Çalışana sigorta 300 bin kişiye iş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 300 bin kişiyi yakından ilgilendiren özel istihdam yasasını onayladı.

Çalışana sigorta 300 bin kişiye iş
Çalışana sigorta 300 bin kişiye iş
GİRİŞ 21.05.2016 11:08 GÜNCELLEME 21.05.2016 11:29
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Esnek çalışma yürürlüğe girdi. Sistemle, evlerinde parça başı iş yapanlar sigortalı olacak. Firmalar, daha çok uzman personel alacak. Sabah Yazarı Faruk Erdem esnek çalışma sistemini bugünkü köşesinde masaya yatırdı. İşte o yazı:

 Kimse işinden olmayacak aksine daha fazla insan işe ve sosyal güvenceye kavuşacak. Türkiye'de her yeniliğe karşı çıkan koro esnek çalışma yasası için de çalışanların kafasını karıştırmaya çalışıyor. Yürürlüğe giren kanun ile 300 bin kişi işe kavuşacak. Bu rakamı Çalışma Bakanı Süleyman Soylu açıkladı. Başta tarım işçileri olmak üzere kayıt dışı çalıştırılan yüz binlerce işçi, sigortaya kavuşacak.

EVDE EMEKLİLİK İMKANI

İşletmeler ihtiyaç duydukları bir işi yaptırmak, ya da askere giden doğum iznine çıkan elemanlarının yerine, mevsimlik tarım işlerinde, ev hizmetlerinde, veyahut gelen yüklü bir siparişi karşılamak için geçici işçi istihdam edebilecek.

DAHA ÖNCE OLMUYOR MUYDU?

-Oluyordu ama kayıtdışıydı. Şimdi bu elemanlar özel istihdam büroları vasıtasıyla alınacak. Hakları tam ödenecek ve sosyal güvenceleri olacak. Evde parça işi yapan Ayşe hanım sigortaya ve emeklilik hakkına kavuşacak Yerlerine alınan asıl elemanların durumu ne olacak? İzne çıkan, askere giden eleman geri öndüğünde işine devam edecek ve geçici işçi ile olan sözleşme sona erecek.

SÜREKLİ ÇALIŞTIRMAK İSTERSE?

Geçici iş ilişkisi 4 ay olacak. Mevsimlik işler ve dönemsellik arz eden iş artışları haricinde, toplam 8 ayı geçmemek üzere en fazla 2 defa yenilenebilecek.

İŞLETME KÖTÜ NİYETLİYSE?

Sürenin sonunda aynı iş için 6 ay geçmedikçe geçici işçi çalıştırılamayacak.

MAAŞ GARANTİSİ VAR MI?

İşveren, 1 ayın üzerinde çalışan geçici işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini her ay kontrol etmekle yükümlü olacak. İşveren, ödenmeyen ücret var ise istihdam bürosuna ödeme yapmadan parayı işçinin hesabına yatıracak.

İstendiği kadar geçici çalışabilir mi? Geçici işçi sayısı, işletmedeki toplam işçi sayısının 4'te 1'ini geçemeyecek. Ancak 10 ve daha az işçi olan yerlerde 5 işçiye kadar geçici iş ilişkisi kurulabilecek.

KAMUDA VE MADENDE YASAK

Toplu işçi çıkarılan işyerlerinde 8 ay süresince, kamuda, madenlerde geçici işçi çalıştırılamayacak. Grev ve lokavt sırasında geçici işçi çalıştırılamayacak. İşveren, iş sözleşmesi feshedilen işçisini, 6 ay geçmeden geçici iş ilişkisiyle çalıştıramayacak.

20 BİN LİRA CEZASI VAR

İŞKUR'dan izin almadan iş ve işçi bulmaya aracılık yapan kişilere 20 bin lira, tekrarı halinde 40 bin lira, bu kapsamda hizmet alan işverenlere 10 bin lira ceza kesilecek. Kanunu aykırı geçici işçi çalıştıranlara her işçi için 150-250 TL arasında ceza verilecek.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 4
  • Realist 7 yıl önce Şikayet Et
    Acaba ismiyle yorum yapan kişi. Ergene karı boşamak kolaydır.Ekmek aslanın ağzında, millet muhtaç olmasa çalışır mı? Allah kimseyi işsiz muhtaç bırakmasın.Siz patronların kimseye eyvallahı olmadığını bilmiyorsunuz galiba!
    Cevapla
  • hava civa 7 yıl önce Şikayet Et
    bırakın geçici işçinin hakkınıda devamlı çalışan işçinin hakkı tam ödeniyormu a.g.i. kaç işveren ödüyor.işçiyi 11 saat çalıştırıp yüzde 50 fazla çalıştırıp 5 kuruş fazla para verilmiyor.Çoğu işçiler yıllık izine dahi çıkamıyor hakları gasp ediliyor.bunu önüne geçin
    Cevapla
  • acaba? 7 yıl önce Şikayet Et
    İşçi bunlara bile bile rıza gösterip çalışıyorsa kabahat işçidedir kusura bakmayın. İşçi, işverene hakkını yedirmeyecek, işe girerken a.g.i yi, mesai şartlarını, izinleri hep baştan konuşacak. Sen daha kendi hakkını korumaktan acizsen devlet sana daha ne yapsın?
    Cevapla
  • VATANIM 7 yıl önce Şikayet Et
    İyi güzelde işveren 1500tl alıyor işçiye 1000tl veriyor olmasın .Denetim derken işçinin parasını işverenden alacak işçinin banka hesabına yatıracak.işveren baypsss olmasa olmaz.
    Cevapla