Emeklilikte yüksek maaş almanın formülü!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekli maaşını hesaplarken prim gün sayısına ve kazancınıza dikkat ediyor.

Emeklilikte yüksek maaş almanın formülü!
Emeklilikte yüksek maaş almanın formülü!
GİRİŞ 27.05.2016 13:00 GÜNCELLEME 27.05.2016 13:00
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bu yüzden emekli maaşını artırmak için prim ödeme gün sayınız ve sizin için sigortaya bildirilen esas kazanç yüksek olmalı.

Kritik seviye 3 bin lira!
 
Çalışırken SGK'ya bildirilen prim emeklilik maaşı için çok önemli. Asgari ücretten prim ödenmesi durumunda, çalışanın emekli maaşı yılda 20.30 lira azalıyor. 2008'den sonra 10 yıl çalışan 200-300 lira daha az maaş alıyor. Emekli olurken bağlanacak maaşm çalıştıkça düşmesini önlemek, hatta artırmak da mümkün. Emekli maaşını çalıştıkça düşüren sistem, 3 bin lira formülü ile tam tersine çevrilebiliyor. 
 
80 liraya varan artış
 
Çalıştıkça maaşın düşmesini engellemenin yolu 3 bin liradan geçiyor. 
'Brüt maaş' 3 bin liranın üstünde ise çalışmaya devam ettikçe maaş da artıyor. Hatta yılda 80 liraya yakın bir artış da sağlanabiliyor. Çalışanlar, emekli maaşı hesabmda uygulanan sistemin değişmesini bekliyor. Emekli dernekleri, çalışılan süre uzadıkça, emekli aylıklarında önemli tutarda azalmaların yaşandığma işaret ederek, sistemin değişmesi için çağrı yapıyor. 
 
Esas kazanç önemli
 
SGK, emekli maaşını hesaplarken aylık esas kazanca yani vergi ve diğer kesintiler olmadan bildirilen aylık brüt kazanca dikkat ediyor. Esas kazançlar belirlenirken sadece düzenli ödenen maaşa bakümıyor. İkramiyeler, primler, verilen nakit kira, giyecek, yakacak yardımları, işveren tarafından ödenenbireysel emeklilik veya özel sağlık sigortası primlerinin belirli oranları bile ileride emekli maaşına etki yapıyor. 
 
Formu doldururken dikkat!
 
Emekli aylığmı artırmak için ayrıntılar çok önemli. Bunlardan biri de emekli olurken doldurulan 'Tahsis Formu'. 
 
Bu formu doldururken bakmakla yükümlü kişi hanesine 'eş', 'çocuk' gibi yakınlarınızı ekleyin. Bu, maaşınız hesaplanırken 'Aylık Bağlama Oranını' artırır. Bu da maaşınıza olumlu yansır. 

Emekli maaşınızı artırmak için 'çok çalışmak yerine' nasü çalıştığınıza özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. 
 
Gününüz dolduysa ve yaşı bekliyorsanız asgari ücretle de çalışmak zorundaysanız bir yolunu bulun yüksek kazanç gösterin. SSK'dan emekli olmak daha avantajlı. 
 
SSK'dan emekli olma imkanınız varsa isteğe bağlı sigorta, Tarım SSK, TarımBağkur, zorunlu Bağkur seçeneklerini ikinci planda tutun. 
 
Emekliliğinizi son bir iki yılda değil en az 10 yıl önceden planlamaya çalışın. Ayrıca iki farklı yerde sigortalı olanların emekli maaşı daha yüksek olur. 
 
Son 3.5 yıl hesabı İster SSK'lı olun ister Bağ-Kur'lu, son 3.5 yılda SGK'ya tavandan (10.705 liradan) kazanç bildirilirse, (geçmişi hep asgari ücret yatsa da) tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 20-30 lira artar. Bir başka deyişle 3.5 yılda tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 800-1000 lira arasında artış meydana gelir. 
 
Bu da emekli maaşını artırmanın bir başka yolu olarak belirtiliyor. 

YORUMLAR 4
  • çalışan 7 yıl önce Şikayet Et
    vatandaş bunu neren bilecek dvletin yapması lazım
    Cevapla
  • nazif 7 yıl önce Şikayet Et
    üç bin lira verildi de bizmi almadık..3000 tl nasıl alınır bir türlü öğrenemedik...Hakkım helal değil.
    Cevapla
  • demir ersoy 7 yıl önce Şikayet Et
    vatanadaş bu kadar ince noktaları nerden bilecek ecevit hukümetinin getirdiği bu haksız uygulamalar kaldırılsın pirim gün sayısı çok olan çok maaş alsın
    Cevapla
  • doğrucu 7 yıl önce Şikayet Et
    Tavandan maaş alan mı var hacı
    Cevapla