AYM'den memur ücretleri için flaş karar!

Memur ücretlerini düzenleyecek olan Kanun Hükmünde Kararname hükmü iptal edildi.

AYM'den memur ücretleri için flaş karar!
AYM'den memur ücretleri için flaş karar!
GİRİŞ 24.05.2016 15:54 GÜNCELLEME 24.05.2016 15:54

Anayasa Mahkemesi, ücret, gösterge ve makam tazminatının, merkez teşkilatına ait uzman unvanlı kadrolara ödeneceğini düzenleyen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hükmünü iptal etti.

Sincan Vergi Dairesi Müdürlüğünde gelir uzmanı olarak görev yapan davacı, 666 sayılı KHK ile düzenlenen ücret ile gösterge ve makam tazminatının kendisine ödenmesi talebiyle yaptığı başvurunun reddi işleminin iptali istemiyle Danıştayda dava açtı.

Davaya bakan Danıştay 11. Dairesi, davada uygulanan kuralların Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi bularak, 375 sayılı KHK'ya 666 sayılı KHK ile eklenen ilgili hükümlerin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

YÜKSEK MAHKEME DÜZENLEMELERİ İPTAL ETTİ

Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, ücret ile gösterge ve makam tazminatının, merkez teşkilatına ait uzman unvanlı kadrolara ödeneceğine hükmeden itiraz konusu kuralların 666 sayılı KHK ile düzenlendiği belirtildi.

Kararda, mevcut veya yeni ihdas edilen ya da bir başka bakanlıkla birleştirilen bakanlıkların görev, yetki, teşkilat ve kadrolarının düzenlenmesiyle ilgili olmayan hususların Yetki Kanunu kapsamında bulunmadığı, bu nedenle KHK ile doğrudan mali haklarda bir düzenleme yapılamayacağı ifade edildi.

Yetki Kanunu'nda öngörülen amaç, kapsam ve ilkeleriyle bağlantılı olmaksızın sırf mali konularda bir düzenleme yapılamayacağının açık olduğu vurgulanan kararda, iptali istenen düzenlemelerle ise anılan personelin mali haklarına ilişkin bir düzenleme yapıldığı hatırlatıldı.

Kararda, "Oysa ki yetki kanununda kamu görevlilerinin atanma, nakil, görevlendirilme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alınma ve emekliye sevk edilme usul ve esaslarından söz edilmiş ancak mali haklara ilişkin bir ibareye yer verilmemiştir. Diğer yandan, kurallarda öngörülen mali haklara ilişkin hüküm, doğrudan mali haklara ilişkin bir düzenleme niteliğindedir.

Açıklanan nedenlerle kurallar, 6223 sayılı Yetki Kanunu kapsamında bulunmadığından Anayasa’nın 91. maddesine aykırıdır. İptalleri gerekir." denildi.

İKİNCİ BAŞVURU

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünde sözleşmeli statüde çalışan bir davacı da Maliye Bakanlığının 28 Haziran 2012 tarihli genelgesinin iptali talebiyle Danıştayda dava açtı.

Davaya bakan Danıştay 11. Dairesi, 375 sayılı KHK'ya 666 sayılı KHK'nın 1. maddesiyle eklenen ve çeşitli statülerde istihdam edilen sözleşmeli personele ek ödeme yapılıp yapılmayacağı, yapılacak ek ödeme oranının sözleşme ücreti ile ilişkilendirilmeksizin belirlenmesi konularında idareyi yetkili kılan hükmün sözleşmeli personel yönünden iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Anayasa Mahkemesinin bu kararı da Resmi Gazetede yayımlandı. Yüksek Mahkeme, aynı gerekçelerle iptali istenen KHK hükmünü iptal etti.

Her iki iptal hükmü de bir yıl sonra yürürlüğe girecek.