50 milyar dolar için İranlı bankalar yolda

Türkiye ile İran arasındaki 50 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için finans ayağı güçlendiriliyor.

50 milyar dolar için İranlı bankalar yolda
50 milyar dolar için İranlı bankalar yolda
GİRİŞ 21.05.2016 10:00 GÜNCELLEME 21.05.2016 10:00

İran’dan iki sürpriz banka daha Türkiye’de faaliyet göstermek için harekete geçti. Bank Mellat ve Saman Bank’ın yanı sıra Bank Tejarat ve Pasargad Bank’ın da Türkiye pazarına girmek için Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile temasa geçtiği öğrenildi. Türkiye’nin Tahran’da bulunan Büyükelçiliğine de konuyla ilgili istek aktarıldı. 

BANK MELLAT İZİN ALDI

İran ile Türkiye arasında gelişen ticaret yeni bankaların yolunu açıyor. Bank Mellat’ın Mart 2014’te büyüme izni almasının ardından İranlı Saman Bank da Türkiye’ye geliyor. Saman Bank’ın Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile temasa geçtiği belirtiliyor. Sürecin 2016 yılında netleşmesi bekleniyor. Saman Bank’a onay çıkmasının ardından Türk finans piyasasında olmak isteyen Bank Tejarat ve Pasargad Bank’ın da Türkiye pazarına girmek için BDDK’ya başvuru yapabileceği dile getiriliyor. 

ZİRAAT’İ DE İSTİYORLAR

Türkiye’deki banka sayısını artırmak isteyen İran’ın Halkbank ve Ziraat Bankası ısrarını sürdürdüğü belirtiliyor. Türkiye’nin finans sektöründeki etkinliğini bilen İran’ın Ziraat Bankası ve Halk Bankası konusunda istekli olduğunu belirten bir Türk yetkili, “Halkbank’ı genişletmek, Ziraat Bankası’nı da devreye sokmak istiyorlar. Bizde siyasi düzeyde tamam denildi. Karma Ekonomik Komisyon’da bankacılık alanında ayrı bir toplantı yapılmıştı. Bankalar Birliği’nden biri gelsin burada görüşsün dendi. Onu bekliyoruz” dedi.

BATILI BANKALAR MESAFELİ

Büyükelçilikten edinilen bilgilere göre Batılı ülkelerden büyük bankalar İran’a gitmek için fazlaca istekli değil. Sadece Belçika ve Avusturya’dan küçük iki banka gitti. İran’a yönelik ambargolar tam olarak kaldırılmadığı için hem Avrupalı hem de ABD’li bankaların bu ülkeye yönelik finans yatırımına İran’da iş yapan bazı isimlere yönelik yaptırım kararı alınabilme ihtimali nedeniyle mesafeli yaklaşıldığı ifade ediliyor. İki ülke arasında bankacılık sisteminde entegrasyonunun sağlanmasının yanı sıra Türk Lirası ile ticaretin daha da artırılması konusu da masada yer alıyor. Yine Borsa İstanbul’un Tahran Borsası ile olan işbirliğinin artırılması da gündemde.  

KAYNAK: STAR