Çifte emeklilik için geri sayım başladı

Çifte emeklilik için hazırlanan yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'na sunuluyor. Sisteme girenlere belli bir yaştan sonra ömür boyu maaş ödenecek

Çifte emeklilik için geri sayım başladı
Çifte emeklilik için geri sayım başladı
GİRİŞ 06.05.2016 09:55 GÜNCELLEME 06.05.2016 09:55
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) gönüllü katılımı teşvik eden, çifte emeklilik kapısını açacak olan taslak Bakanlar Kurulu'na sunuluyor. Sisteme girenlere belli bir yaştan sonra ömür boyu maaş ödenecek. Böylece hem emekli ücreti hem de sistemden gelen maaşlarını alabilecekler. Sisteme devletin yüzde 25 katkısı sürecek, belli bir süre toplu ödeme almak yerine maaş sistemine dönen vergi teşvikinden yararlanacak. Yatırılan paralar ortak havuzda toplanarak ikinci emekli maaşı olarak ödenmesi sağlanacak. Yıllık gelir sigortası düzenlemesiyle bireysel emeklilik sistemine para yatıranlar 56 yaşından sonra normal emekli gibi düzenli gelire kavuşacak. Yeni işe girenler ve iş değiştirenler bir süreliğine otomatik olarak BES'e tabi olacak ve maaşlarından az bir tutar kesilerek, profesyonelce yönetilecek emeklilik hesabına konulacak.

EK GELİR İMKÂNI

Sigorta sisteminde uzun süre kalanlara yönelik iyileştirmelerin yer aldığı tasarıyla tamamlayıcı emeklilik tasarrufları teşvik edilerek emekli aylığı düşük kişilere de ek gelir imkânı yaratılmış oluyor. BES'te kesinti oranları da uluslararası düzeye yaklaşıyor. Yeni ürün sunan sigorta ve emeklilik şirketlerine de destek geliyor. Hazine yetkilileri, "Sisteme girip parasını almak yerine bu havuzda tutanlar için vergi desteği sağlanacak. Mevcut vergi sisteminde havuzda kalanlar lehine de iyileştirme yapıldı" dedi.

BES'E KATILIM NASIL OLACAK?

Yeni sistemde iş değiştiren ve yeni işe girenlerin tamamı otomatik olarak BES'e girecek. Belli bir süre (örneğin 6 ay) sistemde kalacak daha sonra tamamen gönüllülük esasına dayalı olacak. Maaşlarından az bir tutar kesilerek, profesyonelce yönetilecek emeklilik hesabına konulacak. Belirlenen süre sonunda isteyen sistemde kalacak, istemeyen de çıkabilecek. Kesilen para doğrudan doğruya işçinin bireysel emeklilik hesabına yatırılacak.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK GEREKLİ Mİ?

Zorunlu emeklilik sistemini destekleyen tamamlayıcı emeklilik sistemi dünyada birçok ülkede uygulanıyor. Bazı ülkelerde zorunlu olmakla beraber bazılarında gönüllü, mesleki ve sektörel olarak farklı özellikler taşıyor. Örneğin, İsviçre ve İtalya'da tamamlayıcı emeklilik sigortası bulunuyor. Finlandiya'da kazanç ve prime odaklı bir sistem uygulanırken, Danimarka'da sosyal güvenlik sisteminin yanında ikinci bir emeklilik yapılması zorunluluğu bulunuyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 2
  • Gariban Emekli 7 yıl önce Şikayet Et
    Cifte emekliligin biri:garanti mezar 2ncsini bende bilemiyorum.
    Cevapla
  • seda 7 yıl önce Şikayet Et
    buna diyanet ne diyor acaba haram değil mi
    Cevapla