKTAN TEMİZ SU

Ada'ya giden su ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Serdar Denktaş, şöyle devam etti:

"Su geldi... Bu, bizim büyük bir olay. Bu su, hem evlerimize hem de tarlalarımıza akacak. Su ile birlikte insanımız üretecek. Musluklardan temiz su içebileceğiz."

KKTC Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da, "KKTC'de üretilen ürünler Türkiye'ye sıfır gümrük ile girmeli. Bir süre buna ihtiyacımız var" dedi.

YORUMLAR 2
  • osmanli 7 yıl önce Şikayet Et
    Bizimde uzun zamandır düşündügümüz bir önerimiz var kıbrıs türkiyenin bir şehri olsun büyük şehir belediyeligi verilsin millet meclisi tek bir yerden tbmm den yönetilsin. nasıl iyi bir fikir bence
    Cevapla
  • dayı 7 yıl önce Şikayet Et
    azcık durumunuz düzelsin koşa koşa rumlara katılırsınız kıbrıs için en iyi çözüm türkiyeye ilhak olmasıdır
    Cevapla