İstanbul Tahkim'in merkezi olacak

İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAC) bölgesel tahkim merkezi olmak için harekete geçti.

İstanbul Tahkim'in merkezi olacak
İstanbul Tahkim'in merkezi olacak
GİRİŞ 25.05.2016 11:28 GÜNCELLEME 25.05.2016 11:28

Yılbaşında fiili olarak göreve başlayan İstanbul Tahkim Merkezi(İSTAC) hedefine bölgesel tahkim merkezliğini koydu. Geçtiğimiz akşam gazetecilerle bir araya gelen İSTAC Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akıncı, ilk yılda biri Afrika, diğeri Ortadoğu'dan iki uyuşmazlık davasını görmeye başlayacaklarını söyledi. Akıncı, "Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika dikkate alındığında, uluslararası tahkim açısından İstanbul'un neredeyse tek rakibi Dubai Tahkim Merkezi görünüyor. Fakat yakın zamanda bölgenin en önemli tahkim üssü olmayı amaçlıyoruz" dedi.

YENİ HAVALİMANI'NDA DA VAR

Akıncı'nın verdiği bilgilere göre, İstanbul'daki kararlar, tıpkı mahkeme kararları gibi kesin ve bağlayıcı bir güce sahip olacak. Hatta New York Konvansiyonu sayesinde İSTAC'da verilen hakem kararları tüm ülkelerde, tıpkı o ülkeden verilen mahkeme kararları gibi icra edilebiliyor. Akıncı, Yeni Havalimanı ve Kıbrıs Barış Suyu projesinde de tahkim merkezi olarak İstanbul'un yer aldığını kaydetti.

5 YIL SÜRDÜ, 3 HâKİM DEĞİŞTİ TAHKİMDE 3 AYDA ÇÖZÜLDÜ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hukuk sisteminin ekonominin direği olduğunu belirterek, "Yüksek gelirli bir ülke olmak istiyoruz. Bu da, hukuk devleti yapımızı güçlendirmekle mümkün" dedi. Hisarcıklıoğlu, tahkim sürecindeki hızlı işleyişle ilgili şunları söyledi: "Bir odamızın davası 5 yıldan uzun sürmesine rağmen hâlâ çözülmedi. Davada 3 hâkim değişti. Sonra bu odamız davayı TOBB tahkime getirdi. 3 ayda çözüme ulaştı."