Ramazan'da et fiyatları artmaz

Bakanlık, aldığı önlemler et fiyatlarını dengeledi. Sektör temsilcileri Ramazan ayında et fiyatlarının yükselmeyeceği görüşünde.

Ramazan'da et fiyatları artmaz
Ramazan'da et fiyatları artmaz
GİRİŞ 27.05.2016 11:51 GÜNCELLEME 27.05.2016 11:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sıfır gümrük vergili et ithalatına kota açarak kırmızı ette fiyatları dengeleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ramazan ayının yaklaşması dolayısıyla tedbiri elden bırakmadı ve AB'den 10 bin ton taze karkas eti alımına daha izin verdi. Sektör temsilcileri alınan kararlarla Ramazan'da et fiyatının yükselmeyeceği görüşünde birleşiyor.

Et fiyatlarının düşürülmesi için Et ve Süt Kurumu'na (ESK) sıfır gümrükle yurtdışından et ithal etme yetkisi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu çalışmaları hedefine ulaşsa da henüz ete olan talepte beklenen artış yaşanmadı. Özellikle Ramazan ayının yaklaşmasıyla beklenen talep artışının da yaşanması bekleniyor. Fırsatçıların bu durumu tekrardan rant kapısı yapmaması için tedbiri elden bırakmayan Bakanlık fiyatları dengelemek için çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak dün ESK tarafından Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden 10 bin ton taze soğutulmuş sığır karkas eti alma kararı daha alındı. ESK'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, AB ülkelerinden 10 bin ton taze soğutulmuş sığır karkas eti alımı ihalesi, “pazarlık usulü" ile 2 Haziran'da ESK Genel Müdürlüğünde yapılacak. Konuyu değerlendiren sektör temsilcileri ise arz azlığından yakınarak, tedbirlerle Ramazanda et fiyatlarının artmayacağı görüşünde birleşiyor.

SANAYİCİ UCUZLUK İSTİYOR

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, fiyatların artmamasının en büyük sebeplerinden birinin de arzın az olmasını gösterdi. Fiyatların yüksek olduğu için talebin az olduğunu savunan Bılıkçı, ESK'nın AB ülkelerinden aldığı 10 bin tonluk karkas etin ne anlama geldiğini şu şekilde değerlendirdi: “Piyasanın ESK'nın yaptığı tedbirlere ihtiyacı var. Bakanlığın tedbir alması sektör için çok olumlu bir gelişme. Sanayiciler olarak fiyatların artmasını değil tam tersine düşmesini istiyoruz. Bu alımı olumlu buluyoruz. Karar, piyasayı rahatlatarak et fiyatlarının yükselmesini engelliyor."

HAZİRANDA DEĞİŞİM YOK

Ramazan ayının başlamasına çok az bir zaman kaldığını fakat tüketimde bir hareketlilik yaşanmadığını belirten Bılıkçı, şöyle devam etti: “Ramazan öncesi önceden işler çok yoğunlaşırdı. Tüketim artmaya başlardı. Fakat şuanda böyle bir şey söz konusu değil. Turizm sezonu da çok hareketli geçmiyor. Onun da etkisi var. Üretim şu an her zamanki seviyede. Fiyatlar da yüksek o yüzden şuanda Ramazan ayında fiyatlarda herhangi bir artış gözükmüyor."

Ramazan pidesinin fiyatı değişmedi

Pide fiyatların önümüzdeki Ramazan ayında da aynı kalacak. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ramazan'da pide fiyatlarının bu yıl değişmeyeceğini söyledi. Ramazan pidesi fiyatlarının geçen yılki kilogram fiyatı olan 6 lira olarak belirlendiğini aktaran Balcı, şunları söyledi: “Girdilerimizde bir artış olmasına rağmen fırıncı esnafımız halkımızın temel gıdası olan Ramazan ayına mahsus pideyi alırken, bir zorluk yaşamaması açısından bir değişikliğe gidilmedi. Geçen yıl ile aynı olan fiyat tüm ülkede uygulanacak."

Besili hayvan sayısı artmalı

Uzun vadede besili hayvan varlığı sayısının arttırılması gerektiğini vurgulayan ETBİR Başkanı Bılıkçı, “Hayvan varlığı artarsa et ucuzlar ve fiyatlar aşağı çekilir. Türkiye'de besilik hayvan fiyatları çok fazla yükselmiş durumda. Bunun içinde hayvan sayısının arttırılması şart. Türkiye'de şu an yetecek kadar hayvan sayısı yok. 2 yıldır ithalat yapılıyor çünkü hayvan sayısında açık var. Bakanlık bu anlamda uzun vadeli çalışmalar yürütüyor. Bunlar olumlu gelişmeler” dedi.

Serbest alım şartları hafiflemeli

Yaz dolayısıyla turizmdeki hareketliliğinin yanında Ramazanla birlikte ete talebin artacağını söyleyen ETBİR Üyesi Ahmet Yücesan ise, bu artış talebinin yeterli yerli üretim olmadığı için karşılanamayabileceğini aktardı. Yücesan, “ESK aracılığıyla bir 10 bin ton ithal et kararı verildi. Bununla birlikte iç fiyatlar dengelenmeye çalışılacak. Yazın sirkülasyonu sağlamak amacıyla bu tedbirler şimdiden alınıyor. Hükümetin tedbirleri ile fiyatlar dengelenir” diye konuştu. Fiyatların ithal et dengesiyle çok fazla artmayacağını söyleyen Yücesan, serbest alımlarda prosedürlerin daha az olması gerektiğini belirterek, bu şekilde ette sıkıntıların daha rahat aşılacağı tespitinde de bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • suat 7 yıl önce Şikayet Et
    Daha ne kadar artacakda şaka gibi Avrupanın en pahalı et tüketen ülkesiyiz
    Cevapla