Kriz için pusuda bekleyenler ters köşe oldu

AK Parti’deki bayrak değişimini siyasi krize dönüştüremeyen yabancı kuruluşlar piyasayı bozmak istedi ancak plan tutmadı.

Kriz için pusuda bekleyenler ters köşe oldu
Kriz için pusuda bekleyenler ters köşe oldu
GİRİŞ 08.05.2016 09:33 GÜNCELLEME 08.05.2016 09:36

AK Parti'deki bayrak değişimini siyasi krize dönüştürme çabaları içeride tutmayınca piyasayı bozmak için dışarıdaki kriz korosu iş başı yaptı. Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarının ardından piyasadaki yumuşayan ortamı önce adeta pusuda bekleyen İngiliz haber ajansı Reuters ile reyting şirketi Moody's bozmaya çabaladı. Dün de geçmişteki analizlerinde siyasete pek bulaşmayan uluslararası yatırım bankaları art arda raporlar yayımlayarak Türkiye'de kriz çıkarmaya çabaladı. Ancak ne dolar ne borsa bu koroya bekledikleri primi vermedi. Dolar iki günde sadece yüzde 1.5 değer kazandı. Borsa İstanbul'daki kayıp da az oldu. Faiz de yüzde 0.02 düşerek günü 9.68 puandan kapattı.

İMAYLA RAPOR YAZIYOR

Bütçe verilerini, cari açıktaki başarıyı, enflasyondaki düşüşü, büyüme trendinde yaşanan ilerlemeyi göz ardı eden Morgan Stanley, erken seçim ve referandumun risk olabileceğini iddia edip, Batı ile ilişkilerde kötüleşme olacağı imasını gündeme getirmeye çalıştı. Hatta ekonomi yönetiminin değişip değişmeyeceği belli bile değilken, "Ya değişirse" diye rapor yazdı.

AĞZINDAKİ BAKLAYI ÇIKARDI

Morgan Stanley'in raporu neden yazdığı ise birkaç cümle sonra ortaya çıktı. Banka, Merkez Bankası'nın 24 Mayıs'ta yapacağı toplantıda faiz indirme olasılığının azaldığını iddia ederek bir nevi ağzındaki baklayı da çıkarmış oldu. Koroya katılmakta IMF de gecikmedi. "Bölgesel Ekonomik Konular: Hızlı Büyümeye Nasıl Dönülür" başlıklı raporunda Türkiye için değerlendirmeler yaptı. Fon, raporunda Türkiye'de 3 yılın dibini gören enflasyondan bahsetmeyip sıkı para politikası yani 'yüksek faiz' istedi. Bank of America Merrill Lynch (BofAML) ise hem faiz indirimlerine başladığını belirten Merkez Bankası'nı 'güvercin' olmakla suçladı hem de anayasa değişikliğiyle ilgili politik baskı olacağını bu nedenle risklerin arttığını öne sürdü. Hiçbir ekonomik veriyi dikkate almayan banka, Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunu kaybedebileceğini bile savundu. Bankanın, Türkiye yerine ekonomisi dibe vurmuş Rusya tahvilleri önermesi de dikkat çekti. Yatırımcılarına 'bono sat, döviz al' lobisi yapan JP Morgan da 'not indirimi' tehdidi savurdu. Alman Commerzbank da 'erken seçim olasılığı var' iddiasıyla büyüme tahminlerini düşürdü.

BİR TEK HSBC "TL'DE KAL" DEDİ

Kriz korosunun aksine bir tek HSBC TL'de diğer para birimlerine görece olumlu görüşünü koruduğunu, rand ve rubleye karşılık TL alınmasını tercih ettiğini söyledi. Raporda, Türkiye'de makro değişkenlerin Güney Afrika ve Rusya'ya göre daha hızlı iyileştiği belirtildi.