Sanayiye 4,8 milyar liralık destek!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu yıl 39 küçük sanayi sitesi projesine 45 milyon lira ödenek ayırdı

Sanayiye 4,8 milyar liralık destek!
Sanayiye 4,8 milyar liralık destek!
GİRİŞ 09.05.2016 11:44 GÜNCELLEME 10.05.2016 12:21

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu yıl 39 küçük sanayi sitesi projesine 45 milyon lira ödenek ayırdı. Bu yılki desteklerden yararlanacak küçük sanayi siteleri 4 bin 410 iş yerine ev sahipliği yapacak. Bugüne kadar küçük sanayi sitelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kullandırılan kredi desteği 4,8 milyar lirayı buldu.

Bugüne kadar 466 sanayi sitesi ile 94 bin 262 iş yerinde yaklaşık 471 bin kişiye, daha sağlıklı şartlarda çalışma imkanı sağlanırken, bu projeler için toplam 4 milyar 823 milyon lira tutarında kredi kullandırıldı.

Küçük sanayi siteleri, kent içinde dağınık şekilde yerleşen, elverişsiz çalışma koşulları altında çalışan yapımcı ve onarımcı küçük sanayicileri; çağdaş birer iş yerine kavuşturmak, çalışma koşullarını iyileştirip aralarında dayanışma ve organizasyonu geliştirerek ihtiyaçlarının daha kolay ve ekonomik olarak karşılanabilmesini sağlamak amacıyla oluşturuluyor.

Ağırlıklı olarak yapı kooperatifleri vasıtasıyla uygulamaya konulan sanayi siteleri, daha çok tamirat ve imalatla uğraşan küçük işletmelerin yer aldığı, altyapı hizmetleri ile idare binası, çırak okulu, satış dükkanı gibi sosyal kurumlarla donatılmış iş yeri toplulukları olarak faaliyet gösteriyor.

Sanayi siteleri içerisinde gelişimlerini tamamlayan işletmelerin, büyük işletmelere dönüşmeleri ve organize sanayi bölgelerinde yer almaları hedefleniyor. Başlangıçta 60 metrekare gibi küçük iş yeri talepleri, zamanla 2 bin metrekareye yaklaşan fabrika niteliğindeki boyutlara ulaşıyor.

Bakanlık, tamirat ve imalat niteliğindeki meslek gruplarına mensup ortaklardan oluşan sanayi sitesi yapı kooperatifinin kurulması, kuruluş yerinin, uygun görülmesi ve imar planının onaylanması halinde yapım aşamasında üstyapı inşaatlarının yüzde 70’ine kadar olan kısmı, altyapı inşaatlarının tamamı için kredi desteği sağlıyor. Bakanlık kredisi kullanmayan sanayi siteleri ise yapı kooperatifleri aracılığı ve ortaklarının ekonomik imkanları ile gerçekleşiyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu kapsamda 2016 için 39 küçük sanayi sitesi projesine 45 milyon lira ödenek ayırdı. Bu yılki desteklerden yararlanacak küçük sanayi siteleri 4 bin 410 iş yerine ev sahipliği yapacak.

Küçük sanayi sitelerinin 4'ü Erzurum, 3'ü Kahramanmaraş ve Hatay'da bulunuyor.

Bu yıl desteklenecek projeler arasında otomotiv, mobilyacılık, ahşap işleri, altın, gümüş ve kıymetli maden imalatı, deri ve ayakkabıcılık, matbaacılık ve ağaç işleri gibi farklı alanlarda ihtisaslaşmış sanayi siteleri bulunuyor.

Sanayi sitesi uygulamaları 1965 yılında başlatılırken 2015 sonuna kadar hizmete sunulan toplam 466 sanayi sitesi ile 94 bin 262 iş yerinde yaklaşık 471 bin kişiye, daha sağlıklı şartlarda çalışma imkanı sağlandı.

Bu projeler için toplam 4 milyar 823 milyon lira tutarında kredi kullandırıldı.

KAYNAK: AA