Et simsarlarına sert darbe!

Et fiyatlarını indirmemekte direnen ve uyarıları dikkate almayan sektör temsilcilerine karşı yapılan ikinci darbe sert oldu.

Et simsarlarına sert darbe!
Et simsarlarına sert darbe!
GİRİŞ 04.05.2016 11:28 GÜNCELLEME 04.05.2016 15:52
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Yunus Emre Kabaoğlu / Haber7

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, uyarıları ve tavan fiyatları uygulamasını dikkate almayan et sektörü temsilcilerine karşı düğmeye bastı. Hayvan ithalatında devlet kurumlarına gümrük vergisi sıfırlanırken, özel sektöre zam yapıldı.

SEKTÖR UYARILARI DİKKATE ALMADI

Yüksek et fiyatları uzun süredir vatandaşlardan tepki görüyordu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sektör temsilcilerine fiyatları indirmeleri için sık sık çağrı yaptı. Temsilcilerin çağrıya kulak asmaması nedeniyle bakanlık tarafından tavan fiyat uygulaması getirildi. Ancak et sektörünün oyuncuları yine oralı olmayınca Bakan Çelik sert uyarılarda bulundu. 

Çelik, tavana uymayanlara karşı, ''Bu hesapları yaparken taşın altında herkesin eli olacak anlayışıyla yaptık. 'Uygulamıyorum uymam' diyen kim? Merak ediyorum. 78 milyona karşı sorumsuz davranan kasaba, fırın, süt sanayicisine sesleniyorum. Aldığımız kararları uygulamak son derece önemli.'' şeklinde açıklamada bulunmuştu.

İTHALATA ZORLADILAR

Bu dönemde sık sık ithal et seçeneği gündeme gelse de, Bakan Çelik buna karşı çıkmış ve üreticinin lehine olmayan bir seçenek olduğunu söylemişti. 

Tüm bu açıklamalara rağmen bir adım atmayan et sektörü temsilcilerine karşı ilk hamle canlı hayvan ithalatı oldu. Et ve Süt Kurumu'na, geçtiğimiz ay sıfır gümrük vergisiyle 15 bin ithal hayvan kontenjanı verildi.

ÖZEL SEKTÖRE 4 KAT ZAM

Fiyat düşürmekte direnen et oyuncularına yeni bir darbe geldi. Alınan kararla resmi kurumlara gümrük vergisi sıfırlanırken, özel kuruluşlara vergide zam yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karar 60 gün sonra yürürlüğe giriyor. Buna göre, Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) sıfır gümrük vergisiyle, damızlıklarda 150 bin, canlı koyun ve keçilerde 20 bin ve diğerlerinde 400 bin baş kontenjan tahsis edildi.

Özel sektör içinse damızlık sığırda sıfır olan gümrük vergisi yüzde 7,8’e, besilik sığır gümrük vergisi de yüzde 15’ten yüzde 60’a çıkarıldı. Kasaplık, besilik ve damızlık koyun ve keçi ithalatında ise gümrük vergisi sıfır olarak devam ediyor.

Kararın ardından küçük zamda büyük kar elde eden et spekülatörlerinin engellenmesi bekleniyor.

YORUMLAR 21
  • Ertuğrul 7 yıl önce Şikayet Et
    Sadece et değil bütün gıda fiyatları çok yüksek. Çiftçi kazanmıyor mağdur. Vatandaş ödiyemiyor mağdur. Aracılar memnun ve gayet iyi kazanıyor. Komple bir reforma ihtiyaç var. Köylü ve vatandaşın sermayesi ve gücü bu aracılarla mücadele etmesi imkansız. Devletin çifçiyi teşkilatlındarması ve güçlendirmesi gerekiyor..
    Cevapla
  • hakan er 7 yıl önce Şikayet Et
    Artık indirimi görmek istiyor bu millet kasapların yanından geçmek bile çesaret istiyor cumartesi kıyma 35 tl kaba et 40 tl aldım bu ne ya insaf be tüm kasapların altında sıfır arabalar evler hani kazanmıyordunuz kazanmıyorsunuzda bu paralar nerden geliyor
    Cevapla
  • vatansever 7 yıl önce Şikayet Et
    Vatansever bir komisyon tarafından daha gerçekçi bir çözüm bulmak lazım
    Cevapla
  • Maraşlı 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok iyi oldu mahallede kasaba abi et niye pahalanıyır diyorum adam bana abi dolar arttı ya ondan diyo .. Millet tam çakal yaa :D
    Cevapla
  • Arif BİLGİN 7 yıl önce Şikayet Et
    Ceza müessesesi caydırıcı olmadıkça, kanunu, nizamı tanımayanlar o işten temelli el çektirilmedikçe -ki gelişmiş ülkelerde böyledir- önüne geçilmez. Adam milyon kazanıyorsa on binlerce cezayı seve seve verir. Bir fiyat koyacaksınız; şu et şu kadar liradan, bu et bu kadar liradan fazlaya satılmaz. Satana da gereken ve pişman edecek ceza... O kadar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle