Emeklilikte yaşa takılanlara kötü haber! - Güncel 'EYT' gelişmeleri!

Emeklilikte yaşa takılanlarda son durum nedir? sorusuna istinaden, beş yüzbine yakın vatandaşımızın büyük bir merak içinde beklediği 'emeklilikte yaşa takılanlar' kısa adıyla 'EYT' ile ilgili tüm son gelişmeler ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun o üzücü açıklaması ve diğer ayrıntılar haber7.com'da..

Emeklilikte yaşa takılanlara kötü haber! - Güncel 'EYT' gelişmeleri!
Emeklilikte yaşa takılanlara kötü haber! - Güncel 'EYT' gelişmeleri!
GİRİŞ 05.10.2016 09:17 GÜNCELLEME 05.10.2016 09:18
Bu Habere 499 Yorum Yapılmış

Ülkemizde 500 bin kişiye yakın emeklikte yaş takılma mağduriyeti yaşayan insamızı kapsayan, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları öngörülen çalışma için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz'den üzücü bir açıklama geldi.

İşte Açıkgöz'ün o emeklilikte yaşa takılanlar 'EYT' açıklaması ve kamuoyunu fazlaca meşgul eden EYT hakkındaki 3 aydır yaşanan gelişmeleri haber7.com'da bulabilirsiniz..

BAKAN MÜEZZİNOĞLU'NDAN ÜZÜCÜ AÇIKLAMA!

“Geçmişe dönük yeni bir planlama, uygulamaya geçecek”
 
Bakan Müezzinoğlu, Genel Sağlık Sigortası borçları ile ilgili herhangi bir af durumu söz konusu olup olmadığı yönündeki soruya, “Şu anda yapılandırma ile ilgili bir çalışma yok ama Genel Sağlık Sigortası'nın ödemesindeki geçmişe dönük yeni bir planlamayı, yılbaşından itibaren uygulamaya geçecek çalışmayı yapıyoruz. O şimdi hükümete gidecek, süreç daha 2-3 ayı alır” yanıtını verdi.
 
Emeklilikte yaşa takılanların durumuna ilişkin soruya kısa bir yanıt veren Bakan Müeezinoğlu, “Takılmaya devam edecekler” dedi. 

SGK MÜDÜRÜNDEN 'EYT' AÇIKLAMASI

Emeklilikte yaşa takılanların için yeni ve üzücü bir gelişme yaşandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, emeklilikte yaşa takılanları üzecek açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama;

Çalışanların sürekli "Günümü doldurdum, yaşımı bekliyorum, ne yapabilirim?" şeklinde soruları olduğunu ve kamuoyunda böyle bir tartışma oluşturulduğunu belirten Açıkgöz, şunları kaydetti:

"Emeklilik tanımı eşittir yaş. Avrupa'da böyledir. Avrupa ülkelerinde gün tanımlaması yoktur. Belli yaşa gelenler emekliye ayrılabilir. Çalışamayacak yaşa gelen insana emekli denir. Emeklilik, yaşlılık aylığıdır. 'Ben 10 bin günü tamamladım ama 45 yaşındayım, bana maaş verin' denilemez çünkü bu sisteme aykırıdır. Bunun aksi, sistemin dengelerini bozar. Bu konuda bir çalışma yok. Kamuoyunda bu yönde bir tartışma yaratılıyor ama kurumun böyle bir çalışması yok." 

BAKAN MEHMET ŞİMŞEK EYT HAKKINDA NE DEMİŞTİ?

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gelirimiz bir çok ülkeden fazla olsa da, ihtiyaçlar sınırsız, bu nedenle tasarruf etmek şart diyor. Mehmet Şimşek Bireysel Emeklilik hakkında ilk kez açıklamalara bulundu. Bu Bireysel Emeklilik Türkiye için devrimdir dedi. Emekli olunca 2. bir maaş daha almak kötü bir şey olur mu diyen şimşek, paralar az da olsa alınacak ancak Türkiye kasasına girmeyecek. Siz emekli olunca para yine size gelecek diyerek Bireysel Emeklilik hakkında garanti verdi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi kasaya girecek zorunlu tasarruf yapmak için yapmadık diyen Mehmet Şimşek tamamen hassasiyetle hareket ettik ve edeceğiz. Ama şu bir gerçek Türkiye büyük bir emeklilik sistemi getirdik ve bununla mutluyuz dedi. Bakan şimşek merakla beklenen Erken Emeklilik önünü açacak bir uygulama olduğunu dile getirdi. EYT’liler hiç merak etmesin Bireysel Emeklilik geldikden sonra erken emekli olacaklar için de projelerimiz var. Şu anda ezberden konuşmayayım ama EYT emeklilik içinde var gücümüzle çalışıyoruz dedi.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILMA (EYT) İLE İLGİLİ DAHA ÖNCEKİ GELİŞMELER

