Global şirketlere vergi teşviği geliyor

Sanayi Bakanı Fikri Işık, bölgesel merkezini Türkiye'de kuran global şirketlere vergi avantajı ve vergi teşviği getireceğini söyledi.

Global şirketlere vergi teşviği geliyor
Global şirketlere vergi teşviği geliyor
GİRİŞ 04.05.2016 16:55 GÜNCELLEME 04.05.2016 16:55

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Bosch'un, Küçükyalı'daki Bosch Türkiye ve Ortadoğu Genel  Merkezi'nin açılışına katıldı. Konuşmasında, açılan merkezin hem Türkiye hem  Bosch için son derece önemli olduğuna işaret eden Işık, Türkiye'ye verdikleri  önem dolayısıyla Bosch ailesine teşekkür etti.

Bosch'un çalışanlarına da şirketi Türkiye'de kalıcı kıldıkları için  ayrıca teşekkür eden Işık, şunları kaydetti:

"Türkiye dünyanın tam merkezinde. Napolyon'un 'Eğer dünya bir tek  devletten müteşekkil olsaydı, hiç kuşkusuz başkent İstanbul olurdu' diye ilginç  bir sözü var. İstanbul'dan 3 saatlik bir uçak yolculuğunda 1 milyarın üzerinde  insana ulaşabiliyorsunuz. Bu bir global şirket için çok büyük bir avantaj.

Bunun sıkıntılarını da yaşamıyor değiliz. Şu an dünyada var olan  problemlerin yarısından fazlası da bu bölgede yaşanıyor. Ama biz riskleri fırsat  olarak görmeyi daha çok tercih ediyoruz. Bu bölge, dünyanın hakikaten en önemli  merkezlerinden biri. Bu açıdan Türkiye'deki bir operasyonla, çok rahatlıkla  Balkanlar'a, Kafkaslar'a, Ortadoğu'ya, Kuzey Afrika'ya ulaşmanız mümkün.

Bu anlamda Bosch'un bu stratejik adımının, şirket açısından da bölge  açısından da son derece önemli olduğunu düşünüyorum."

Bakan Işık, İran'ın küresel sisteme entegre olmasıyla orada oluşacak  pazardan, Türkiye operasyonuyla faydalanmanın çok daha kolay, etkili ve hızlı  olacağını dile getirerek, bu anlamda bölgesel merkezler açısından Türkiye'nin  ideal bir ülke, İstanbul'un da ideal bir merkez olduğunu söyledi.

"Bölgesel merkezini Türkiye'de kuran şirketlere vergi avantajı  getireceğiz"

Hükümet olarak bölgesel merkezlerin Türkiye'de, İstanbul'da  kurulmasına yönelik özel bir çalışma içinde olduklarını bildiren Işık, "Maliye  Bakanlığı'mız ve Hazine üzerinde çalışıyor, bölgesel merkezini Türkiye'de kuran  global şirketlere vergi avantajı ve vergi teşviği getireceğiz" dedi.

Işık, bölgesel merkezlerin İstanbu'lda kurulması için istekli  olduklarına dikkati çekerek, Türkiye'nin son yıllarda yoğun şekilde doğrudan  yabancı yatırım aldığına vurgu yaptı.

Türkiye'nin 2015 yılında 16,8 milyar dolarlık doğrudan yatırımcı  çektiğini anımsatan Işık, bunun da Türkiye'nin stratejik önemini gösterdiğini, bu  rakamların daha da artması için gayret ettiklerini söyledi.

Bakan Işık, son dönemde Türkiye'ye yoğun yatırım yapan şirketlerin  başında Bosch'un geldiğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Son 4 yılda yaklaşık 1 milyar avroluk bir yatırımı Türkiye'ye  kazandırmış oldular. Bu açıdan Bosch sadece Alman şirketi değil aynı zamanda bir  Türk şirketidir. Bosch, doğduğu topraklar olan Almanya'nın dışında ABD ve Çin'den  sonraki dördüncü büyük yatırımı Türkiye'de yapıyor. Bu da şirketin Türkiye'ye  verdiği önemi gösteriyor.

Bizim açımızdan olayı değerlendirdiğimizde de, Bosch'un Türkiye'ye  katkısını sadece yatırım, üretim, istihdam ve ihracat olarak değerlendirmiyoruz.  Bosch'un Türkiye'ye katkısı sadece bu alanlarla sınırlı değil. Türkiye'nin  globalleşme sürecinde Bosch'un Türkiye'ye verdiği değer çok fazla."

"Bosch'un tek başına yaptığı Ar-Ge, tüm Türkiye'nin yaptığı Ar-Ge  kadar"

Şu an Bosch'un her 7 çalışanından birinin Ar-Ge çalışanı olduğunu,  sadece 2015 yılında işe başlayan 4 bin 300 Ar-Ge personeli bulunduğunu aktaran  Işık, şu bilgileri verdi:

"Her yıl Ar-Ge personelini yaklaşık yüzde 8, yüzde 9 artırıyor. Bosch  cirosunun neredeyse yüzde 9'unu Ar-Ge'ye harcıyor. Ve geçen ay ki Almanya'daki  şirket ziyaretimizde çok etkileyici rakamlarla karşılaştık. Bosch'un tek başına  yaptğı Ar-Ge, tüm Türkiye'nin yaptığı Ar-Ge kadar, yaklaşık 6 milyar avro kadar.  Bunun sonucunda yılda yaklaşık 5 bin 500 patent üretiyor Bosch. Türkiye'nin de  ürettiği patent yaklaşık bu civarda.

Çarpıcı olan iki rakam var. Bunlardan biri, Türkiye bunu 180-190 bin  Ar-Ge çalışanı ile yaparken, Bosch 55 bin Ar-Ge çalışanı ile yapıyor. Diğeri ise,  Bosch'un şu an da 55 bin Ar-Ge çalışanının 17 bini yazılımda. Bu rakamlar, bizim  Türkiye için hedeflediğimiz gelecek açısından son derece kritik rakamlar.

O yüzden Bosch Türkiye'de yatırım, üretim, istihdam ve ihracattan çok  daha başka şeyler ifade ediyor bizim için. Türkiye'nin gitmesi gereken yere,  aslında Bosch şu an varmış durumda. 'Gelecek Bosch'la çoktan gelmiş veya Bosch  geleceğe çoktan gitmiş' ifadesi çokta abartılı olmaz. Bu kültürün Türkiye'ye  taşınması bizim için çok önemli."

"Bosch Türkiye'de beşinci Ar-Ge merkezinin çalışması içinde"

Bosch'un Türkiye'de şu an dört tane Ar-Ge merkezi bulunduğunu  hatırlatan Işık, "İnşallah beşincinin de hazırlıklarının yapıldığını biliyorum.  Bursa'da beşinci Ar-Ge merkezinin çalışmaları yapılıyor" dedi.

Türk insanının yaratıcı olduğunu ama sistem kurma, sistem geliştirme  konusunda bir sıkıntı olduğunu dile getiren Işık, "Bocsh'un sistemi ile Türk  insanının yaratıcılığı buluşunca gerçekten çok güzel ürünler çıkıyor. Global  şirketlerin Türkiye'ye yatırımını destekliyoruz. Bizim Türk otomobili projemizde de Bosch'dan ciddi destek beklediğimizi de ifade etmek istiyorum" diye konuştu

KAYNAK: AA