"Kömür kobra yılanı gibidir dalgınlığı kaldırmaz"

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer’den kömürle ilgili bir dizi uyarı geldi.

"Kömür kobra yılanı gibidir dalgınlığı kaldırmaz"
"Kömür kobra yılanı gibidir dalgınlığı kaldırmaz"
GİRİŞ 11.05.2016 09:38 GÜNCELLEME 11.05.2016 09:38

Dünyanın en tehlikeli işinin yer altından kömür çıkarmak olduğuna Kasım Özer, dikkat çeken Özer “Kazmayı küreği alan kömürcülük yapıyor. Kazma kürekle kömür çıkarma dönemi geçti. Kömür çıkarmak tehlikeli bir iş. Gaz, toz, yanma ve patlama tehlikesi var” dedi. 

Kömür işletmeciliği yapanların kuvvetli bir sermaye ve son teknoloji ile üretim yapması gerektiğine dikkat çeken Özer “İşletmelerin mali gücünün yeterli olması gerekiyor. Teknolojinin yanı sıra nitelikli personele de sahip olunmalı. Ayrıca işletmecilik saha ruhsatı da alınmalı” dedi. Kömür madenciliğinin ayrı bir yapısı olması gerektiğinin altını çizen Özer “Kömür kobra yılanı gibidir. Dikkatli davranırsan işler iyi gider. Tehlikelidir. Bir anlık dalgınlığı kaldırmaz” tespitini yaptı.

KÜÇÜKLERE RUHSAT VERİLMEMELİ

Kömür üretimine ilişkin taslağın kendilerine gelmesinin ardından görüşlerini ileteceklerini aktaran Özer şunları söyledi: “Küçük sahalara işletme ruhsatı verilmemeli. Kömür çıkarmak bakır, demir çıkarmaya benzemez. Madende kalan ya gaz ya tozdan ölüyor. Uygulama ruhsatı ile ayrı düşünülmeli. Tabiatları farklı. Kömür galerisi açtığınızda yarım bırakamazsınız gaz dolar. Tasarıda önlemlerin bir bölümü var. Taslak görüş aşamasında. Sahalara belli bir büyüklüğün konulması gerekiyor. Örneğin 100 hektar denilecek. Sermaye birlikteliği gerekiyor.”

MADENE TEK ÇATI

Madenlerin güvenli hale getirilmesi için çalışıldığını aktaran Özer “Madenler bir otorite altında toplanabilir. Yetişmiş eleman sorununu bizdeki maden mühendisi iş müfettişlerini transfer ederek çözebiliriz” dedi. Kömür işletmeleri ve diğer işletmelerin tek bir yönetmeliğe tabi olduğunu belirten Özer “Yönetmelik çok büyük işletmelere de çok küçük işletmelere de aynı hükmü getiriyor. Şimdi taşkömürünü, linyiti madenlerden ayıran 3 ayrı yönetmelik taslağı üzerinde çalışılıyor” dedi.

KAYNAK: STAR