Önce bak sonra öde

Telefon ve internetten yapılan alışverişlerde şikayetler artınca, Gümrük Bakanlığı çalışma başlattı.

Önce bak sonra öde
Önce bak sonra öde
GİRİŞ 16.05.2016 12:23 GÜNCELLEME 16.05.2016 12:23

İnternetten ya da telefonla alışverişte kapıda ödemek isteyenlerin farklı ya da hasarlı ürün çıkması gibi şikayetlerinin artması üzerine yönetmelik netleştirilecek. Yeni düzenleme ile kapıdan ödemeli satışlarda alıcının kargo paketini açıp ürünü gördükten sonra ödemeyi yapması kuralı getirilecek.

İnternetten alışverişe yeni kural geliyor. Online alışveriş yaparken kapıda ödeme seçeneğini kullanıp, dolandırıcıların tuzağına düşenler, devletin zirvesini şikayet yağmuruna tuttu. Son 5 ayda Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ile Gümrük Bakanlığı'na 5 binin üzerinde başvuru geldi. 

Tüketici şikayetlerini dikkate alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, e-ticaret ve kapıdan satışlarla ilgili, kargo firmaları ve tüketici hakem heyetlerini de kapsayan bir çalışma başlattı. Öne çıkan çözüm "kapıdan ödemeli satışlarda alıcının kargo paketini açıp ürünü gördükten sonra ödemeyi yapması" ancak mevcut uygulamada, kargo firmaları bu sorumluluğu üstlenmekten kaçınıyor.

Yeni düzenleme ile mevcut mevzuatta ve yönetmeliklerde bu konudaki boşluklar giderilecek. Kapıdan satışlara ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik netleştirilerek, kargo şirketinin farklı ürün ya da hasarlı olması halinde ürünü firmaya geri götürmesi sorumluluğunun net olarak ifade edilmesi planlanıyor. Tüketici Hakem Heyetleri üzerinden bilgilendirme ve bilinçlendirme kampanyası da başlatılacak.

Kargo işlemi yapmaya başlayan alıcıların takibi amacıyla risk analizi çalışması başlatıldı. Özellikle terör eylemlerinde kullanılacak patlayıcı, kimyasal gönderimi ve uyuşturucu kaçakçılığını önleme konusunda etkili önlemler alınıyor.