Sigorta ve prim gün süresini doldurmuş fakat emeklilik yaşının dolmasını bekleyen kişilerin bir an önce emekli olabilmesi için kanun teklifi hazırlandı. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sosyal sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunu'na Geçici Bir Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif, sosyal güvenlik kanunlarına göre sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurmuş ve yaşlılık aylığının bağlanması için yaş koşulunu bekleyenlerin emekli olmasını amaçlıyor. Teklife göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor.

ARANAN 500 BİN KİŞİ MAĞDUR

Söz konusu teklif, yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurmuş ancak yaşlılık aylığının bağlanması için yaş koşulu bekleyen 500 bini aşkın çalışanın mağduriyetinin giderilmesini amaçlıyor.

Yaşa Takılanlar Kimler? 
 
SSK’lı olanlardan 8.9.1999 gününe kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigortalılık süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Bu tarihten sonra ise üçüncü bir şart daha geldi, yaş şartı. 8.9.1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar ve Bağ-Kur’lular için de benzer şekilde yaş şartı getirildi.
 
“Emeklilikte yaşı bekleyenler” yaşlı oldukları için iş bulamıyor. Emekli olmak istediklerinde ise “Gençsin” diyorlar. Bu sebeple iki arada kalıyorlar.
 
Almanya Ve Finlandiya Örnekleri 
 
Almanya’da normal emeklilik yaşı, işe giriş ve doğum tarihlerine göre 65 veya 67’dir. Ancak 63 yaşındakiler, her eksik yaş için yüzde 2’lik daha düşük emekli aylığı bağlama oranıyla 67 yaşını beklemeden emekli de olabiliyorlar. Daha sonra çalışsalar bile emekli aylıkları artmıyor. Finlandiya’da daha güzel bir uygulama var. Eksik aylık bağlama oranıyla daha erken yaşlarda emekli olanlar, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse her çalıştıkları yıl aldıkları emekli aylığı yüzde 2 artarak gerçek emekli aylıklarına yükseliyor.
 

YORUMLAR 499
  • Uğur 6 yıl önce Şikayet Et
    Çalıştığım taksi benim olmadığı halde 15 temmuz akşamı kendimi ve aracı sper ettim reis yaşa takılıyoruz duy sesimizi reis
    Cevapla
  • Dido 6 yıl önce Şikayet Et
    Birinci sorum baştakiler 70 li yıllarda doğanlara gıcıkmı oluyorsunuz ikincisi ise bizi Avrupa ile kıyaslıyorsunuz ya ben üniversite mezunuyum ama maaşımı asgariden yatırdılar hep?bu durumda asgariden maaşalacağım bu demekteki beni Avrupa ile kıyaslayamazsın ha diyeceksiniz çalışmasaydın asgari ücretle ben tavan yatan iş buluşumda çalışmadıydı
    Cevapla
  • Madur 6 yıl önce Şikayet Et
    Haram zıkkım olsun kul hakkı ahirette hesap verebilecek lermi acaba
    Cevapla
  • eyt 6 yıl önce Şikayet Et
    mecliste isyedikleri yasayı değiştiriyorlar bu yaşa takılanları nedenmadurlarını gidermiyorlar allahtan revamıdır artık gabs edilmişhakkımı istiyorum
    Cevapla
  • akif 6 yıl önce Şikayet Et
    bu nasıl bir örnek ''ben on bin günümü tamamladım bana emekli maaşı veriniz'' diyen bir sigorta prim müdürü acaba on bin günün 27 çalışma yılına tekabül ettiğini bilmiyormu? adam 50 sene mi çalışacak..ayıptır ayıp..emekli edeceğiniz veya ettiğiniz vatandaşa devletin cebinden maaş vermiyorsunuz,yıllarca çalıştığı ve her ay kesilen,biriken sigorta pirimleri üzerinden maaş veriyorsunuz.İnsanları enayi yerine koymayın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle