Merkez indirdi şimdi sıra bankalarda

Merkez Bankası'nın son üç ayda üst bantta 1.25 puan indirime gitmesiyle bankalarında kredi faizlerini aşağı çekmesi bekleniyor.

Merkez indirdi şimdi sıra bankalarda
Merkez indirdi şimdi sıra bankalarda
GİRİŞ 25.05.2016 09:54 GÜNCELLEME 25.05.2016 09:54

Merkez Bankası başkanlığı görevini 19 Nisan'da Erdem Başçı'dan devralan Murat Çetinkaya, ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da faiz indirimini sürdürdü. 20 Nisan'da faiz koridorunun üst bandında yarım puanlık indirim yapan Merkez Bankası, dün de ekonomiyi destekleyici adımlarına bir yenisini ekledi. Faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranı yüzde 10'dan 9.5'e indirildi. Böylece Çetinkaya başkanlığındaki PPK son iki toplantıda 1 puanlık faiz indirimi yapmış oldu. Erdem Başçı, görevde bulunduğu son 13 ayda sadece 0.25 puanlık indirim gerçekleştirmişti. Faiz koridorunun alt bandı olan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7.25'te, politika faizi ise yüzde 7.5'te bırakıldı.

ŞİMDİ SIRA BANKALARDA

Haftalık repo rakamının yetmemesi üzerine bankaların kalan ihtiyaçlarını karşıladıkları oran olan faiz koridorunun üst bandı, kredi fiyatlamasını aşağı çekerek büyümeye destek olması açısından önem taşıyor. Ağırlıklı fonlama maliyetinin şu anda yüzde 8.46 olduğuna dikkat çeken analistler, piyasaların yeni kurulan hükümete de dün güvenoyu verdiğini belirterek, faizde indirimlerin devam edeceğini belirtti. ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı tartışmalarının alevlenmesi halinde, TCMB'nin munzamlarda indirime gidebileceğine işaret edilirken, bankaların da artık kredi faizlerinde ibreyi aşağı çevirmesi bekleniyor.

BORSA UÇTU, DOLAR ÇAKILDI

Binali Yıldırım'ın açıkladığı hükümete güvenoyu veren piyasalarda, Merkez Bankası'nın da beklentiler doğrultusunda hareket etmesi bayram havası estirdi. Sabah açılışta 3.0040 TL ile dört ayın en yüksek seviyesini gören dolar, yeni hükümet ve Merkez Bankası kararının ardından 2.9450 TL'ye kadar geriledi. Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 10.43'ten 10.12'ye indi. Borsada ise endeks yüzde 3.48'lik yükselişle 79 bin 434 puana çıktı.

KREDİDE İNDİRİMLER BAŞLAMALI

Üst bantta son üç ayda 1.25 puanlık indirim olduğu ve bunun bankaların maliyetini azalttığı vurgulanırken, özellikle konut ile ticari kredilerde faiz indirimlerinin başlayacağı kaydedildi. PPK toplantısı sonrasında yapılan açıklamada da sıkı para politikası duruşunun ve ağustosta yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığına vurgu yapıldı.