Et fiyatlarına zam gelecek mi? Açıklama geldi!

Türkiye Kasaplar Federasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre Ramazan ayı içeresinde kırmızı et fiyatlarına zam yapılmayacak.

Et fiyatlarına zam gelecek mi? Açıklama geldi!
Et fiyatlarına zam gelecek mi? Açıklama geldi!
GİRİŞ 31.05.2016 13:10 GÜNCELLEME 31.05.2016 13:10

Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayseri Kasaplar Besiciler Odası Başkanı Adnan Aydın, Ramazan ayı içerisinde kırmızı et fiyatlarına zam yapılmayacağını söyledi.

Kırmızı ete yapılan zammın, kasaplar ya da üreticilerle ilgili olmadığına dikkat çeken Başkan Adnan Aydın, sorunun nedenini ülkede kırmızı et üretiminde açık olmasına bağladı. Buna rağmen Ramazan ayında et fiyatlarına zam yapılmayacağını belirten Başkan Adnan Aydın, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizde kırmızı et üretiminde geçmişten gelen ve bir türlü çözülemeyen önemli yapısal sorunlar bulunmaktadır. Sorunlar arasında süt sığırcılığı, fiyat istikrarsızlığı, çayır ve meraların kullanılamaz hale gelmesi, aile işletmeciliğinin kan kaybetmesi, sütte Bakanlığımızın desteklerinin çok düşük kalması ve damızlık ineklerin desteklerinin 300 TL gibi düşük olması yer almaktadır. Halbuki desteklerin damızlık inekler için en az 1000 TL, danalar için en az 500 TL olması üretimi artırmak için idealdir. Ayrıca süt destek bedellerinin yüksek tutulması da üretimi artıracaktır.

“Şu an ülkemizin kırmızı et ihtiyacı 1.400 bin ton(Birmilyon dörtyüz bin ton) olmasına karşın üretimimiz ise 1.100 bin ton (Birmilyon yüzbin ton) civarındadır ve yaklaşık 300 bin ton kırmızı et açığımız bulunmaktadır. Dolayısıyla et fiyatlarını ne üreticimiz ne de kasap esnafımız yükseltmektedir. Arz talepten kaynaklanan 300 bin ton kırmızı et açığımız bulunmaktadır. Bakanlığımızın acilen destekleme politikalarını gözden geçirip üretimi artırması gerekmektedir. Üretim arttıkça fiyatlar zaten kendiliğinden düşecektir.”