500 milyar dolarlık rezerv bulundu

Bursa'nın dağ ilçelerinden olan Orhaneli'nde 500 milyar dolarlık mermer rezervi tespit edildi.

500 milyar dolarlık rezerv bulundu
500 milyar dolarlık rezerv bulundu
GİRİŞ 03.05.2016 11:25 GÜNCELLEME 03.05.2016 23:58
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Uludağ'ın eteğindeki Orhaneli ilçesinde 500 milyar dolarlık dev mermer rezervi ortaya çıkarken, kurulacak Maden Organize Sanayi Bölgesi'nin yer tespiti çalışmalarında sona gelindi. Teklif edilen 3 yerden biri için bölgeye gelmesi beklenen bakanlık yetkililerinin kararının ardından çalışmalar başlayacak.

Dünyada ilk krom madeninin bulunduğu Bursa'nın dağ ilçelerinden olan Orhaneli'nde, Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu'nun teşebbüsüyle 500 milyar dolarlık mermer rezervi tespit edildi. İlçenin 3 bölgesinde bulunduğu tespit edilen mermer rezervinin ardından Türkiye'de ilk olarak kurulması planlanan Orhaneli Maden Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar sürerken, 5-6 Mayıs tarihlerinde Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı yetkililerin bölgeye gelerek yer tespiti için son kararı vermesi bekleniyor.

Mermer rezervinin 500 milyar doların da üzerinde olduğunu iddia eden Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, "Bir yıl gibi bir süreç içerisinde ön araştırmalarımızı bitirerek, bakanlıktan onayımızı aldık. 5-6 Mayıs tarihlerinde bakanlık yetkilileri yer tespitinde son kararı vermek için Orhaneli'ne gelecekler. Orhaneli halkı ve bürokratı ile beraber bu karar verilecek. Bu proje, Bursa'nın tüm çevreler tarafından desteklenen belki de ilk projesidir. Ben bu konuda iddialıyım. En az 500 milyar dolarlık kazancın olacağı mermer sektörüne herkesin burada yatırım yapmasını bekliyoruz. Şu an 63 firmanın farbrika açarak, mermeri işleyip satmak için taahhüdü var. Türkiye'de zengin bir şekilde çıkarılan mermer kütük olarak satılıyor. Bu da madenin ucuza satılmasına neden oluyor. İşlenmiş bir şekilde mermer ihracatımız Türkiye'ye çok daha katkı sağlayacaktır. Bu şekilde olduğunda dış ticaret açığımızın kapanacağına inanıyorum. Maden OSB kurulduğunda tersine göç alacağız. Bakanlığa 3 yer teklif ettik. Bakanlık Şükriye bölgesindeki bin 750 dönümlük yeri tespit etti. Bir kaç güne kadar yerimiz netlik kazanacak. Yüzde 90 ihtimalle Şükriye bölgesinde karar kılınacak. 500 milyar dolar diye iddia ediyoruz fakat bu bizim mütevaziliğimizden. Aslında 500 milyar doların çok çok üzerinde rezerv olan bir bölge. 500 milyar dolarlık rezerv sadece Erenler bölgesi için söylenmiş bir şey. Daha sonra biz, Erenler bölgesi gibi 2-3 tane yer tespit ettik. Ciddi anlamda mermer kaynağımız var" dedi. 

YORUMLAR 46
  • adem 7 yıl önce Şikayet Et
    O resimdeki Nihat Hatipoğlu mu ne?
    Cevapla
  • Alparslan 7 yıl önce Şikayet Et
    Bence uzun vadede çok çok iyi bir haber. Hem bölgeyi kalkındırır, hem istihdam alanları yaratır hem de Ekonomiye artı değer katar. Hayırlı olsun.
    Cevapla
  • YKaan 7 yıl önce Şikayet Et
    O bölgede bir köy var. Başköymüydü neydi adı. Onlar şarlamamış hayret... Kemiklerini almışlar sanırım.
    Cevapla
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    burada mermer olduğunu bilenler vardı. bakın beyler kayseri malatya arasında dünyanın en büyük altın rezervleri var benden söylemesi....
    Cevapla
  • 123 7 yıl önce Şikayet Et
    zamanında avrupanın 1., dünyanın ise 2. en büyük mermer fabrikası bizdeydi, bilecikteki bir fabrikaydı, rezervler azaldığından ve ticari bazı başarısızlıklardan dolayı üretimi çok düştü o fabrikanın. son 10 yıldır deli gibi mermer çıkarmıyoruz. son 20-25 yıldır (ondan önceki üretimi bilmiyorum) deli gibi çıkarıyoruz ve avrupaya ve dünyaya satıyoruz zaten. yüzeyde bulunan, dağların traşlanarak mermerin çıkarıldığı mermer ocağıyla, kilometrelerce aşağıda bulunan kömür ocakları bir değil. maliyetleri çok farklı. yeni kurulacak organize sanayi ile istihdam da gelmiş olur. mermer zaten bildiğimiz iş. vatana millete hayırlı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle