Dünya devlerinden Merkez Bankası yorumu!

Dünya devi finans kuruluşları Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.

Dünya devlerinden Merkez Bankası yorumu!
Dünya devlerinden Merkez Bankası yorumu!
GİRİŞ 24.05.2016 16:57 GÜNCELLEME 24.05.2016 16:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

JP Morgan temel endişelerinin faiz indirimlerinde aşırıya kaçması olduğunu belirtirken, Goldman Sachs ise TCMB`nin oynaklık riskini azaltmak için likiditeyi sıkı tutacağını kaydetti.

JP Morgan, TCMB'nin gecelik borç verme faiz oranını 50 baz puan indirmesinin ardından yaptığı değerlendirmede, TCMB'nin beklentilere paralel olarak yaptığı bu faiz indirimine ilişkin gelen tek sayfalık açıklamanın geçtiğimiz ay yapılan ile çok benzer olduğunu vurguladı.

Piyasa şartlarının olumlu olmaya devam etmesi halinde TCMB'den bir faiz indirimi daha bekleyen JP Morgan, Fed çok erken bir faiz indirimi ile piyasaları şaşırtmadıkça TCMB'nin Haziran'da da gecelik borç verme faizini 500 baz puan indireceğini tahmin etti.

Bugün yapılan 50 baz puan faiz indiriminin efektif fonlama oranını 20 baz puan azaltacağını belirten JP Morgan, "Bu ihtiyatlılık, kredi büyümesini kontrol altında tutmak için uygulanan makroihtiyati tedbirlerden geri dönülmesi riskini de azalttı" değerlendirmesini yaptı.

Temel endişelerinin TCMB'nin eline haddinden fazla güvenmesi ve faiz indirimlerinde aşırıya kaçması olduğunu aktaran JP Morgan, TCMB'nin piyasa reaksiyonuna gördükten sonra gevşemenin bir kısmını geri alma yükümlülüğü hissedebileceğini vurguladı.

JP Morgan, TCMB Başkanı Çetinkaya'nın önümüzdeki günlerde yapacağı açıklamalarla politika görünümü konusunda daha fazla yönlendirme elde etmeyi umduklarını da belirtti. 

'TCMB LİKİDİTEYİ SIKI TUTMAYA DEVAM EDECEK'

Goldman Sachs ise gecelik borç verme faiz oranını 50 baz puan indirek TCMB'nin beklentilere paralel hareket ettiğini, yapılan bir indirimin TCMB ortalama fonlama faizi ve piyasa faizi üzerinde etkisinin 50 baz puandan daha az olacağını bildirdi.

Siyasi belirsizlik yüksek olmaya devam ettikçe TCMB'nin oynaklık riskini azaltmak için likiditeyi sıkı tutmayı sürdüreceğini belirten Goldman Sachs, ancak TCMB'nin er ya da geç büyümeyi desteklemek için finansal şartları gevşetmek isteyeceğini de vurguladı.

YORUMLAR 1
  • oluuur 7 yıl önce Şikayet Et
    Erdogan olur diyorsa bal gibi olur...
    Cevapla