Yerli yatırımcı spekülasyonculara geçit vermedi

AK Parti'deki bayrak değişimini bahane edip kur üzerinden kriz algısı yaratma çabalarına en güzel cevabı yerli yatırımcı verdi.

Yerli yatırımcı spekülasyonculara geçit vermedi
Yerli yatırımcı spekülasyonculara geçit vermedi
GİRİŞ 14.05.2016 10:53 GÜNCELLEME 14.05.2016 10:58

AK Parti’deki kongre kararını krize çevirmek isteyenlere yerli yatırımcı geçit vermedi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşmeden çıkan olağanüstü kongre kararını bahane ederek, hacimsiz işlemlerle 2.85 TL'den 2.98 TL'ye yükseltilen dolar operasyonunu, yerli yatırımcıların 4.1 milyar dolarlık satışı bozdu.

OYUN BİR KEZ DAHA TUTMADI

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre bankalardaki toplam döviz hesapları 29 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasındaki haftada 4 milyar 130 milyon dolar azalarak 192.9 milyar dolardan 188.8 milyara indi.

Söz konusu 5 gün içerisinde bireysel yatırımcıların toplam döviz satışı 2.4 milyar dolar, şirketlerin satışı ise 1.4 dolar olarak gerçekleşti.

Böylece, dolardaki her yükselişte satış yapmayı alışkanlık haline getirerek adeta piyasa yapıcısı gibi davranan yerli bireysel yatırımcı, bir kez daha kriz lobisinin oyununu bozmuş oldu.

SATTIKÇA DOLAR ÇAKILDI

3 Mayıs Salı sabahı 2.85 TL olan dolar, Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında çarşamba akşamı yapılan görüşmenin ardından geceleyin Londra'daki hacimsiz işlemlerle 2.98 TL'ye kadar yükseltildi. 'Siyasi kriz çıkıyor algısı ile dolar uçuyor' havası yaratılmaya çalışılırken kurdaki yüzde 4.5'lik hacimsiz yükseliş, perşembe günü tersine döndü.

Bireysel yatırımcılar ile şirketlerin hızlanan satışları ile dolar 2.89 TL'ye kadar geriledi. Yerli yatırımcının dövizdeki satışı borsada endeksi 77 bin 500 puandan 79 bin 900'e kadar taşırken, çift haneye yükselen faizi de tekrar tek haneye indirdi.

BORSA İSTANBUL'DA RALLİ SONA ERMEDİ

Her türlü küresel zorluk ile jeopolitik risklere rağmen büyümesini sürdüren Türkiye'nin, son 13 yılda yapılan reformlarla güçlendiğine dikkat çeken analistler, 'kurfaiz- borsa' üçgeni ile abluka altına alınan eski günlerin geride kaldığına işaret etti. Yerli yatırımcıların da bu tip operasyonlara kanmadığının altını çizen bankacılar, cari açığı 6 yıl sonra 30 milyar doların altına inen Türkiye piyasalarının cazibesini koruduğu görüşünde. Bu yılki yabancı girişi 3.5 milyar doları aşarken, Credit Suisse de dün yayımladığı raporda, özellikle Borsa İstanbul'da rallinin sona ermediğine işaret etti. 

KAYNAK: SABAH