Kartsız alışveriş yaparlar bu tuzağa dikkat!

Tüketiciler Birliği, bazı firmaların kartsız, kefilsiz satışlarda yüksek faiz tuzağına karşı tüketicileri uyardı.

Kartsız alışveriş yaparlar bu tuzağa dikkat!
Kartsız alışveriş yaparlar bu tuzağa dikkat!
GİRİŞ 26.05.2016 15:36 GÜNCELLEME 26.05.2016 15:36

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, "Art niyetli bazı firmalar, vatandaşların bu konulardaki bilgisizliğini iyi bildikleri için türlü hileye başvuruyor. Mesela öyle bir sözleşme hazırlıyorlar ki sözleşmenin ortası senet ancak sözleşme gibi gözüküyor. Sözleşme diye aslında senet imzalıyorsunuz. Onun altında da işte, 'Şu kadar faiz alabilir' diye şartlar bulunuyor. Bu maddelerde, yüzde 70'lere varan faizler yazıyorlar. Böyle bir faiz artık bu ülkede yok" dedi

Kredi kartı ve kefil olmaksızın elden taksitle satış yapan bazı firmaların, sözleşmelerde hile yapıp, yasal olmamasına rağmen ödeme gecikmelerinde yüzde 70'lere varan faiz uyguladığı bildirildi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yaptığı açıklamada, son zamanlarda kredi kartı ve kefilsiz, elden taksitle satışların arttığını söyledi.

Böyle satış yapan bazı firmaların, art niyetli olarak vatandaşları mağdur ettiğini ve maddi zarara uğrattığını belirten Şahin, bu şekilde çok yüksek meblağlarda haksız kazanç elde edildiğini dile getirdi.

Şahin, bu tür firmaların dürüst bir ticari kazançtan ziyade tamamen vatandaşı aldatıp, yüksek kazançlar elde etmeye yönelik çalıştıklarını savunarak, "Son yıllarda satışlar çoğunlukla kredi kartı ya da kefille oluyor ancak herkeste kredi kartı yok. Kefil bulmak da kolay olmuyor. Bunu fırsata çevirmeye çalışan bazı dayanıklı tüketim malları satan firmalar, kredi kartı olmaksızın ve kefilsiz satış yapıyor. Elden taksitle satış yapıyorlar." diye konuştu.

"KANUNDA YÜZDE 12 OLMASINA RAĞMEN YÜZDE 70 UYGULUYORLAR"

Şahin, bahsedilen firmaların sözleşmelerde bazı hileler de yaptığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu tür art niyetli firmalar, vatandaşların bu konulardaki bilgisizliğini iyi bildikleri için türlü hilelere başvuruyor. Mesela öyle bir sözleşme hazırlıyorlar ki sözleşmenin ortası senet ancak sözleşme gibi gözüküyor. Sözleşme diye aslında senet imzalıyorsunuz. Onun altında da işte, 'Şu kadar faiz alabilir' diye şartlar bulunuyor. Zaten vatandaşımız bunları okumuyor. Onlar da okumadığını bildiği için böyle rahat şekilde bunu yapabiliyor. Bu maddelerde, yüzde 70'lere varan faiz yazıyorlar. Böyle bir faiz artık bu ülkede yok. Faiz limiti yüzde 12. Bunu herkesin bilmesi lazım. Tüketici taksitini biraz geciktirsin, hemen altını üstünü kesiyorlar. Ortada sadece senet kalıyor ve bu senedi en yüksek faizden işleme koyuyorlar."

Mahmut Şahin, tüketicilerin bu tür bir haksızlıkla karşılaştığına bunu genellikle araştırmadığını, korkuya düşüp hemen parayı ödediğini ifade etti.

Firmaların bununla da yetinmediğini dile getiren Şahin, "Tek bir senet gecikse, sadece bunu ödemekle kurtulamıyorsun. Geriye kalan taksitlerin tüm senetlerini birleştiriyorlar. Sonra avukatlık masrafları. İcra masraflarını katıyorlar. Siz de asıl borcun 4-5 katını ödüyorsunuz. Firmalar da böylece çok yüksek oranlarda haksız kazanç elde ediyor. Burada bir boşluk var. Bundan iyi faydalanıyorlar. Buna dur demek lazım. Özellikle elden taksitle satış yapan firmalar bunu yapıyor. 'Kredi kartı kefil istemedim. Bunun bir ceremesi olsun' diyor. Bunu kendine hak görüyorlar." diye konuştu.

Şahin, tüketicilerin çoğunluğunun kendisine haksızlık edildiğinden haberi olmadığını kaydederek, "Bu firmalar tek icrayla da yetinmiyor. Hem ilamsız hem ilamlı icra yapıyorlar. Haksızlıkta sınır yok yani. Tüketiciler böyle durumlarda, sözleşmenin senede dönüştürülmesine itiraz edecek. Taksitli satışlarda senet olmadığını bilecek ancak bilmiyor. 'Borcum var' diye hemen ödüyor. Tüketicinin böyle yapmayıp, hakkını bilmesi ve 7 gün içinde itiraz ederek, mahkemeye vermesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA